info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 6. 2010

Mesta in ustvarjalne skupnosti

IPoP
IPoP v okviru projekta Mreža za prostor organizira delavnico z naslovom Ustvarjalne skupnosti. Namen delavnice je ustvariti skupno razumevanje koncepta ustvarjalnih skupnosti in preko okrogle mize zbrati različne strokovne pogleda na projekt in možnosti za njegovo izvedbo. Delavnica bo potekala v četrtek, 17. junija 2010, ob 17h v predavalnici Galerija na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Osnovna socialna varnost svobodnih ustvarjalcev je pogoj za njihovo neodvisno delovanje. Mlad ustvarjalec, ki ni neprestano socialno ogrožen, se lahko manj obremenjeno odloča za strokovno pot v smeri vključevanja v obstoječe družbene in ekonomske strukture, ali pa se odloči za razvoj v smeri novih in inovativnih odnosov, skupin in delovanja. S tem se povečuje inovativnost in drznost ter s tem tudi ustvarjalni potencial te zelo pomembne družbene skupine. Nenazadnje se kreativnim industrijam pripisuje vse večjo vlogo za gospodarstva postmodernih mest in urbano regeneracijo degradiranih območij v mestih.

Povezava bivalnih in delovnih prostorov je v ustvarjalnih poklicih pomembna prednost, prav tako prinaša pomembne prednosti za kakovost življenja bivanje in delovanje v skupnosti, ter povezovanje različnih svobodnih ustvarjalcev v prostorsko povezane stanovanjske in delovne sestave – ustvarjalne skupnosti. Čeprav ni nujno, da so sestavi prostorsko sklenjeni in homogeni, kot je npr. Metelkova, pa le prostorska bližina omogoča možnost uporabe skupnih prostorov in storitev ter različne skupne aktivnosti.

Delavnico, ki bo potekala v obliki okrogle mize, organizira IPoP v partnerstvu z Akademijo za vizualne umetnosti A.V.A. in v sodelovanju s skupino Maja Farol. Gostje okrogle mize bodo doc. dr. Jože Vogrinc (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta), prof. Borut Vogelnik (Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost), mag. Bojan Radej (makroekonomist, Slovensko društvo evalvatorjev), mag. Sandra Hlebš (British Council) in Aidan Cerar (sociolog, Inštitut za politike prostora).

IPoP prosi, da svojo udeležbo na delavnici prijavite najkasneje do 17.6.2010 na elektronski naslov
aidan.cerar@ipop.si . Prijava naj vsebuje vaše ime, organizacijo in kontaktni e-naslov. Udeležba na delavnici je brezplačna.


Več:
>>IPoP

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh