info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 2. 2010

Februar 2010
----------------------------------------------------------------------------------------
25. februar 2010 ob 11.00
DržavnI svet, Šubičeva 4, Ljubljana
ČAS JE ZA SPREMEMBE V UREJANJU PROSTORA / STROKOVNI POSVET
Razmere v prostoru in številni polemični odzivi na načrtovane posege in ukrepe že dalj časa vznemirjajo prostorske načrtovalce in širšo javnost. Zaskrbljeni nad sistemom urejanja prostora so načrtovalci pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor sestavili poziv za spremembe. S podpisi se jim te dni šridružuje vedno več somišljenikov. Uveljavlja se prepričanje, da se sistemske težave odražajo v prostoru, zgradbah in krajini na način, ki je dolgoročno škodljiv in prizadeva vse državljanke in državljane ter njihov skupni vsakdanjik in prihodnost. Poziv opozarja, da je urejanje prostora izrazito podleglo zakonsko podprtim sektorskim politikam in se skoraj povsem osredotočilo na umeščanje novih posegov v prostor ter tako zanemarilo svoje druge izvorne naloge.Namen posveta je v okviru poziva začeti javno razpravo o stanju v urejanju prostora v Sloveniji in odgovorne spodbuditi k razmisleku in ukrepom za izboljšanje. Na osnovi predstavitev in razprave bodo stališča udeležencev posveta strnjena v sklepe, ki bodo posredovani odgovornim v državi in širši javnosti. Uvodni nagovor: Mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije; Pozdravni nagovor Aleksander Saša Ostan, predsednik skupščine ZAPS; Predstavitev Poziva za spremembe v urejanju prostora Mag. Maja Simoneti in Dr. Aleš Mlakar
>>ZAPS
----------------------------------------------------------------------------------------
25. februar 2010 ob 18.00
Razstavišče mestne občine Maribor, Grajski trg 7, Maribor
GLAVNI TRG / RAZSTAVA NATEČAJNIH ELABORATOV
Natečaj za ureditev mariborskega Glavnega trga je prikazal dokaj poenoten pristop k urejanju osrednjih mestnih javnih prostorov. Večina udeležencev natečaja je z veliko študioznosti pristopila k vprašanjem preureditve prometa in si prizadevala Glavni trg ponovno vzpostaviti predvsem kot socialni prostor. Predlogi arhitektov so prikazali, da imajo prostori kot je Glavni trg kakovosti in potenciale, ki so obstoječi in jih je s pravilno usmerjenimi in ne-radikalnimi posegi potrebno samo prebuditi in posodobiti. Kot najbolje ocenjeni je drugo nagrado na natečaju prejel projekt pisarne Reichenberg arhitektura iz Maribora, za celovito urbanistično rešitev in za ureditev območja starega perona. Dve enakovredni tretji nagradi sta bili podeljeni skupinama Mexican slovenian architects, za ureditev Koroške ceste in Ulice kneza Koclja ter Multiplan arhitektom (skupaj z AD krajine, Kontrastika in Arcdia) za ureditev ožjega območja Glavnega trga. Natečaj je bil kljub temu, da prva nagrad ni bila podeljena pomemben, ker je prikazal, da v prvem planu pri preurejanju javnih površin v zgodovinskem središču Maribora mora imeti prednost razumevanje prostora, njegove strukture, materialnosti in zgodovine, prehodnosti in potreb ljudi, ki središče mesta vsakodnevno uporabljajo.
>>ZAPS
----------------------------------------------------------------------------------------
26. februar 2010 ob 17.00
Hiša Arhitekture, Vegova 8, Ljubljana
VEGOVA ULICA / OTROŠKA ARHITEKTURNA DELAVNICA
Serija otroških delavnic, ki jih organizira Hiša arhitekture, pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, otrokom na igriv in sproščen način predstavlja svet arhitekture. Mladi udeleženci februarske delavnice si bodo pod vodstvom arhitektov ogledali Vegovo ulico z dvignjenim parterjem in dvojnim drevoredom, obelisk v njeni osi ter spomenike, herme in hiše, ki jo gradijo. Nato bodo o njej razmišljali in jo upodobili, kot to počnejo arhitekti. Delavnico bodo vodili DANS arhitekti. Delavnica je namenjena otrokom od šestega do dvanajstega leta starosti, dobrodošli pa so tudi starši.
>>ZAPS Arhitektura in otroci
----------------------------------------------------------------------------------------
12. november 2009 – 28. februar 2010
Arhitekturni muzej, Ljubljana
ISKRA NEUVRŠČENO OBLIKOVANJE 1960-1990 / RAZSTAVA
V Arhitekturnem muzeju Ljubljana je še do konca februarja na ogled razstava Iskrinega oblikovanja. Na pregledni razstavi je predstavljen izbor izdelkov, nastalih od ustanovitve Iskre leta 1946 pa vse do razpada združenega podjetja Iskra v začetku devetdesetih. Razstava prikazuje izdelke industrijskega in grafičnega oblikovanja, ki so nastali kot rezultat Iskrinega znanja, Iskrinega oddelka za oblikovanje (1962), z vzporednim poudarkom na tehnološkem napredku. Celotni projekt je hkrati tudi obeležitev in poklon tridesetletnici mednarodno prepoznavnega Iskrinega telefona, ETA 80, priznanega slovenskega oblikovalca Davorina Savnika. V predstavitvi Iskrinega oblikovanja je izpostavljeno obdobje 1960–85. Letnica 1960 označuje konec integracijskega procesa, ki se je sklenil z ustanovitvijo Iskre in njenega razvojnega instituta. Podjetje si je zagotovilo koncentracijo razvojnega kadra in opreme na enem mestu, s tem pa pogoje za razvoj lastnega znanja in vključevanje le-tega v izdelke.
>>Iskra 1946-1990
----------------------------------------------------------------------------------------

na vrh