Dogodki

Vizije murskosoboškega dvorca Rakičan

Ekipa Arhitekturni nasvet želi z vključitvijo javnosti oblikovati prihodnost znamenitosti

dvorec Rakičan, Murska Sobota

4. - 6. december 2015

V petek, 4. decembra 2015, se bo v impozantnem dvorcu Rakičan, ki se nahaja v bližini Murske Sobote, pričela intenzivna delavnica za razvoj vizije dvorca. Tridnevna delavnica bo potekala pod okriljem mlade ekipe arhitektov in krajinskih arhitektov Arhitekturni nasvet, ki želi v proces vključiti čim več zainteresirane javnosti in s skupnimi močmi razviti socialno, prostorsko ter finančno vzdržno prihodnost dvorca in okolice.

Namen intenzivne delavnice je med drugim analizirati želje in potrebe RIS Dvorec Rakičan (kot upravitelja dvorca) in lokalne skupnosti MOMS. V ta namen bo prvi dan potekala odprta interaktivna diskusija z zainteresirano lokalno javnostjo, v kateri se bodo identificirale pomanjkljivosti in prednosti ter omejitve in priložnosti tako dvorca kot širše okolice. Velik poudarek bo tudi na povezovanju že obstoječih idej in aktivnosti ter združevanju le-teh v smiselno celoto, ki bi lahko tvorila bodočo identiteto prostora.

Po javni debati bo potekal delovni vikend, v katerem bo ekipa Arhitekturni nasvet s pomočjo drugih strokovnjakov in lokalnih mentorjev pripravila osnutek vizije. Ta bo širši javnosti predstavljen zadnji dan delavnice, tj. v nedeljo, 6. decembra. Po predstavitvi bo sledila še ena javna diskusija z evalvacijo predlaganega osnutka, s čimer se bo zaključil prvi korak v razvoju vizije za dvorec Rakičan.

Do sodelovanja med RIS Dvorec Rakičan in Arhitekturnim nasvetom je prišlo septembra, ko je mlada skupina arhitektov in krajinskih arhitektov v sklopu turneje brezplačnih svetovanj gostovala v Murski Soboti. Vodstvo je proaktivno ekipo povabilo na obisk in prosilo za nasvet glede ureditve terase nad zimskim vrtom kavarne, ki se nahaja v dvorcu. Po ogledu dvorca so bili mladi arhitekti in krajinski arhitekti nad objektom, okolico in vsemi potenciali tako navdušeni, da so predlagali izdelavo celotne vizije, s čimer se je vodstvo dvorca tudi strinjalo.

Arhitekturni nasvet je projekt Zavoda za uravnotežen prostorski razvoj Aksa (ZUPR AKSA), v sklopu katerega potekajo brezplačna arhitekturna in krajinskoarhitekturna svetovanja po celi Sloveniji. Poleg teh nudijo tudi svetovanje na domu in razvoj projektov od prve ideje do zadnjih detajlov. Ukvarjajo se tudi z razvojem podeželja, razvojem novih stanovanjskih tipologij in drugimi inovativnimi idejami na področju urejanja prostora.
Zavod nadaljuje idejo participatornega oblikovanja prostora, ki se je začela poleti 2013 s projektom EASA013: Primer participacije, Žužemberk. Za ta projekt so organizatorji, večina katerih zdaj deluje v okviru zavoda ZUPR AKSA, letos prejeli Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture in tako postali eni najmlajših dobitnikov v zgodovini nagrade.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.