Novice

BIG arhitektura 2017

Konferenca Napredno v arhitekturii

Zavod BIG, Dunajska cesta 123

20. april 2017 (konferenca), 20.april-15.september 2017 (razstava)

Deseti festival Big arhitektura bo zaznamoval Napredek. Ko se napredek udejanja, mu rečemo življenje. Napredek ni sprememba, sprememba je samodejna, napredek ni. Napredek zahteva vznemirjenje, vizijo in moč, da dvigne in potem še, da traja.

Stvari so v arhitekturi rade velike, a res velike so, ko mere misel preseže, ko arhitektura, z modrostjo oborožena, zaznamuje čas in pot pokaže, je zelo uporabna, čvrsta, družbi služi, ni oproda moči, kapitalu – se kot umetnost z božanskim spogleduje in čeprav začasna, večna postane. Tedaj arhitekturi rečemo, da je napredna.

Prijave na spletni strani Zavoda BIG.

Program

20. april:
10.00–22.00: Sejem Arhitektura² – arhitekturni ovoj
10.00–12.00: Kontaktne mize za dobavitelje, arhitekte, izvajalce in investitorje
10.00–12.00: Kontaktne mize s tujimi predavatelji za partnerska podjetja (kurirano)
14:30–15.00: Registracija udeležencev konference
15.00–20.00: Mednarodna konferenca Big arhitektura
18.00–18.30: Napredno v Sloveniji; kratke predstavitve
20.00–20.30: Otvoritev razstave Big arhitektura 2017; napredno v arhitekturi danes
20.30–22.00: Druženje ob glasbi z naprednim in naprednimi

20.april-15. september: Razstava Napredno v arhitekturi danes

Konferenca Big arhitektura
Na konferenci se bomo vprašali, kaj je napredek v arhitekturi.
Če nas razvoj pripelje do novih načinov gradnje in razmišljanja, pomeni napredek korak naprej. Napredek je razvoj na poti k določenem cilju. Kaj so torej napredni cilji arhitekture? Kako premikati meje običajnega in doseči višje stanje glede na kakovost, drznost in trajnost?

Predavatelji:
FRANTZEN et al architecten; Tom Frantzen, Nizozemska, www.frantzen.nl
MDH Arkitekter; Dagfinn Sagen, Helge Lunder, Norveška, https://mdh.no/
Guinée*Potin Architectes; Hervé Potin, Francija, www.guineepotin.fr
Labics; Maria Claudia Clemente, Italija, www.labics.it
DeZwarteHond; Henk Stadens, Nizozemska, www.dezwartehond.nl
Delugan Meissl Associated Architects; Martin Josst, Avstrija, www.dmaa.at
Kuratorka in moderatorka: Eva Prelovšek Niemelä

O predavateljih na konferenci:

FRANTZEN et al architecten; Tom Frantzen, Nizozemska

Tom Frantzen je arhitekt in developer hkrati. S svojim inovativnim pristopom, ki je sestavljen iz kombinacije arhitekturnega oblikovanja na lastno pobudo in stavbnega menedžmenta, ustvarja arhitekturne inovacije brez primere. S projekti na lastno pobudo lahko realizira drzne koncepte, ki jih odlikujeta velika fleksibilnost in trajnostni pristop, ki sledi zakonitostim krožnega gospodarstva.

Lani je v Amsterdamu realiziral inovativni blok PATCH22, ki je s 30 m najvišja lesena stavba na Nizozemskem. Za stavbo je letos prejel prestižno nagrado WAN 2016 za najboljšo stanovanjsko stavbo na svetu in Green Award, ki ga podeljuje Chicago Arthenaeum. Stavbo so uvrstili tudi v ožji izbor za nagrado Amsterdam Zuiderkerk in za nizozemsko nagrado ARC2016 v kategoriji arhitekturnih inovacij.

Na slikah: PATCH22 v Amsterdamu, 2016; foto: Luuk Kramer

MDH Arkitekter; Dagfinn Sagen, Helge Lunder, Norveška

Dagfinn Sagen in Helge Lunder sta dva od treh ustanoviteljev in partnerjev biroja MDH iz Osla. MDH je mlad arhitekturni biro, ki se je z zadnjo realizacijo, študentskim naseljem petih lesenih nebotičnikov Moholt 50/50, zapisal med največje. Naselje velja za največji projekt iz križno lepljenih plošč, ki je bil do danes zgrajen v Evropi. V nebotičnikih so od prvega nadstropja naprej uporabili izključno les, tudi za stopniščne in dvigalne jaške, kar je naravnost revolucionarno. S projektom so bili letos uvrščeni v ožji izbor za prestižno nagrado Miesa van der Roheja in v ožji izbor za nagrado WAN Wood in Architecture.

Na slikah: Študentsko naselje Moholt 50/50 v Trondheimu, 2016; foto: Ivan Brodey in MDH

DeZwarteHond; Henk Stadens, Nizozemska

DeZwarteHond je priznan biro za arhitekturo in urbanizem s sedežem v nizozemskih mestih Groningen in Rotterdam ter v Kölnu v Nemčiji. Danes, po treh desetletjih delovanja, je v biroju zaposlenih 60 strokovnjakov, ki skrbijo za številne uspešne realizacije v vseh merilih. Henk Stadens v biroju deluje že od leta 1996, od leta 2015 je partner biroja s sedežem v Kölnu. Za najnovejšo večjo realizacijo, Agaathof v Groningenu, ki je primer subtilne umestitve sodobne soseske v zgodovinsko mestno središče, so letos prejeli nizozemsko nagrado za najboljšo stavbo leta 2017 (BNA Beste Gebouw van Het Jaar 2017) in nagrado za najboljšo stavbo mesta Groningen 2016 (Grote Groninger Gebouwenenquête 2016). Naštevanje vseh nagrad, ki so jih bili do sedaj deležni za svoj opus, bi bilo tukaj nemogoče, zato samo podatek, da vsako leto prejmejo vsaj dve nizozemski strokovni priznanji.

