Dogodki

Podeljena Plečnikova odličja 2016

Plečnikova nagrada Nordijskemu centru Planica

Narodna galerija, Cankarjeva 20, Ljubljana in Židovska steza 4

18. april 2016, ob 12.00 (NG) in 14.00 (galerija Dessa)

Slavnostna podelitev Plečnikovih odličij za leto 2016 bo danes, v ponedeljek, 18. aprila 2016 ob 12.00 v slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani.

Po podelitvi vabljeni tudi na odprtje razstave del prejemnikov Plečnikovih odličij in nominirancev, ki bo ob 14.00 v Galeriji DESSA.

KONČNO POROČILO ŽIRIJE ZA IZBOR PLEČNIKOVIH ODLIČIJ 2016

Člani žirije: Boris Bežan -predsednik, Andreja Jug, Borut Simič, Luka Skansi, Dušan Stupar

Letos je na razpis za Plečnikovo nagrado prispelo kar 47 predlogov, kar izkazuje živahnost dogajanja v arhitekturni stroki v Sloveniji, čeprav so žal časi intenzivne gradnje že daleč za nami.

Žirija se je na prvi seji v popolni sestavi sestala 1. marca, ko se je seznanila z obsegom dela in statutom ter določila, da bo na naslednji seji izbrala okoli 10 predlogov, ki si jih bo ogledala na terenu. Žirija je na prvi seji poenotila kriterije ocenjevanja. Do naslednje seje, ki je bila 8. marca, si je vsak član žirije posamezno ogledal in proučil prispele predloge, podal kratko mnenje za vsakega od njih in glasoval o izboru. Tako je od vseh prispelih predlogov žirija izbrala 9 projektov, ki si jih je nato detajlno ogledala na terenu 11., 12. in 13. marca. Pri ogledih na terenu so vsi člani žirije podali svoje poglede in jih komentirali. Po zadnjem ogledu je žirija soglasno izbrala dobitnike odličij.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem predstavnikom naročnikov, ki so nam prijazno odprli vrata svojih zgradb ter nam z entuziazmom razložili njihovo uporabo.

Pri dilemi, ali nagraditi ali ne nedokončan objekt, je žirija ocenila, da je cerkev Don Boska v Mariboru, kljub izredno dolgi in težavni gradnji, težko oceniti kot dovolj dokončan objekt. Avtorjem predlagamo, da s prostorsko, sicer izredno dovršeno, arhitekturno zasnovo cerkve znova kandidirajo, ko bo gradnja praktično dokončana, čeprav dandanes pri nekaterih javnih zgradbah gradnje potekajo zelo počasi.

Pri ogledih smo se prepričali, da je kakovost izvedb pri javnih objektih še vedno prevečkrat odvisna od skorajda volonterskega napora arhitektov pri projektantskem nadzoru, ko se morajo z veliko mero težav spopadati s slabšimi podizvajalci, izbranimi na osnovi prevladujočih cenovnih ponudb. Kljub temu je videti, da se v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami gradijo sorazmerno dobri javni objekti in se uveljavljajo dobre arhitekturne, urbane ter krajinske ureditve. Težimo k doseganju najvišjih svetovnih standardov pri uporabi kakovostnih materialov ob energijski varčnosti in trajnosti.

Med prispelimi predlogi je tudi vrsta zelo majhnih projektov, zato se je žirija soglasno odločila, da so za Plečnikovo nagrado primerni objekti in ureditve z določeno stopnjo kompleksnosti, ki zaobjame več nivojev arhitekturnega oblikovanja.

Žirija je prav tako pregledala predloge, ki niso prišli v elektronski obliki. Tu gre predvsem za predloge, ki so kandidirali za Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Teh je bilo sedem, žirija se je soglasno odločila za podelitev medalje.

Prav tako je prispelo kar 16 predlogov za podelitev študentskega priznanja, večinoma magistrskih – diplomskih nalog in tudi kar nekaj skupinskih projektov delavnic, nekaterih izjemno obsežnih in strokovno pripravljenih.

Žirija je soglasno predlagala naslednja Plečnikova odličja za leto 2016:

PLEČNIKOVA NAGRADA

Nordijski center Planica

arhitektura športnih objektov:

avtorji: Matej Blenkuš, Miloš Florijančič, Klemen Kobal

arhitektura osrednjega objekta za smučarske teke ter servisnih in ogrevalnih objektov:

avtorja: Aleš Vodopivec, Marko Smrekar

krajinska arhitektura zunanje ureditve:

avtorja: Ana Kučan, Luka Javornik

PLEČNIKOVI MEDALJI ZA AKTUALNO REALIZACIJO

Obnova Plečnikove hiše

avtorji: Maruša Zorec, Maša Živec, Matjaž Bolčina

Stanovanjski objekt Prule

avtorji: Matija Bevk, Vasa J. Perović, Tadej Glažar, Blaž Goričan

PLEČNIKOVA MEDALJA ZA PRISPEVEK S PODROČJA STROKOVNE PUBLICISTIKE

Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

avtorja: Igor Sapač, Franci Lazarini

ŠTUDENTSKO PLEČNIKOVO PRIZNANJE

En sam velik, svetel, uporaben prostor

Brezkoridorne šole Emila Navinška_razstava in pilotna raziskava na primeru 14 šol v Ljubljani

študenti: Eva Eržen, Sara Hafner, Matic Jontez, Darja Josić, Tadej Kavčič, Tadej Urh, Helena Vozlič

mentor: doc. Mitja Zorc

NOMINACIJE

Prenova Minoritske cerkve v Mariboru

avtorji: Jurij Kobe, Tanja Paulin, Urša Podlipnik, Maja Kovačič, Peter Plantan

Breg in Novi trg

avtorja: Vesna Vozlič Košir, Matej Vozlič

Drevesna opazovalnica v Mestnem gozdu Celje

avtorja: Aleksander S. Ostan, Nataša Pavlin

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.