Novice

Urbana transformacija Dubrovnika v 13. stoletju

Irene Benyovsky Latin

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Aškrčeva 2, Ljubljana

10. marec 2017 ob 11:00

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vabi na predavanje Irene Benyovsky Latin Urbana transformacija Dubrovnika v 13. stoletju, ki bo v petek, 10. marca 2017 ob 11.00 v predavalnici 343 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (Aškerčeva 2). Predavanje bo v hrvaškem jeziku.

Dubrovnik je edino vzhodno jadransko mesto in eno redkih evropskih mest, v katerem je mogoče zaradi dobre ohranjenosti arhivskega gradiva zelo natančno spremljati urbano transformacijo v 13. stoletju, torej v času velike demografske rasti ter večanja ekonomskega in družbenega vpliva evropskih srednjeveških mest. Predavateljica je s pomočjo podatkov iz dolgo pozabljene knjige najemnikov občinskih nepremičnin iz dubrovniškega arhiva, ki sega v 13. stoletje, v sodelovanju z umetnostnimi zgodovinarji in drugimi raziskovalci uspela rekonstruirati nastanek in razvoj nekdanjega dubrovniškega predmestja Prijeko, ki je bilo v poznem srednjem veku vključeno v mestno telo znotraj obzidja.

Irena Benyovsky Latin (roj. 1970), znanstvena svetnica na Hrvaškem inštitutu za zgodovino v Zagrebu, je specialistka za urbano zgodovino vzhodnega Jadrana v poznem srednjem veku. Predava na univerzah v Zagrebu in Dubrovniku ter je avtorica pomembnih znanstvenih monografij: Trogir u katastru Franje I. (2005), Srednjovjekovni Trogir. Prostor i društvo (2009) in Knjiga općinskih nekretnina i najmova Dubrovnika (13. - 18.st) v soavtorstvu z  Dankom Zelićem (2007).

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.