Novice

Piranesi v Novem Sadu

Predstavitev arhitekturne revije

Muzeju sodobne umetnosti Vojvodina, Dunavska 37 v Novi Sad

11. april 2017

Ustanova Fundacija Piranesi in Društvo arhitektov Novi Sad vabita na predstavitev revije Piranesi, 1. srednjeevropske arhitekturne revije za kulturo prostora, ki bo potekala v ponedeljek, 11. aprila ob 18. uri v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodina na Dunavski 37 v Novem Sadu, Srbiji.

Revijo bosta predstavita glavni urednik in arhitekt Robert Potokar ter arhitekt in recenzent pri reviji Piranesi Andrej Strehovec. Predstavitev bo potekala v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodina, razstava pa bo na ogled na Društvu arhitektov Novi Sad vse do konca aprila 2017. V ospredju bo predstavitev zadnje številke revije Piranesi, No. 38, Vol. 24, v kateri je predstavljena arhitekturna ikona slovenskega arhitekta Milana Miheliča Veleblagovnica Stoteks, zgrajena v Novem Sadu v letih od 1968 do 1972. Sledila bo osvetlitev drugih rubrik revije in odprta debata.

Predstavitve se bosta udeležila tudi kustos Muzeja za sodobno umetnost Vojvodina g. Vladimir Mitrović in predsednik Društva arhitektov Novi Sad g. Slobodan Jović.

Predstavitev: 11. april 2017 ob 18. uri

Muzej sodobne umetnosti Vojvodina, Dunavska 37, Novi Sad 21000, Srbija

Razstava: 13. april – 30. april 2017

Društvo arhitektov Novi Sad, Svetozara Miletića 20, Novi Sad, Srbija

Več o dogodku najdete tu.

O reviji Piranesi

Revija Piranesi je ena najstarejših arhitekturnih revij v srednje-evropskem prostoru. Izhaja od leta 1992 in skupaj z mednarodno konferenco Piranski dnevi arhitelture, ki poteka vsako leto meseca novembra, odpira aktualne teme s področja bivanjske kulture. Idejni vodja tako revije Piranesi kot tudi Piranskih dnevov arhitekture, ki podeljujejo Nagrado Piranesi, je bil arhitekt in urednik revije Vojteh Ravnikar (1943-2010). Od leta 2010 naprej vodi revijo arhitekt in urednik Robert Potokar.

Vsaka številka revije temeljito obravnava projekte v sliki, besedi in grafiki. Naslovna rubrika  predstavi ikonično arhitekturo iz 20. stoletja iz različnih aspektov dveh ali večih strokovnih kritikov. Prav tako obsežnejša rubrika Intervju predstavi izbranega arhitekta, njegovo filozofijo in življenjski opus. Individualni aktualni projekti so predstavljeni po izboru članov uredništva iz različnih držav centralne Evrope (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Italija, Madžarska, Slovaška, Češka). Revija prav tako predstavlja dobitnike Nagrade in Priznanj Piranesi in recenzije aktualnih arhitekturnih knjig.

Vsi članki so objavljeni v jeziku avtorja teksta in v angleškem jeziku. Revija Piranesi ima naročnike v Evropi in Ameriki, med njimi tudi knjižnice najpomembnejših univerz kot so Harvard University, Columbia University in Canadian Centre for Architecture.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.