info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 6. 2009

Junij 2009
----------------------------------------------------------------------------------------
22. junij 2009 ob 14.00
Kartuzija Žiče
REVITALIZACIJA KARTUZIJE ŽIČE / PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE
Zavod za gradbeništvo Slovenije in Občina Slovenske Konjice v Zgornjem samostanu Žičke kartuzije predstavili novo knjigo z naslovom Revitalizacija kartuzije v Žičah. V knjigi so predstavljeni rezultati raziskav v letu 2006 uspešno zaključenega projekta Revitalization of the Carthusian Monastery at Žiče, ki ga je iz programa Kultura 2000: Evropski dediščinski laboratorij delno sofinanciral tudi Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo pri Evropski komisiji. Za obnovitvena in raziskovalna dela, ki potekajo na kartuziji sicer sredstva zagotavljata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Slovenske Konjice, strokovni nadzor pa izvaja Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Celje. Namen prenove in raziskav ni le vzpostavitev prvotnega stanja samostana, pač pa z novimi argumenti poudariti njegovo izjemnost in ga približati obiskovalcem, lokalni skupnosti pa omogočiti aktivno vključevanje v razvoj kraja, predvsem preko pestrejše kulturno-turistične ponudbe tega območja.
>>Revitalizacija Žičke Kartuzije
----------------------------------------------------------------------------------------
18. maj - 18. junij 2009
Arhitekturni muzej Ljubljana
ARHITEKTURA GRADOV IN DVORCEV V VIPAVSKI DOLINI / RAZSTAVA RISB
Vipavska dolina je bogata z grajsko dediščino. Zlasti novoveški dvorci so bili nekoč na gosto posejani med cvetočimi polji in valovitim gričevjem, vse od povirja potoka Močilnik pod Razdrtim na vzhodu do Goriškega polja na zahodu, v prostoru, ki ga na severu uokvirjata visoki planoti Trnovski gozd in Nanos, na jugu pa nekoliko nižja planota Kras. Premene časa so sledi za prenekatero imenitno arhitekturo temeljito zabrisale. Ohranili so se večinoma le fragmenti, danes pogosto pozabljeni in nerazumljeni, oropani svoje preteklosti in prihodnosti. Od srednjeveških gradov bodo z risbami predstavljeni zlasti danes razvaljeni gradovi Vipava, Erzelj in Vogrsko. Posebna pozornost bo namenjena tudi renesančnemu gradu v Vipavskem križu, ki sodi med najlepše primere renesančne utrdbene arhitekture v Sloveniji. Večji del razstave pa bo razumljivo namenjen predstavitvi renesančnih in baročnih dvorcev Vipavske doline, ki tvorijo vez med grajsko arhitekturo in kulturo Mediterana in osrednje Evrope.
>>Arhitekturni muzej Ljubljana
----------------------------------------------------------------------------------------
17. junij 2009
Sadjar in vrtnar, Cankarjevo nabrežje, Ljubljana
UMETNIK/ZNANSTVENIK GOVORI / POGOVOR
V družbi Društva za domače raziskave in drugih gostov bo v sredo, 17. 6. 2009 ob 18.30h v bivšem lokalu Sadjar in vrtnar na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani potekal pogovor o urbanih fenomenih, različnih načinih raziskovanja in predstavljanja domačih pojavov. Društvo za domače raziskave so ustanovili Damijan Kracina, Alenka Pirman in Jani Pirnat leta 2004. Društvo, beleži, zbira, raziskuje in predstavlja domače pojave. Deluje na kulturnem, umetniškem, raziskovalnem in izobraževalnem področju. »Zakaj visijo kovinski pajki po slovenskih fasadah in zidovih? Kakšni so, čemu služijo in ali imajo kakšen globlji pomen?« se med drugim sprašujejo v DDR-ju ob svojem zadnjem projektu S'pajkanje. "Urbanity 20 let kasneje" je mednarodni projekt primerjalne analize mest centralne Evrope dvajset let po padcu komunizma, v katerem različni arhitekti, fotografi, sociologi, politiki, kustosi iz sedmih glavnih mest centralne Evrope kritično razpravljajo na temo globalizacije urbanega prostora.
>>KUD C 3
----------------------------------------------------------------------------------------
4. junij 2009 OB 17.00
Turistična kmetija Mahnič, Grahovo brdo 1, Sežana
KAKO DO DOBREGA OPPN-JA ZA KRAŠKO VAS? / DELAVNICA
Na Krasu se je število z vidika lokalnega prebivalstva vprašljivih posegov razvilo v takem obsegu, da se je oblikovala Civilna iniciativa Kras, ki si v sodelovanju z različnimi partnerji prizadeva razviti razpravo o prostorskem razvoju kraških naselij ter vanjo aktivno vključiti tudi lokalne prebivalce. V duhu odpiranja procesa priprave prostorskih načrtov širši javnosti in širjenja znanja o pravicah in dolžnostih, ki izhajajo iz vključevanja v procese priprave in sprejemanja prostorskih aktov, bo organizirana tudi delavnica v Grahovem Brdu. Na delavnici se bodo zbrali prebivalci Grahovega Brda in Krasa, predstavniki organizirane javnosti, predstavniki občine in stroke pri oblikovanju novih prostorskih aktov za Grahovo Brdo, predstavniki neodvisne strokovne javnosti in predstavniki Inštituta za politike prostora, ki izvajajo projekt PoLok. Na delavnici bodo nastopili dr. Anton Prosen, dr. Ljubo Lah in mag. Maja Simoneti.
>>PoLok
----------------------------------------------------------------------------------------
4. - 6. junij 2009
Vorarlberg, Avstrija
PASIVNE ZGRADBE V POKRAJINI VORARLBERG / EKSKURZIJA
Zaradi velikega zanimanja ponovno v juniju: Strokovna ekskurzija, ki jo organizira Kubus inženiring je namenjena različnim strokovnim profilom; predvsem arhitektom, projektantom strojnih instalacij, gradbenikom, študentom arhitekture, strojništva in gradbeništva ter vsem ostalim, ki jih zanima področje nizkoenergijske in pasivne gradnje. Udeležence ekskurzije bo po nizkoenergijskih hišah popeljal avstrijski arhitekt Walter Unterrainer. Udeleženci ekskurzije si bodo ogledali več pasivnih hiš in javnih zgradb zgrajenih po standardih za pasivne hiše. Med temi bodo občinski center Ludesch, supermarket in vrtec v Langeneggu, stanovanja v Ölzbündtu. Ogledali si bodo tudi proizvodnjo ekološkega masivnega lesa in vnaprej izdelanih delov za pasivne hiše ter proizvodnjo prezračevalnih naprav za pasivne hiše.
>>Kubus Inženiring
----------------------------------------------------------------------------------------
9. junij 2009 ob 19.00
Kunsthaus Gradec/Graz
VELIKE KULTURNE USTANOVE IN ALTERNATIVNA KULTURA / GRADEC - MARBURG
Med januarjem in decembrom 2009 tečejo panelne razprave, ki se izmenično dogajajo v Kunsthausu Graz in Umetnostni galeriji Maribor, vsak drugi torek v mesecu ter nagovarjajo aktualne teme kulturne politike: od evropske kulturne prestolnice, urbanega razvoja, odnosa med univerzami in akademijami in sobivanja kulturnih ustanov in alternativne scene v mestih. Tokrat bodo v Kunsthausu v Gradcu nastopili izkušeni kulturni managerji iz obeh mest, ki bodo skozi temo „festivalov“ osvetlili zanimivo dinamiko med velikimi ustanovami in alternativo na področju kulture. Alternativni projekti bodo postavljeni ob bok etabliranim festivalom, predstavili bomo primere sodelovanje in konkurence. Kje se nahajajo prednosti in slabosti teh različnih organizacij? Kdo pridobiva točke za aktualnost in pritegne več publike? Gosti razprave bodo Daniel Erlacher, direktor alternativnega glasbenega festivala Elevate Festival, Gradec; Veronica Kaup-Hasler, direktorica največjega mednarodnega festivala v Gradcu Steirischer Herbst; Brigita Pavlič, direktorica festivala za komorno glasbo Festival Maribor in programska direktorica Festivala Lent in Gregor Kosi, direktor centra za alternativno kulturo Pekarna Magdalenske mreže. Organiziran bo brezplačen avtobusom Maribor−Gradec−Maribor. Odhod iz Maribora bo ob 17.00 izpred Jurčičevega spomenika; odhod iz Gradca pa ob 21.30.
>>Umetnostna galerija Maribor
----------------------------------------------------------------------------------------
na vrh