Na slikah: Soseska Agaathof v Groningenu, 2016; foto: Harry Cock

Kulturno in mestno središče Het Kielzog v mestu Hoogezand, 2016; foto: Michel Keivits

Delugan Meissl Associated Architects; Martin Josst, Avstrija

Martin Josst je eden od štirih partnerjev enega mednarodno najuspešnejših avstrijskih birojev Delugan Meissl Associated Architects z Dunaja, ki sta ga leta 1993 ustanovila Elke Delugan Meissl in Roman Delugan. Poleg številnih realizacij stanovanjskih blokov na Dunaju, ki jih zaznamujeta brezkompromisna konceptualna zasnova in drzna formalna govorica, so prvič vzbudili pozornost svetovne javnosti na predstavitvi na beneškem bienalu leta 2006 ter istega leta na prvem arhitekturnem bienalu na Kitajskem. Svetovno slavo jim je prinesla realizacija muzeja Porsche v Stuttgartu leta 2008 in ikonične stavbe Eye Film Institute Netherlands v Amsterdamu leta 2011. Do danes je o njihovem delu izšlo že šest monografij. Njihove stavbe so narejene za intenzivno izkušnjo prostora, so večplastne in radikalne in nikogar ne pustijo ravnodušnega. Arhitektura, ki kaže hitrost, breztežnost, ki je tik pred tem, da vzleti, ali pa ustvarja »intenzivni počitek«, kot to izkušnjo imenujejo njeni avtorji.

Na slikah: Eye Film Institute Netherlands v Amsterdamu, 2011; foto: Iwan Baan

LABICS; Maria Claudia Clemente, Italija

Maria Claudia Clemente je skupaj s Francescom Isidorjem leta 2004 v Rimu ustanovila arhitekturni biro Labics. V biroju se ponašajo s številnimi uspehi na natečajih ter z zasnovami projektov, kjer odkrivajo nove strategije za revitalizacijo degradiranih mestnih območij in za razvoj javnih prostorov. Zaradi njihovih inovativnih projektov jih je ameriška revija Architectural Record imenovala za enega najpomembnejših birojev, ki prihajajo na svetovno arhitekturno sceno. Na beneškem bienalu so razstavljali kar trikrat. Za prestižno nagrado Miesa van der Roheja so bili nominirani dvakrat, zadnjič letos, in sicer za odmevni projekt revitalizacije rimske mestne četrti Sončno mesto (»La città del Sole«), kjer so s pomočjo sistema večfunkcijskih objektov zgradili močno lokalno identiteto in v degradiranem območju ustvarili nov zagon.

Na slikah: Sončno mesto (»La città del Sole«) v Rimu, 2016; foto: Marco Cappelletti

Fotoportret: Tommaso Passi

Guinée*Potin Architectes; Hervé Potin, Francija

Po vrnitvi s skupnega študijskega potovanja po Etiopiji sta Hervé Potin in Anne-Flore Guinée leta 2002 v bretonskem mestu Nantes ustanovila biro Guinée*Potin Architectes. Njuno delo lahko opišemo kot barvit kolaž materialov in konceptov, ki jim je skupna skrb za ekologijo, energijsko varčnost in uporabo naravnih »bio« materialov, ki presenečajo in so onkraj ustaljenih rešitev. Za svojo inovativnost sta bila že večkrat nagrajena, leta 2015 sta prejela nominacijo za nagrado Miesa van der Roheja za Muzej in raziskovalni center bio raznolikosti Beautour, ki je zgrajen iz slame in lesa. Za ta objekt sta prejela tudi francosko nacionalno nagrado za leseno gradnjo. Poleg odmevne gradnje s slamo so številnih objav svetovnih medijev deležni tudi njuni pasivni večstanovanjski objekti in šolska poslopja. Če še lahko verjamemo v regionalno arhitekturo 21. stoletja, potem je biro Guinée*Potin njen žlahtni predstavnik.

Na slikah: Muzej in raziskovalni center bio raznolikosti Beautour v kraju La Roche-sur-Yon, 2014; foto: Sergio Grazia

Obnova in dozidava šolskega poslopja v kraju Tréverien, 2016; foto: Nicolas Pineau

Ostali dogodki:

Sejem Arhitektura²; arhitekturni ovoj
Namenjen je seznanjanju arhitektov in projektantov z novostmi pri snovanju kakovostnega arhitekturnega ovoja: fasadni sistemi, panoramske stene, izolacijski in gradbeni materiali, barve in ometi, okna in vrata, strešne kritine, itd.

Razstava Napredno v arhitekturi danes
Na razstavi bodo na ogled  projekti, ki v svetovnem merilu postavljajo nove mejnike v arhitekturnem ustvarjanju. Pri izboru sodeluje več kot 50 uveljavljenih arhitekturnih birojev z vsega sveta.

Kontaktne mize
Kontaktne mize so individualni poslovni pogovori za mreženje strokovnjakov v arhitekturi in gradbeništvu.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.