info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 5. 2009

Maj 2009
----------------------------------------------------------------------------------------
05. maj 2009 ob 17.00
Fakulteta za arhitekturo Ljubljana
ARHITEKTURA IN URBANISTIČNO NAČRTOVANJE NA ČEŠKEM IN MORAVSKEM 1939-45 / PREDAVANJE
Češka arhitektura je bila vedno posebna in cenjena po vsem svetu. Med obema vojnama je v novo ustanovljeni Češkoslovaški republiki modernizem z zmernimi, naprednimi oblikami prišel v ospredje. Posebej Praga in Brno se ponašata z zgradbami, ki so krojile zgodovino svetovne arhitekture modernega časa. Pred vojno so tu ob boku čeških arhitektov ustvarjali najboljši evropski arhitekti. Imena vklučujejo v Brnu rojenega Adofa Loosa, ki je zgradil vilo Müller v Pragi in Ludwiga Miesa van der Roheja, ki je postavil vilo Tugendhat v Brnu. Češki modernizem v obdobju tik pred im med II. svetovno vojno bo v svojem predavanju predstavil Vladimir Šlapeta, dekan Fakultete za arhitekturo v Brnu in dober poznavalec češkega modernizma. Predavanja bo v Plečnikovi predavalnici.
>>Fakulteta za arhitekturo Ljubljana
----------------------------------------------------------------------------------------
07. maj 2009
Cankarjev dom, Ljubljana
NASLEDNJI KORAK : PROJEKT ARHITEKTURA / KONFERENCA
V Ljubljani se bodo v začetku maja zbrali arhitekturni teoretiki in kritiki, ki verjamejo, da je z arhitekturo še vedno mogoče spreminjati svet. Na enodnevni konferenci v Cankarjevem domu se bodo posvetovali o tem ali se v času globaliziranega kapitalizma arhitektura lahko odpove tržni logiki kapitalistov in ubere svojo pot. Dogodek nastaja pod vodstvom Petre Čeferin, v sodelovanju Arhitekturnega muzeja Ljubljana, Fakultete za arhitekturo in Zavoda ARK. zvezda KONFERENCE bo Kenneth Frampton, profesor teorije in zgodovine arhitekture na univerzi Columbia v New Yorku, najbolj poznan po svoji kritični zgodovini moderne arhitekture (Modern Architecture: A Critical History), ki jo je prvič izdal leta 1980. Poleg Framptona bodo na konferenci sodelovali še prof. dr. Luis Fernádez-Galiano, (Tehnična univerza, Madrid, urednik AV/Arquitectura Viva, Madrid), prof. dr. Rado Riha, (Filozofski inštitut, ZRC SAZU, Ljubljana), dr. Pier Vittorio Aureli, (Inštitut Berlage, Rotterdam, gostujoči profesor na Architectural Association, London), doc. dr. Petra Čeferin, (Zavod ARK, gostujoča profesorica na Fakulteti za arhitekturo, Ljubljana) in dr. William S. Saunders, ZDA (Univerza Harvard, urednik Harvard Design Magazine, Boston).
>>Arhitekturni muzej ljubljana
----------------------------------------------------------------------------------------
08 - 10. maj 2009
Dubrovnik, Zagreb
PORTUGALSKI DNEVI ORISA / PREDAVANJA
Na hrvaško prihajajo glavni arhitekti, ki so ustvarili podobo sodobne portugalske arhitekture, na čelu z Álvarom Sizo. Za sodobno portugalsko arhitekturo, ki se je utemeljila s šolo v Portu, je značilna lirika, ki jo ustvarjajo velike zaslepljujoče bele površine in čiste linije. Z delom arhitektov, ki bodo konec tedna predavali v Dubrovniku in Zagrebu, se je današnja arhitektura te odmaknjene evropske države postavila na pozicijo, ki v svetu velja za izjemno. Kot disciplina se konsistentno odvija med zapuščino in modrostjo arhitekturne tradicije ter pričakovanji, ki jih odpira prihodnost. Poleg Size bodo v Zagrebu predavali še Eduardo Souto de Moura, Nuno Brandão Costa, Cristina Guedes in Francisco Vieira de Campo in João Luís Carilho da Graça. Portugalski dnevi Orisa bodo že v petek 8. maja v ožji zasedbi (brez Size in de Moure) potekali v Dubrovniku. V nedeljo 10. maja bo ob 12.00 v galeriji Karas v Zagrebu otvoritev razstave Álvaro Siza, kapelica Zorkovac.
>>Oris
----------------------------------------------------------------------------------------
12. maj 2009 ob 18.00
Knjigarna Konzorcij, Ljubljana
KRAJINSKA ARHITEKTURA MED USTVARJANJEM IN VAROVANJEM KULTURNE KRAJINE / DIALOGI
V mesecu maju prireja Knjigarna Konzorcij v Ljubljani četrte, zadnje Dialoge na temo arhitekture. Tokrat je moderatorka Vesna Teržan povabila na pogovor krajinsko arhitektko in urbanistko Majo Simoneti, predsednico DKAS. Ker je ravno minil april, ki ga je mednarodna zveza krajinskih arhitektov (IFLA) razglasila za Svetovni mesec krajinske arhitekture, bo to njuno izhodišče za pogovor o vlogi krajinske arhitekture v urejanju prostora in za odgovore na to, kako lahko krajinski arhitekti vplivajo na kakovost življenja v mestu in na sodobno urbanost.
>>DKAS
----------------------------------------------------------------------------------------
02. april - 14. maj 2009
Umetnostna galerija Maribor
IKONE POLJSKE ARHITEKTURE / RAZSTAVA
