Dogodki

Iščite, iščite, iščite!

Ob predstavitvi knjige Executive search - Wim Goes architectuur (Izvedbena iskanja - Arhitektura Wim Goes)

Meta Kutin

27.12.2015

Ob zaključku leta se pogosto sprašujemo o smislu stvari, ki jih med letom sicer doživljamo ali opravljamo rutinirano. Pa naj gre za nakupovanje ali iskanje rešitev za kakšen projekt po različnih knjigah in revijah. Kot naročeno, nas je pred letošnjimi novoletnimi prazniki v nabiralniku pričakala knjiga, ob kateri smo pomislili, da imamo navadno potrpljenje le še za prelistavanje knjig z lepimi fotografijami. Da smo se razvadili utapljanja v svetu lepih podob. Brez posebnega truda so nam vedno pripravljene ponuditi instant odgovore. Neposredne in pogosto plitve.

Razveseljujoč paket iz nabiralnika bi torej ob koncu leta radi delili še z vami. Pospremljen je bil s pripisom v angleščini, zato navajamo prevod: »Ta knjiga očitno ne bo vaša tipična knjiga o arhitekturi. Arhitekt Wim Goes se je, namesto rezultatov svojih arhitekturnih spraševanj, v njej raje odločil prikazati iskanje sámo.«

Vajeni smo, da arhitekturni biroji izdajajo knjige, ki predstavljajo tako ali drugače izbran pretekli opus (ne)izvedenih projektov biroja. Na pogovorih, ki ponavadi spremljajo izdajo tovrstnih knjig, se pogosto razpravlja o kriterijih izbora projektov, vrstnemu redu njihovih predstavitev, skupnih značilnostih, ki se v njih izražajo itd. V knjigi Executive search (Izvedbena iskanja) so vsa ta vprašanja porinjena vstran, kar nam lahko sporoča, da smejo biti nezanimiva.

Pričujoča knjiga ne navaja imen posameznih projektov, nima spremljevalnega besedila, nima poglavij in niti oštevilčenih strani. V njej ni nobene fotografije arhitekture. Le sosledje črno belih črtnih podob. Bolj kot za risbe, gre za krokije, ki dajejo vtis, da so nastali vzporedno s tokom arhitektovih misli. Zdi se, kot da je obsežen material v knjigi zbran neprečiščeno. Celo naključno, kot bi bil le sveženj papirjev pospravljenih z delovne mize. Kot bi nam arhitekt želel predstaviti delovni proces. Skupaj z vsemi vmesnimi miselnimi stranpotmi, morda zablodami. In prav v tem leži vrednost zbirke. Ob prelistavanju knjige Executive search se namreč začnemo spraševati o lastnih vzgibih, impulzih in miselnih vzorcih. O tem, kako daleč nas lahko pripelje skica, ta zmuzljivi oris misli – kam nas vodi in v čem nas zavaja. Pa tudi kaj zmore sporočati drugim.

Od Vitruvija naprej vemo, da naj bi arhitektura zadostila varnosti (firmitas), funkciji (utilitas), ter, da naj bi dosegla določen nivo oblikovalske skladnosti oziroma kompozicije (venustas). Že desetletja tudi potekajo debate ali forma sledi funkciji, ali pa je morda obratno. Podobno kot pri zgodbi o kuri in jajcu. Ob knjigi Executive search pa se vprašamo ali gre lahko pri arhitekturi bolj, kot za vprašanja o konkretnih izdelkih, za odnos do sveta?

Knjigo pa nenazadnje lahko razumemo preprosto kot ambasadorja prostoročne skice v svetu digitalnih medijev. V svetu v katerem smo se navadili na močne in neposredne podobe, ki nam brez posebnega truda predvsem razkrivajo in nudijo takojšnjo potešitev. Podobe, ki razkrijejo vse, pa vendarle povedo premalo, so pogosto prazne. Skice zbrane v knjigi, prav nasprotno, od nas terjajo več zbranosti, časa, pa tudi napora. Pri tem pa nam lahko razkrivajo tudi nevidno.

Skica izziva našo domišljijo in pušča odprte smeri za nadaljne razmišljanje, za nadaljnja potovanja.

Ob novem letu 2016 vam želimo, da rišete in iščete, iščete, iščete!

Executive search – Wim Goes architectuur

Avtor: Wim Goes

Založila: TOM Publishers, Gent, 2010

Prolog: Dr. Ir. Tom Avermaete

Grafično oblikovanje: Perplex, Aalst

Tisk: Drukkerij Schaubroeck, Nazareth

Mehka vezava: brez oznake strani, brez besedila

ISBN: 978-90-815705-0-3

komentarji (2)

  1. TBevk, 11.01. 2016, 12:59

    Kakšen predlog kje bi se to dalo dobiti? :)

  2. Meta Kutin, 07.04. 2017, 08:54

    Morda prek arhitekturnega biroja. Nekatere tuje knjižnice jo tudi imajo. Srečno ;-)

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.