Novice

Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje

2. MoMoWo mednarodna konferenca – delavnica »women designers, architects and engineers between 1946–1968«

Atrij ZRC, Novi trg 2, Slovenija

3. - 5. oktober 2016

V Ljubljani bo od 3. do 5. oktobra 2016 v Atriju ZRC SAZU potekala druga historična konferenca in delavnica projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje, namenjena obravnavi ustvarjanja, dosežkov in življenja oblikovalk, arhitektk in gradbenih inženirk, ki so delovale v obdobju med letoma 1946 in 1968.

V večini evropskih držav je v tem obdobju potekala pospešena povojna obnova družbe in urbanega prostora. Politične in družbene spremembe so pomembno vplivale na položaj žensk v ustvarjalnih poklicih, tako da bodo udeleženci konference-delavnice skušali odgovoriti na različna vprašanja, zajeta v tri vsebinske sklope:

I. Izobraževanje in javna občila

II. Politike in politični režimi

III. Raziskave in industrija

Konferenca-delavnica bo omogočila široko razpravo in izmenjavo izkušenj o evropskih ženskah, ki so delovale na različnih področjih oblikovanja, in je namenjena tako raziskovalcem kot študentom.

V okviru evropskega projekta »MoMoWo – Women’s Creativity since the Modern Movement« je izšel arhitekturni vodič predstavlja izbrane projekte žensk na področju arhitekture in oblikovanja 20. in 21. stoletja. Obsega  predstavitve dosežkov žensk v štirih evropskih mestih in dveh deželah: Barcelona, Lizbona, Pariz, Torino, Nizozemska in Slovenija. Vsak od teh je predstavljen z uvodnikom in tremi potmi, na koncu pa za vsako deželo sledi krajši zapis o eni od pionirk na področju arhitekture in oblikovanja. V vodiču je predstavljenih 125 objektov, poleg bogatih ilustracij pa nudi tudi osnovne informacije o dostopnosti izbrane lokacije. Vodič je brezplačno dostopen na spletni strani projekta.

Ob izidu vodiča bo v Ljubljani organizirano krajše vodstvo po itinerariju »Ljubljana  - mesto žensk«. Izpostavljene bodo na tri oziroma štiri lokacije, ki so jih s svojim ustvarjanjem zaznamovale arhitektke, še več posegov žensk v urbano tkivo Ljubljane pa bo omenjenih med potjo. Vodstvo po Ljubljani arhitektk bo prevzela ena od soavtoric vodiča, Katarina Mohar, ob pomoči ustvarjalk predstavljenih arhitekturnih dosežkov, Mateje Panter, Špele Kuhar in Polone Filipič. Vodeni ogled pripravljata Knjigarna AZIL in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v soorganizaciji z festivalom Mesto žensk.

Izvedba dogodka: 10.10.2016, 17.00, knjigarna Azil, Novi trg 2, Ljubljana

Vodstvo brezplačno, predhodne prijave na kmohar@zrc-sazu.si. Rok za prijavo: 7. oktober 2016

V času festivala Mesto žensk in omenjene konference bo v Atriju ZRC SAZU ponovno razstavljena arhitekturna razstava »V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja«, ki sta pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Razstava, ki je med 27.6. in 9.9. 2016 gostovala v Galeriji DESSA, želi osvetliti življenje in delo spregledanega dela slovenskega arhitekturnega ustvarjanja in ponuja priložnost, da se iz bogatega arhitekturnega opusa 20. stoletja izpostavi tista dela, ki so le redko razstavljena in na ogled javnosti, vendar zato nič manj pomembna, kakovostna in večplastna.

Otvoritev razstave: 3.10.2016 ob 19.00, Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Trajanje: 3.10. – 17.10.2016

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.