Novice

VIZIJE SO 11

UKC – Kako naprej?

Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

30. november 2016, ob 18:00

Arhitekturna razstava, ki obravnava preteklost, sedanjost in vizije za prihodnost območja Ljubljanskega kliničnega centra in pogovor z akad. prof. dr. Stankom Kristlom

S serijo razstav Vizije so Društvo arhitektov Ljubljane odpira pereča vprašanja urejanja mesta in opozarja na prezrta poglavja problematike prostorskega razvoja Ljubljane. Ideja serije projektov Vizije so je tudi predlagati in v razmislek ponuditi smernice in predloge za oblikovanje oziroma nadaljnji razvoj posameznih urbanih ambientov. Akcija Vizije so, ki poteka že enajsto leto zapored, je v strokovni in zainteresirani širši javnosti že pridobila pomembno vlogo in je zelo dobro sprejeta.

Z razstavo Vizije so 11: UKC – KAKO NAPREJ? in spremljajočimi dogodki želi Društvo arhitektov Ljubljane prikazati prvotno zasnovo bolnišničnega območja in stavbe Univerzitetnega kliničnega centra, ki ju je zasnoval arhitekt akad. prof. dr. Stanko Kristl, ter njun razvoj do današnjih dni, pa tudi projekcije njune nadgradnje v prihodnje. Ključne dileme, na katere želimo opozoriti organizatorji razstave, so: Ali je območje dovolj veliko za predvideno dograditev klinik? Kje so meje širitve UKC? Kaj je ostalo od prvotne arhitektove zamisli? In nenazadnje, ali je ta lokacija še vedno primerna za širjenje kompleksa bolnišnic?

Na razstavi bodo predstavljene fotografije prvotne zasnove UKC v Ljubljani. S pozicij, s katerih je fotografije ob izgradnji posnel fotograf Janez Kališnik, bo današnje stanje predstavil arhitekturni fotograf Miran Kambič.

Drugi del razstave predstavlja projekcijo nadaljnjega razvoja območja UKC, kot ga vidijo študentje in absolventi Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Predstavljena so štiri dela, dve magistrski in dve seminarski, ki so v zadnjih letih obravnavala območje ljubljanskega UKC.

Ob odprtju razstave v Galeriji Kresija 30. novembra ob 18. uri bodo avtorji javnosti predstavili svoje razmišljanje o problematiki UKC. Razstavo bo odprl župan MOL, g. Zoran Janković. Uvodni strokovni nagovor na odprtju bo imel podžupan MOL, arhitekt prof. Janez Koželj, nato bodo avtorji razstave predstavili svoje razmišljanje.

S pogovorom s akad. prof. dr. Stankom Kristlom, 6. decembra ob 18. uri pa želimo odpreti strokovno in konstruktivno debato.

DAL je pri pripravi razstave sodeloval s študenti in mentorji Fakultete za arhitekturo UL.

Razstavo so omogočili:
_ Mestna občina Ljubljana
_ Zelena prestolnica Ljubljane
_ Galerija Kresija
_ Društvo arhitektov Ljubljana
_ UL, Fakulteta za arhitekturo
_ RS, Ministrstvo za kulturo
_ Arcadia Lightvear
_ Artemide

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.