Ikone poljske arhitekture so zanimiva predstavitev arhitekture, ki nastaja v pogojih, primerljivih s Slovenskimi. Razstava je nastala v sodelovanju poljskega Ministrstva za zunanje zadeve in revije Architektura-Murator in predstavlja 20 najpomembnejših zgradb, ki so bile na Poljskem zgrajene po letu 1989. Politični preobrat na Poljskem je s seboj prinesel ekonomske, socialne in kulturne spremembe, kar je pustilo vidne sledi tudi v arhitekturi. Pri izboru zgradb, ki bodo na ogled v Mariboru sta bili odločilnega pomena kakovost in inovativnost, komunikativnost arhitekture z uporabniki ter njihova vloga pri so-oblikovanju širšega urbanega prostora. Gre za dela, ki so postala ikone na način, da so zaznamovala obdobje, v katerem so nastajala in odločilno vplivala na razvoj sodobne poljske arhitekture. Pod pojmom "poljska arhitektura" se predstavljajo poljski arhitekti, in arhiteki iz drugih držav, ki so v tem času gradili na Poljskem. S razstavo 20 izbranih ikon so želeli Poljaki vzbuditi širše zanimanje za sodobno arhitekturno dogajanje na Poljskem in izpostaviti izvirnost in inovativnost njihovih avtorjev.
>>UGM
----------------------------------------------------------------------------------------
14. maj 2009
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
BA 09 SUSTAINABLE EXCELENCE / KONFERENCA
Na seminarju Trajnostna popolnost (Sustainable Excellence) se bodo predstavili arhitekti od Skandinavije do ZDA in spregovorili o tem, kako trajnostni razvoj vpeljujejo v svojo prakso. Seminar bo odprl vprašanja, ki razsikujejo odnose med kakovostnim oblikovanjem, inovacijo, trajnostnim razvojem, ustvarjalnostjo in odgovornostjo; ter velike možnosti, ki jih lahko sprožijo inteligentni pristopi k tem problemom. Na konferenci bodo s svojimi prezentacijami nastopili: Bucholz McEvoy (Irska), Work Architecture Company (ZDA), Search BV (Nizozemska), Atelier Philéas/PLAN01 (Francija)m H Arquitectes (Španija), Hollmén Reuter Sandman Architects (Finska). Zvezda prireditve pa bodo norvežani iz arhitekturne pisarne Snøhetta, ki so zasloveli s projektom knjižnice v Aleksandriji v Egiptu. Dogodek bo moderiral Jeff Bickert. Na konferenci bodo prvič podelili tudi mednarodno nagrado za zasebne hiše Hiše Award 09.
>> BIG Architecture 09
----------------------------------------------------------------------------------------
14. - 15. maj 2009
Vorarlberg, Avstrija
PASIVNE ZGRADBE V POKRAJINI VORARLBERG / EKSKURZIJA
Strokovna ekskurzija, ki jo organizira Kubus inženiring je namenjena različnim strokovnim profilom; predvsem arhitektom, projektantom strojnih instalacij, gradbenikom, študentom arhitekture, strojništva in gradbeništva ter vsem ostalim, ki jih zanima področje nizkoenergijske in pasivne gradnje. Udeležence ekskurzije bo po nizkoenergijskih hišah popeljal avstrijski arhitekt Walter Unterrainer. Udeleženci ekskurzije si bodo ogledali več pasivnih hiš in javnih zgradb zgrajenih po standardih za pasivne hiše. Med temi bodo občinski center Ludesch, supermarket in vrtec v Langeneggu, stanovanja v Ölzbündtu. Ogledali si bodo tudi proizvodnjo ekološkega masivnega lesa in vnaprej izdelanih delov za pasivne hiše ter proizvodnjo prezračevalnih naprav za pasivne hiše.
>>Kubus Inženiring
----------------------------------------------------------------------------------------
18. maj 2009 ob 15.00
Urbanistični inštitut, Ljubljana
INVALIDOM (NE)DOSTOPNA SLOVENIJA? / PREDAVANJE
Dostopnost je ena od splošnih načel konvencije OZN o pravicah invalidov. Zajema fizično (grajeno) okolje, komunikacije in informacije. Pomembna ni le z vidika socialnega vključevanja, ampak je tudi predpogoj za polnopravno uveljavljanje političnih, državljanskih in človekovih pravic ter osnovnih svoboščin. Pravico invalidov do dostopa brez ovir določajo številni dokumenti na mednarodni in nacionalni ravni. Da bi ugotovili, kakšni so v Sloveniji dejanski učinki ukrepov, ki so določeni v teh dokumentih, je bila leta 2008 med invalidi in invalidskimi organizacijami opravljena obsežna raziskava.Rezultate raziskave bosta predstavila vodji projekta, dr. Richard Sendi in mag. Barbara Kobal, vabljena govornika pa bosta mag. Cveto Uršič, direktor Direktorata za invalide in Boris Šuštaršič, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije.
>>Urbanistični inštitut Republike Slovenije
----------------------------------------------------------------------------------------

Kamil Roškot, Češkoslovaški pavilijon, New York 1939


Prof. Kenneth Frampton (foto: Timothy Bell)


Oslo, Norveška: Ker je operna hiša zgradba, ki običajno veliko stane, a je le redko v uporabi, so jo arhitekti Snohetta oblikovali kot odprt javni prostor, s pohodnimi strehami, ki se iztečejo v morje.

na vrh