Novice

Interaktivna svetlobna instalacija

Stalna postavitev v Parizu

31.05.2017

Slovenski Studio VISIBLE, ki  se ukvarja s svetlobnimi in multimedijskimi inštalacijami za dogodke in arhitekturo, je v  juniju 2016 dobilo naročilo za postavitev stalne interaktivne svetlobne instalacije v Paris Expo Porte des Versailles v Parizu.  Naročnik projekta je Viparis, podjetje, ki upravlja s Paris Expo-jem (Pariškim glavnim sejmiščem).  Projekt je del večje prenove v okviru katere so s svetlobo polepšali več delov sejmišča.  Pri tem je naše podjetje sodelovalo z oblikovalci osvetlitve Seulsoleil v Parizu, ki so zasnovali osvetlitev celotnega razstavišča.

Svetlobna instalacija, velika 800 m2 je postavljena na mostu, kjer Pariška obvoznica (Boulevard Périphérique) prečka glavno pariško razstavišče (Paris Expo Porte de Versailles). Instalacija se s pomočjo sistema LightAct, ki je prav tako plod razvoja studija VISIBLE, odziva na vozila na obvoznici.

Po besedah Mitja Prelovška, vodje projekta,  so “V okviru projekta razvili algoritem, ki s pomočjo video kamer sledi vozilom na bulvaru in v realnem času generira video vsebino na podlagi hitrosti in gostote prometa. Ta video vsebina je nato mapirana na barvna LED svetila pod mostom in s tem ustvarja spreminjajoči in nikoli enak vzorec svetlobe in barv. Pri uspešni izgotovitvi projekta nam je bil v veliko pomoč sistem LightAct, ki je plod našega lastnega znanja.”

Interaktivna osvetlitev vnaša nove zgodbe in doživetja v ambiente. Z razvojem tehnologije postajajo te intervencije tudi vedno bolj cenovno dostopne in lažje za implementacijo.

Več o projektu si lahko preberete tukaj

Podatki:

Lokacija: Pariz, Francija

Leto izgradnje: 2017

Naročnik: Viparis

Oblikovanje svetlobe: Seulsoleil

Interaktivna vsebina: VISIBLE

Kontrolni sistem: LightAct

Fotografije: VISIBLE

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.