info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 4. 2009

April 2009
----------------------------------------------------------------------------------------
april 2009
več lokacij
MESEC KRAJINSKE ARHITEKTURE
April je mednarodna zveza krajinskih arhitektov (IFLA) leta 2007 razglasila za Svetovni mesec krajinske arhitekture po zgledu ameriške zveze, ki je najstarejša in največja na svetu. Društvo krajinskih arhitektov Slovenije se tudi letos pridružuje mednarodni skupnosti krajinski arhitektov in napoveduje praznovanje meseca krajinske arhitekture v Sloveniji. Aprila praznujemo Dan zemlje in rojstni dan rojstni dan ikone krajinske arhitekture in avtorja newyorškega Centralnega parka Friderich-a Law Olsmted-a (1822-1903), enega tistih, ki so zelene površine v naseljih uvrstili med načrtovalske prvine urejanja prostora. Aprila bodo med drugim vrata za goste in prijatelje odprle pisarne krajinskih arhitektov v več krajih po Sloveniji, Program »Odprta vrata« ponuja priložnost doživeti srečanje s strokovnjaki v delovnem okolju in spremljati priložnostne predstavitve, razstave in pogovore o projektih. Aprila bo v Miklovi hiši v Ribnici še na ogled razstava načrtov in realizacij Javni odprt prostor. Aprila se bo na Ministrstvu za kulturo promovirala pravkar izdana knjiga o slovenskih zgodovinskih parkih. Konec meseca se bodo krajinski arhitekti zbrali na pikniku ob Ljubljanici.
>>DKAS
----------------------------------------------------------------------------------------
02. april - 14. maj 2009
Umetnostna galerija Maribor
IKONE POLJSKE ARHITEKTURE / RAZSTAVA
Ikone poljske arhitekture so zanimiva predstavitev arhitekture, ki nastaja v pogojih, primerljivih s Slovenskimi. Razstava je nastala v sodelovanju poljskega Ministrstva za zunanje zadeve in revije Architektura-Murator in predstavlja 20 najpomembnejših zgradb, ki so bile na Poljskem zgrajene po letu 1989. Politični preobrat na Poljskem je s seboj prinesel ekonomske, socialne in kulturne spremembe, kar je pustilo vidne sledi tudi v arhitekturi. Pri izboru zgradb, ki bodo na ogled v Mariboru sta bili odločilnega pomena kakovost in inovativnost, komunikativnost arhitekture z uporabniki ter njihova vloga pri so-oblikovanju širšega urbanega prostora. Gre za dela, ki so postala ikone na način, da so zaznamovala obdobje, v katerem so nastajala in odločilno vplivala na razvoj sodobne poljske arhitekture. Pod pojmom "poljska arhitektura" se predstavljajo poljski arhitekti, in arhiteki iz drugih držav, ki so v tem času gradili na Poljskem. S razstavo 20 izbranih ikon so želeli Poljaki vzbuditi širše zanimanje za sodobno arhitekturno dogajanje na Poljskem in izpostaviti izvirnost in inovativnost njihovih avtorjev.
>>UGM
----------------------------------------------------------------------------------------
6. april 2009 ob 19.30
Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana
THE ROLE OF CIVIL SOCIETY IN URBAN PLANNING
Civilna družba je v zadnjih letih doživela v Sloveniji in še posebej v Ljubljani nekoliko nepričakovan razmah. Ključen pokazatelj tega razcveta je porast števila civilnih iniciativ, ki so postale zelo dejaven akter v zvezi z razvojnimi politikami in načrti zlasti na lokalni ravni. Pogosto gre za ad-hoc organizacije, ki nasprotujejo konkretnemu projektu v svojem lokalnem okolju. Po drugi strani mesto in država izvajata vrsto ključnih razvojnih projektov, ki potrebujejo podporo prebivalcev in civilne družbe na lokalni ravni, pa vendar ne najdeta načinov za njihovo boljše vključevanje v procese prostorskega in urbanističnega načrtovanja. Kako so javnost in lokalne pobude vključeni v urbanistično načrtovanje v Sloveniji? Je slovenska praksa primerljiva z razvitim svetom? Kako je mogoče stanje izboljšati? O tem se bo nekdanji sodelavec svetovne banke Lars Soeftestad pogovarjal s Pavletom Gantarjem, Miranom Gajškom, Liljano Madjar, Mileno Marega in Majo Simoneti. Pogovor z naslovom "Vloga civilne družbe v urbanističnem načrtovanju" (The role of civil society in urban planning) organizira Inštitut za politike prostora.
