Novice

Arhitektura vrtcev povezuje

Razstava o vrtcih vztrajno potuje po Sloveniji

Meta Kutin

06.04.2017

Z razstavo avtoric Špele Nardoni Kovač in Damjane Zaviršek Hudnik si je arhitektura vrtca utrdila samostojno mesto. Običajno so bili  posamezni primeri vrtčevskih stavb predstavljeni v okviru pregledov in analiz šolskih stavb, čeprav arhitekture vrtca ne moremo poenostavljeno vključevati ali razlagati v okviru kakšnega drugega stavbnega tipa. Družbeni in tehnološki razvoj se je zunanje podobe in funkcionalne zasnove vrtčevskih stavb dotaknil na specifičen način.

Razstava, prvič predstavljena leta 2015 v galeriji DESSA v Ljubljani,  celostno predstavi zgodovinski in tipološki razvoj te arhitekture pri nas in jo pri tem vrednoti. Take razvojne in primerjalne analize so ključne za razvoj stroke. Razen vrednosti, ki jo ima razstava za arhitekturno teorijo in prakso, pa razstava načenja tudi vprašanja povezana z odnosom javnosti do arhitekturne produkcije na sploh. Pogosto smo priča nerazumevanju grajenega prostora. Komunikacijski prepad, ki se izraža tudi v obliki nepremišljenih pritiskov javnosti pogosto povzroče, da postane moderna in sodobna arhitektura žrtev neprimernih prenov in drugih posegov v prostor. Arhitektura vrtcev se je izkazala kot odlična tema, ki se dotika vseh in nas povezuje.

Avtoricama je, kljub skromnim sredstvom ali pa morda prav zaradi njih, z duhovitim pristopom uspelo moderne in sodobne stavbe vrtcev predstaviti in približati najširši publiki. Obiskovalca angažirata tako, da zaposlita vse njegove čute. S tem, ko obiskovalec razstave na igriv način primerja današnje stanje z originalnim stanjem stavb, se preizprašuje o smislu, kvaliteti ter pomenu izvedenih sprememb. Predstavitev obiskovalcu omogoči, da se v razmišljanju o arhitekturi ne pusti zapeljati pisano pobarvanim stenam in ekspresivno zasnovani opremi, ki je pogosta spremljevalka prostorov namenjenih najmlajšim. Namesto tega se obiskovalec razstave lahko poglobi v koncepte arhitekture.

Razstava je v dobrih dveh letih prepotovala lep del države, pri čemer ji je uspelo preseči maniro naslavljanja le ozkih strokovnih krogov. Spremljevalni dogodki povezujejo ne le različne raziskovalne institucije, temveč tudi strokovno in laično javnost ter sprožajo medgeneracijski dialog. Tako velik odziv uporabnikov različnih predelov Slovenije in različnih generacij na arhitekturo je priložnost za nadalna raziskovanja usmerjena tudi v odnos uporabnikov do arhitekture. Refleksija ob spoznavanju specifičnega stavbnega tipa pa spodbuja tudi zavedanje o pomenu grajenega prostora nasploh. Morda je pomembnejše pri projektu razstave prav to, da je dostopna in na razumljiv način predstavljena najširši publiki. S čimer se moderno in sodobno arhitekturo odpira ljudem. Brez razumevanja ljudi se, ne glede na vse zakone in predpise, arhitekturi slaba piše.

Razstava to pomlad gostuje še na Vrhniki in v Ilirski Bistrici:

do 2.5.2017 si jo lahko ogledate v Cankarjevem domu na Vrhniki;

18.5.2016 ob 18.00 uri pa bo otvoritev razstave v Vrtcu Ilirska Bistrica.

Podatki o slikovnih prilogah:

Vrtec Ciciban, enota Ajda

Avtorji: Milan Štrukelj, Alenka Velkavrh, Hugo Porenta

Avtor fotografij: Vladimir Furlan

Vrtec Najdihojca, enota BIBA – LEK

Avtorji: Boris Briški, Sabina Les Zohil, Christian Volpi, Lidija Frankovič (projekt opreme)

Avtor fotografije: Dan Briški

Vrtec Mladi rod, enota Vetrnica

Avtor: akad, prof. dr. Stanko Kristl

Sodelavci: Marjana Vidmar, Tomaž Vrbole, Janez Duhovnik

Avtor fotografije: Janez Kališnik

Vrtec Poljčane

Avtorji: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič

Avtor fotografije: Miran Kambič

Vrtec Mavrica Trebnje

Avtorji: mag. Aleš Prinčič, Tomaž Jelovšek, Roberto Righi, Gorazd Mihelj

Avtor fotografije: Miran Kambič, Matevž Patrnoster

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.