info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 6. 2010

Kontejnerska arhitektura: okolju prijazna alternativa

Uredništvo
Jure Kotnik je v produkciji Zavoda Trajekt in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje pripravil prvo razstavo kontejnerske arhitekture. Otvoritev bo jutri, torek, 22. junija 2010 ob 20. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine.

Razstava kontejnerske arhitekture je prva tovrstna razstava doslej. Obiskovalcem ponuja vpogled v eno od najmlajših vej arhitekture. Izbrane in predstavljene so najvidnejše realizacije, narejene iz standardiziranih ISO kontejnerjev iz celega sveta. Prikazuje širok razpon uporabe kontejnerjev, ki sega vse od začasnih postavitev, javnih zgradb do stanovanjske gradnje. Razstava izpostavlja tezo, da za snovanje kvalitetne arhitekture ni toliko pomembno, s čim gradiš, temveč kako. Mnogi od razstavljenih projektov veljajo za vrhunce arhitekture, za kar so bili nagrajeni z vidnimi arhitekturnimi nagradami v svetovnem merilu.

Poleg predstavitve posameznih projektov bo del razstave prikazal tudi lastnosti in značilnosti kontejnerske arhitekture na splošno ter tako področje približal tudi ljudem, ki se bodo z njo srečali prvič. V sklopu razstave bo postavljena tudi »Sestavljalnica kontejnerske arhitekture«, na kateri bodo lahko obiskovalci s pomočjo kontejnerskih modelčkov v merilu 1:50 sami kreirali kontejnersko arhitekturo.

Razstava je še posebej aktualna v času ekonomske krize, ko se zaradi nastalih razmer ponovno vrednotijo nekatera razmerja v družbi – tudi kultura bivanja. Kontejnerska arhitektura predstavlja enega od alternativnih modelov v smeri hitre in cenovno ugodne modularne gradnje s poudarkom na individualnosti in prijaznem odnosu do okolja. Predstavljeni projekti so večinoma narejeni iz recikliranih kontejnerjev, njihova postavitev je hitra ter ne obremenjuje okolice s hrupom, prav tako je minimaliziran vpliv na mesto postavitve, zato lahko govorimo o okolju prijaznem načinu gradnje.

Na razstavi s svojimi deli sodelujejo: MMW Architects (Norveška), Shigeru Ban Architects (Japonska), Will Alsop Design Ltd. (Velika Britanija), Phooey Architects (Avstralija), AFF Architekten (Nemčija), Spillmann-Echsle (Švica), Lot-Ek (ZDA), Knock.Se (Švedska), Hybrid (ZDA), DeMaria Design Associates (ZDA), Adam Kalkin (ZDA), Nicholas Lacey & Partners (VB), Hvdn Architecten (Nizozemska), MVRDV (Nizozemska), Pierre Morency Architecte (Kanada), Platoon (Nemčija), Luc Deleu (Belgija), Spillmann-Felser (Švica), Jure Kotnik (Slovenija).

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Kontejnerska Arhitektura
Muzej arhitekture in oblikovanja
Fužinski grad, Ljubljana
Otvoritev: torek, 22. junij ob 20.00

Avtor:
Jure Kotnik
Kustos:
dr.Bogo Zupančič
Oblikovanje:
Kaja Brezočnik, Domen Fras
Produkcija:
Trajekt - Zavod za prostorsko kulturo
Generalni sponzor:
Trimo d.d.
Sofinanciranje:
MOL - Oddelek za kulturo
Kontakti:
info@conhouse.com

>>www.trajekt.org
>>www.aml.si
>>www.worldtour.conhouse.comna vrh