Novice

Piranski dnevi arhitekture 2019

Prenova: iz starega v novo življenje

Avditorij Portorož, Senčna pot 8a, Portorož

23. november 2019

Vabljeni na 37. mednarodno konferenco Piranski dnevi arhitekture in na slovesno podelitev mednarodne nagrade Piranesi 2019, ki bo potekala pod naslovom Prenova: iz starega v novo življenje.

Konferenca se bo pričela v soboto, 23.11.2019 ob 10. uri v Avditoriju Portorož. Podelitev nagrade Piranesi bo v soboto ob 19. uri v razstavišču Monfort, Obala 8, Portorož.

Prof. Maruša Zorec je zapisala:

Eden najlepših pričevalcev plastenja zgodovine – bazilika v Sirakuzah – dokazuje, da novo lahko prerašča staro, ne da ob tem zabriše sledove preteklosti. Novi tempelj pušča staremu, da ostaja gradnik novih zidov in prenaša zgodbe davne preteklosti nam, ki v njih živimo danes. Zgodovina ni vedno le brisala vsega predhodnega in rezala vezi s preteklostjo. Pogosto se skozi slojevitost plasti in elementov razkriva življenje naše dediščine in naših prednikov, zapisano v arhitekturo. Tako ostajajo naše vezi s prostorom in minulim časom žive, ustvarjajo našo identiteto in nam obenem omogočajo našo drugačnost in razvoj. Vprašanje, ki si ga zastavljamo, je, kako živeti s to preteklostjo. Kako jo začutiti, prepoznati in vrednotiti? Kako živeti z njo in v njej danes, ko so se časi od njenega nastanka tako zelo spremenili? In zakaj jo sploh ohranjati? Kako vnašati vanjo naš čas, kako jo prilagajati, transformirati, interpretirati ali ponovno uporabiti? Obstaja veliko različnih poti, pojavljajo se vedno novi koncepti in prav v soočenju vseh različnih časovnih premen je izziv, ki ga takšni projekti prinašajo.

Vstopnice lahko kupite na: www.pida.si/vstopnina.

Več o programu lahko preberete na: www.pida.si.

Akreditacija Obisk PDA konference zagotavlja članom ZAPS 3 kreditne točke, sklop B. Dodatni 2 točki, 1 za sklop A in 1 za sklop C, lahko pridobite ob obisku predavanja v petek, 22. 11., ki ga v Gledališču Tartini ob 15. uri organizira ZAPS na temo prenove kulturne dediščine: www.1ka.si/a/235851.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.