Novice

Slovensko podjetje s svetlobo oživlja prostore mest

Interaktivna instalacija v Kaliforniji

Uredništvo

10.01.2017

VISIBLE, slovenski studio za kreativne tehnologije, je pomagal ustvariti 1200 m2 veliko interaktivno svetlobno instalacijo v Kulturnem okrožju (Cultural Arts District) mesta Fresno v Kaliforniji, ZDA. Pri tem je sodelovalo s studijema Digital Ambiance in Anticlockwise Arts iz mesta Oakland, Kalifornija.

VISIBLE postavlja svetlobne in multimedijske instalacije za dogodke in arhitekturo. Studio se je v tujini že predstavilo s  Svetlobnim Vodnjakom na Finskem in s projektom Porte de Versailles v Parizu.

V juliju 2016 je dobilo naročilo za postavitev interaktivne svetlobne instalacije v Fresno Cultural District, Kalifornia. Instalacija sestoji iz petih okoli 7m visokih in 7 metrov širokih narobe obrnjenih belih dežnikov na odprtem javnem trgu nad katerimi je nameščenih 450 barvnih žarometov, ki se odzivajo na gibanje ljudi na trgu.

Po besedah kreativnega direktorja studia, Mitja Prelovška so v Studiu “razvili algoritem, ki s pomočjo 15 termalnih kamer sledi pešcem na trgu in glede na njihovo gibanje v realnem času regulira barvo in jakost svetil nad dežniki, na katerih tako nastajajo lepi dinamični  svetlobni vzorci. Trg je s tem vedno drugačen in unikaten, meščani in obiskovalci mesta pa so dobili novo zanimivost v samem središču mesta.”

Pri izvedbi projekta je bil ključen prav sistem za interaktivno svetlobo in multimedio LightAct, ki je plod razvoja slovenskega Studia VISIBLE. Več o projektu in učinek instalacije, ki je nastala s pomočjo sistema, si lahko ogledate na tem posnetku.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.