Novice

Vizije so 13

Ljubljana kot prestolnica - NEIZVEDENO

Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

5. - 18. 11. 2018

S serijo razstav Vizije so Društvo arhitektov Ljubljane odpira pereča vprašanja urejanja mesta in opozarja na prezrta poglavja problematike prostorskega razvoja Ljubljane. Ideja serije projektov Vizije so je tudi predlagati in v razmislek ponuditi smernice in predloge za oblikovanje oziroma nadaljnji razvoj posameznih urbanih ambientov. Akcija Vizije so, ki poteka že trinajsto leto zapored, je v strokovni in zainteresirani širši javnosti že pridobila pomembno vlogo in je zelo dobro sprejeta.

Arhitektura, ki jo gradi država, je njeno ogledalo, je odsev njenih vrednot. Arhitektura državotvornih stavb predstavlja kulturo države, njeno zgodovino, odraža pa tudi vizijo prihodnosti. Ljubljana je prestolnica šele zadnjih slabih trideset let, zato skozi zgodovino na tej ravni ni dovolj razvijala svoje identitete. Mesto še danes nima razvitega značaja prestolnice z ustreznimi stavbami za državne protokole, ministrstva, upravne stavbe, fakultete, muzeje, znanstvena središča, narodno knjižnico in druge. Za nekatere od naštetih sicer že obstajajo projekti, vendar ostajajo neizvedeni.

Ob odprtju razstave v Galeriji Kresija 5. novembra ob 18. uri bodo avtorji javnosti predstavili svoje razmišljanje o problematiki Ljubljane kot prestolnice.

DAL je pri pripravi razstave sodeloval s študenti in mentorji Fakultete za arhitekturo UL.

Del razstave je bil v okviru programa Meseca prostora 2018 predstavljen v stavbi parlamenta, v preddverju Državnega sveta, od 3. oktobra do 12. oktobra 2018.

Razstavo so omogočili:

_ Ministrstvo za okolje in prostor

_ Mestna občina Ljubljana

_ Društvo arhitektov Ljubljana

_ UL, Fakulteta za arhitekturo

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.