>>Dessa
----------------------------------------------------------------------------------------
6. april 2009 ob 20.00
Galerija Dessa, Ljubljana
3. THINKING ABOUT ARCHITECTURE, THINKING ABOUT ARCHITECTS / RAZSTAVA
Leon van Schaik je arhitekturni kritik in profesor na Kraljevem inštitutu za tehnologijo v Melbournu (RMIT), pa tudi arhitekt. Urednica revije hiše Maja Ivanič ter arhitekt Tom Kovac sta ga povabila na razstavo v ljubljansko galerijo Dessa. Razstavlja svoje kritične komentarje posameznih sodobnih avstralskih zgradb in projektov. Zapisal jih je v obliki zanimivih ideogramov, prostoročnih risb, ki jih je izdeloval, ko je razmišljal o tem, kaj zapisati v recenzijo o kakšni hiši. 6. aprila bo ob 20.00 uri v Dessi vodstvo, oziroma podrobnejša predstavitev van Schaikove risane arhitekturne kritike. Svoje delo bo predstavil van Schaik osebno. Obenem bo 6. aprila na Fakulteti za arhitekturo predaval Richard Blythe, profesor arhitekture in dekan Šole za arhitekturo in oblikovanje na Univerzi RMIT v Melbournu. Profesor Blythe je skupaj z arhitektom Gerardom Reinmuthom ustanovni direktor mednarodno priznanega arhitekturnega biroja Terroir.
>>Dessa
----------------------------------------------------------------------------------------
7. april 2009 ob 17.00
Urbanistični inštitut RS, Ljubljana
DOŽIVLJAJSKA KRAJINA / PREDAVANJE
Na predavanju z naslovom Doživljajska krajina, Pristop k obravnavi ljudi in prostora: principi in uporaba v praksi bodo dr. Kevin Thwaits, dr. Ian Simkins in dr. Alice Mathers predstavili metodo doživljajske krajine, ki ponuja nov vpogled v odnos med odprtimi prostori in ljudmi, ki te prostore vsakodnevno uporabljajo. Združuje doživljajske in prostorske razsežnosti odprtih prostorov in daje usmeritve, kako jih upoštevati pri oblikovanju prostorov. Omogoča poglobljeno razumevanje dinamičnih pomenov znotraj ustaljenih okvirov in upoštevanje doživljajskih dimenzij prostora v procesu oblikovanja odprtega prostora. Predavatelji z Oddelka za krajinsko arhitekturo Univerze v Sheffieldu v Veliki Britaniji bodo razložili osnovne pojme in izvedbene metode, posebno tiste, ki obravnavajo tista doživljanja prostora, ki pri posameznikih krepijo pripadnost prostoru oz. soseski. Praktično uporabnost metode bodo prikazali s primeri iz prakse. Razložili bodo doživljanje izkušnje z javnim prevozom pri ljudeh z učnimi težavami, specifiko doživljanja identitete stanovanjske soseske in posebnosti prostorske zaznave pri otrocih.
>>UIRS
----------------------------------------------------------------------------------------
09. april 2009
Cankarjev dom, Ljubljana
3. LJUBLJANSKI DNEVI ORISA / ARHITEKTURNI SEMINAR
Na 3. ljubljanskih dnevih Orisa bo ponovno nastopila kombinacija arhitektov iz Slovenije, sosednjih Hrvaške in Avstrije ter daljnih dežel. Domači publiki dobro poznane Bevk Perović arhitekte bo pospremil Zagrebčan Hrvoje Njirić, ki je v Sloveniji prav tako že lokalec, ter avstrijski tandem Delugan Meissl. Tudi letos ne bodo izostali Finci, ki na dneve Orisa v Ljubljano pošiljajo arhitekte Rintala Eggertson. Za nekaj eksotike bo poskrbel Mathias Klotz iz Čila. Pisano druščino v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo povezovala arhitekturna kritičarka Petra Čeferin. Vstopnice po 35 € (študentske po 20 €) so že v prodaji pri Arhitekstu v Brežicah.
>>Oris
----------------------------------------------------------------------------------------
na vrh