Novice

Peter Rauch: Minimalna razlika med tem in onim

Aksioma, Projektni prostor, Komenskega 18, Ljubljana

19. 10. - 11. 11. 2016, odprtje, 19. 10. ob 19h

Razstava Minimalna razlika med tem in onim predstavlja novo produkcijo domačega vizualnega ustvarjalca Petra Raucha, ki se posveča temeljnim vprašanjem o naravi in pojavnosti objekta in raziskuje zakonitosti materije v gibanju.

Če je Rauch običajno posegal po fotografskem mediju za beleženje in analizo takšnih in drugačnih objektov, ki so rezultat človeške intervencije, se v celostnem delu Minimalna razlika med tem in onim posveča temeljnim vprašanjem objekta kot takšnega. Kaj sploh definira in konstituira fizični objekt? A le-ta res predstavlja celostno strukturo, sestavljeno iz manjših elementov, ki sami zase nimajo neke namembnosti?  Nasičenost sodobnega kulturnega okolja z najrazličnejšimi objekti je sprožila avtorjevo obsedenost z njimi. Sprva jih je kreativno obdeloval skozi posredovani medij – fotografijo, nakar sta ploskovita podoba in okvir kadra postala preozka. Dela so se razširila v prostor, kar je napeljalo na poglobljeno teoretsko in praktično raziskavo filozofskih in strukturnih danosti fizičnih objektov ter na razmislek o njihovi medsebojni odvisnosti. Da bi določena materija spremenila obliko ali prešla v gibanje, je potrebna sila, ki jo sproži druga materija. Avtorjevo telo je v tako postalo posrednik in hkrati pogon transformacij različnih materij, saj je središčna točka pričujočega dela akt metanja.
Peter Rauch (1978) je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in magistriral iz fotografije na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu. Ustvarja na področjih fotografije in arhitekture. Deluje, raziskuje in razstavlja v sodelovanju z zavodi Aksioma, Federacija in Trajekt. Predava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in na Oddelku za fotografijo Visoke šole za storitve v Ljubljani.

Kurator & besedilo:
Miha Colner

Produkcija:
Zavod Trajekt in Aksioma, Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Sofinanciranje:
Mestna občina Ljubljana

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.