info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 6. 2010

Zakonodaja kot orodje za dobra stanovanja

Philip Stein in Matthew Carmona
Končno poročilo projekta URBACT Hopus se osredotoča na trajnostna stanovanja v Evropi. Pojasnjuje, zakaj je urbanistična zakonodaja dobro orodje za doseganje kakovosti v urbanem prostoru, odličnosti pri načrtovanju in zmogljivosti gradenj?

Načrtovanje kakovostnih stanovanj združuje lokalne oblasti, zasebne investitorje, za katere je področje stanovanjskega razvoja zelo donosno, in tudi druge interesne skupine z različnimi cilji. V času gospodarske suše so socialni stanovanjski programi po Evropi izgubili velik del zagona, v mnogih primerih so povsem odsotni: to je razlog, zakaj je prevladal zasebni razvoj, ki vodi k bolj ali manj razdrobljeni rasti mest, v odvisnosti od učinkovitosti lokalnega upravljavskega modela. Rezultat je močno tržno usmerjeno mesto, kjer je prodaja podobna tisti v supermarketu. Z natančnim nadzorom kakovosti, uvedenim za živilske proizvode, je bilo ugotovljeno, da med živilskimi proizvodi in stanovanjskim trgom ni popolnoma nobene podobnosti, kar za potrošnike/ uporabnike ustvarja situacijo, v kateri težko vnaprej ovrednotijo, v kaj pravzaprav vlagajo.

Kot odgovor na razvoj nizko kakovostne stanovanj-ske gradnje, ki je v teku, so se partnerji HOPUS-a (Univerza v Rimu La Sapienza, Univerza v Gdansku, Delftu in Minhu, mesto in univerza Reggio di Calabria) osredotočili na naslednje vprašanje: "Ali je mogoče skrajšati nekaj načel načrtovanja stavb, da se vzpostavi niz minimalnih standardov za zagotavljanje bolj humane, skladne in trajnostne javne sfere?"

Načrtovalske smernice so eden od možnih načinov, kako ohraniti pod nadzorom proces snovanja mesta in hkrati omogočiti veliko izrazno svobodo znotraj homogene celote. To je mogoče opisati kot »nabor orodij, ki določa načrtovalske parametre z namenom boljšega razvoja načrtovanja. Lahko se pojavi v različnih oblikah, kot so načrtovalske smernice, strategije, sheme označevanja ali pravilniki.

Partnerji HOPUS-a so mnenja, da se z definiranjem načrtovalskih pravil, ki dopolnjuje načrtovanje, lahko premosti »vrzel« med urbano vizijo in načrti za gradnjo. Tak primer je Swindon, kjer je gradbeni investitor 4500 domov na 309 ha velikem območju po dogovoru z občinskim svetom s svetovalcem načrtovalskih kod definiral načrtovalsko kodo in jo vključil kot del celotnega načrtovalskega procesa.


Več:
>>URBACT Novice | Junij 2010

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh