info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 4. 2010

April 2010
----------------------------------------------------------------------------------------
7. april 2010 ob 15.00
Cankarjev dom, Ljubljana
LJUBLJANSKI DNEVI ORISA 4 / ARHITEKTURNI SIMPOZIJ
Tudi letos prirejata podjetje Arhitekst in revija Oris Ljubljanske dneve Orisa , mednarodni simpozij arhitekture. V Cankarjevem domu se bodo predstavili zanimivi arhitekti iz Azije in Evrope: Wenyi Wu, Kitajska; Miha Dešman, dans arhitekti, Slovenija; SPLITTERWERK, Avstrija; Idis Turato, Randić Turato arhitekti, Hrvaška; RCR arquitectes, Španija. Vsi sodelujoči so arhitekti, ki so v zadnjem času izvedli zanimive in odmevne projekte. Partner letošnjih dnevov Orisa je TrajekT.
>>Oris
----------------------------------------------------------------------------------------
14. april 2010 10.00-13.30
Mestni muzej Ljubljana
LJUBLJANA - USTVARJALNO MESTO / POSVET
Namen posveta, ki bo potekal v okviru informacijske platvorme SCCA/Servis v galeriji Vžigalica, je osvetliti problematiko urejanja mestnega prostora kot dolgoročne kulturne politike z različnih vidikov, ki so pomembni za dojemanje vloge glavnega mesta Ljubljane znotraj mreže evropskih mest. Pri tem se kot pomembno izhodišče kaže dejstvo, da v devetdesetih letih Ljubljana ni bila več glavno mesto republike znotraj socialistične federacije, temveč prestolnica nove države. Kljub temu, da je od prejšnje državne ureditve »podedovala« številne funkcije pa je bila kulturna politika soočena s preobrazbo družbenega sistema, kar je za institucionalno funkcioniranje pomenilo velik preobrat.
>>SCCA
----------------------------------------------------------------------------------------
22. april - 15. maj 2010
Hiša arhitekture, Vegova 8, 1000 Ljubljana
STANOVANJSKE NE/POLITIKE / ARHITEKTURNA RAZSTAVA
Namen razstave stanovanjske arhitekture zadnjega desetletja je predvsem ponovno postaviti vprašanja, ki so na področju gradnje stanovanj v Sloveniji že dolgo odprta. Država si pred njimi zatiska oči, še pred leti notorična kakovost bivanja v Sloveniji pa se drastično znižuje. Razcvet nepremičninskega trga v obravnavanem obdobju je povzročil, da so stanovanjske hiše ter večstanovanjske zgradbe rasle kot gobe po dežju ter spremenile izgled mestnih in primestnih okolij. Na kakšen način se je spremenila identiteta naših okolij? Kakšne vrste stanovanj predstavljajo prevladujoče tipologije? Ali je potrebno spremeniti zakonodajo, ki določa minimalne zahteve za projektiranje stanovanj, dodatno obdavčiti nenaseljena stanovanja, povečati fond najemnih stanovanj da bi spodbudili bolj inovativne tipologije stanovanj? Kakšne spremembe na področje stanovanjsjke politike prinaša finančna in energetska kriza? Kako zagotoviti posamezniku temeljno ustavno pravico – pravico do stanovanja? Kakšno stanovanjsko politiko potrebujemo?
>>ZAPS
----------------------------------------------------------------------------------------
22. marec – 15. april 2010
Galerija Dessa, Židovska steza 4, 1000 Ljubljana
VEČPLASTNE VIZIJE / ARHITEKTURNA RAZSTAVA
Coloniarchitects je biro, ki ga sestavljata brata Alessio in Marko Coloni. Čeprav delujeta v Sloveniji, se zdi, da je njuna arhitektura drugačna in kot, da nekako ne sodi v širši slovenski kontekst. Tak občutek je razumljiv le, če upoštevamo, da ima Slovenija le eno arhitekturno šolo, ki je, z močno Plečnikovo in Ravnikarjevo tradicijo, dala svojstven pečat slovenski arhitekturi, nekakšne skupne korenine razumevanja arhitekture. Alessio Coloni je nase opozoril že kot študent, saj je njegov natečajni projekt za novi NUK v Ljubljani izstopal s svojo jasno geometrično zasnovo. Pozneje so coloniarchitects opozorili na natečaju za stolpnico na Bavarskem dvoru v Ljubljani, ko so v močni konkurenci prejeli prvo nagrado.
>>Dessa
----------------------------------------------------------------------------------------
11. marec – 02. maj 2010
Narodna galerija, Prešernova 24, 1000 Ljubljana
ARHITEKT BORIS PODRECCA / ARHITEKTURNA RAZSTAVA
Boris Podrecca je rojen v Beogradu, kratek del otroštva je preživel v Ljubljani, mladost pa v Trstu. Podrecca je arhitekt z mnogimi domovinami, kar je hkrati tudi njegova velika prednost. Veliko bere in potuje. Noče biti moden, tudi postmodernist ni in težko bi ga bilo vtakniti v kak slogovni predal. Na razstavi so predstavljena predvsem dela iz novejšega obdobja. Poleg fotografij je mogoče videti tudi nekaj velikih maket in pa arhitektovih originalnih risb. Z njihovo pomočjo je mogoče spremljati zamisli od rojstva do pogosto monumentalnega uresničenja. Razstavo spremlja bogato ilustriran katalog z okoli 270 stranmi.
>>Narodna Galerija
----------------------------------------------------------------------------------------


na vrh