info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 11. 2009

November 2009
----------------------------------------------------------------------------------------
05. - 06. november 2009
T5 Project Space, Ljubljana
TRAKTAT ARHITEKTURNA POROTA / DELAVNICA ARHITEKTURNE KRITIKE
TraktaT je delavnica arhitekturne kritike, namenjena vsem, ki razmišljajo o arhitekturi in urbanem okolju ter svoja mnenja in prepričanja želijo deliti z drugimi. Gostje letošnjega dogodka bodo Maroje Mrduljaš, odgovorni urednik revije Oris; Andreas Ruby, direktor berlinske agencije za arhitekturno komunikacijo Textbild in Luka Skansi, asistent za zgodovino arhitekture na beneški Fakulteti za arhitekturo ter kurator razstave "Mojstri in arhitekturna scena", ki je lani gostovala na Dunaju. Traktat bo tako ponovno gostil arhitekturne kritike in kuratorje, ki s svojim načinom delovanja in tolmačenja arhitekture odpirajo možnosti za razumevanje grajenega okolja širokemu krogu javnosti. Njihovo delo je še posebej zanimivo, ker odpira nove načine interpretacije arhitekture in grajenega prostora. Predavanja so odprta in brezplačna! Na drugi del dogodka, delavnico, se je potrebno prijaviti.
>>TraktaT 09
----------------------------------------------------------------------------------------
12. november 2009 – 28. februar 2010
Arhitekturni muzej, Ljubljana
ISKRA NEUVRŠČENO OBLIKOVANJE 1960-1990 / RAZSTAVA
V Arhitekturnem muzeju Ljubljana bo 12. novembra 2009, ob 20h otvoritev razstave Iskrinega oblikovanja. Na pregledni razstavi bo predstavljen izbor izdelkov, nastalih od ustanovitve Iskre leta 1946 pa vse do razpada združenega podjetja Iskra v začetku devetdesetih. Razstava se bo osredotočila na izdelke industrijskega in grafičnega oblikovanja, ki so nastali kot rezultat Iskrinega znanja, Iskrinega oddelka za oblikovanje (1962), z vzporednim poudarkom na tehnološkem napredku. Celotni projekt bo hkrati tudi obeležitev in poklon tridesetletnici mednarodno prepoznavnega Iskrinega telefona, ETA 80, priznanega slovenskega oblikovalca Davorina Savnika. V predstavitvi Iskrinega oblikovanja bo izpostavljeno obdobje 1960–85. Letnica 1960 označuje konec integracijskega procesa, ki se je sklenil z ustanovitvijo Iskra in lastnega razvojnega instituta. Podjetje si je zagotovilo koncentracijo razvojnega kadra in opreme na enem mestu, s tem pa pogoje za razvoj lastnega znanja in vključevanje le-tega v izdelke.
>>Iskra 1946-1990
----------------------------------------------------------------------------------------
20. november 2009
Biotehniška Fakulteta, Ljubljana
DILEME V SODOBNI KRAJINSKI ARHITEKTURI / KONFERENCA
Vabljeni govorci, na konferenci, ki jo organizira Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, bodo predstavili svoje kritične poglede na razvoj in dosežke stroke, kakor tudi bodoče usmeritve krajinskega planiranja in oblikovanja. Razpravljalci bodo poskušali odgovoriti na vprašanja, pred katera so danes postavljeni načrtovalci krajine. Ali se krajinska arhitektura z vsemi svojimi poddisciplinami ustrezno odziva na zahteve in potrebe sodobne družbe? Ali usmeritve v planiranju vodijo do boljših rešitev ali samo služijo kot pomoč drugim disciplinam, ki sodelujejo v procesu prostorskega načrtovanja? So oblikovalske rešitve kakovostne ali zgolj trendovske? Kakšen je resnični značaj krajinske arhitekture? Konferenca bo potekala v angleškem jeziku, prevoda ne bo. Kotizacije ni, obvezna pa je prijava zaradi pregleda nad številom udeležencev.
>>Oddelek za krajinsko arhitekturo
----------------------------------------------------------------------------------------
21. - 22. november 2009
Več lokacij, Piran
PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE 09 / MEDNARODNI SIMPOZIJ
V času svetovne turbulence, zavedajoč se podnebne občutljivosti in krhkega naravnega, moralnega in ekonomskega ravnovesja našega planeta, se 27. konferenca Piranskih dnevov arhitekture, ki bo tradicionalno predzadnji novembrski vikend v piranskem gledališču Tartini, ukvarja z novimi izzivi arhitekture: ali in kako lahko arhitektura uravnovesi večplastno globalno krizo sedanjosti in jo usmeri v civilizacijski napredek? Konferenca, ki ji je lansko leto z novo organizacijsko ekipo uspela uspešna vrnitev na arhitekturno sceno, bo letos gostila 9 predavateljev: Maruša Zorec/ ARREA, Ljubljana; Milton Braga/ MMBB, São Paulo; Robert McCarter/ Washington University, St. Louis; Saša Randić/ Randić&Turato, Rijeka; Wang Shu/ Amateur Architecture Studio, Hangzhou; John Wardle/ John Wardle Architects, Melbourne; Aaron Tan/ RAD, Hong Kong; Shelley McNamara, Yvonne Farrell/ GRAFTON, Dublin; Diébédo Francis Kéré/ KERE Architecture, Gando, Berlin.
>>Piranski dnevi arhitekture 09
----------------------------------------------------------------------------------------
na vrh