info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 7. 2004

Veliko "Vsebine" za 9.99 EUR

Matevž Čelik
S svojo zadnjo publikacijo, ki se imenuje Content (Vsebina) Koolhaas le še utrjuje svojo pozicijo najbolj vplivnega razlagalca razvoja sodobnih mest in arhitekture. Content je, tako kot pred njim S,M,L,XL in Harvard Design School Guide to Shopping stranski produkt projektov, ki jih je Koolhaas tudi na podlagi teh dveh knjig uspel pridobiti širom zemeljske oble.

Koolhaas je privlačen zaradi svojih pronicljivih, duhovitih in provokativnih besedil. Njegove besede so zato vedno priljubljena tarča različnih navdušencev. Postajajo material arhitekturnih kritikov, zgodovinarjev pa tudi zgolj zbiralcev najrazličnejših citatov in drugih Koolhaasovih vernikov. Rem je namreč reformator v zelo religioznem pomenu besede. Pridigar, ki se vedno loteva najsvetejšega v arhitekturi tam, kjer je nihče ne upa prijeti. Pridigar, ki sesuva nedotakljivo. Izgled S,M,L,XL je, če bolje pomislimo, spominjal na biblijo. Zajetna, v usnje ovita knjiga izgleda tako, kot da bi morala stati na knjižni polici vsake družine. Še več: zdi se, da bi morala biti to edina knjiga v hiši.

Citatov tudi v Contentu ne bo zmanjkalo. Koolhaas je vedno poln velikih besed, ki jih zliva v kontroverzne izjave. Z njimi navdušuje tiste, ki si o arhitekturi nikoli niso upali na glas pomisliti na tak način in jezi tiste, ki se še vedno trudijo prepričati publiko, da je arhitektura nedolžna in da obstajajo teme, kjer je nedotakljiva. V S,M,L,XL nas je popeljal stavek: "Arhitektura je tvegana mešanica vsemogočnosti in možnosti." Uvodnik v Content pa se začne z besedami: "Arhitektura je nerazločna zlitina starodavnega znanja in sodobne prakse, čudaški način, kako pogledati na svet in neustrezen medij za delovanje v njem." Rem torej še vedno surfa na valu arhitekture, ne glede na to, kakšna mešanica ali zlitina se mu ta zdi. Vsekakor pa pozorno opazuje in skuša razumeti ocean, ki ga drži na površju in nosi dalje.

Tako kot že ob prejšnjih Removih knjigah, se tudi ko listamo po Contentu nehote vprašamo, kako človek ob vseh projektih sestavi skupaj še takšno knjigo. Koolhaas sam je priznal, da ga je radikalno teoretiziranje v S,M,L,XL skoraj pokopalo - tudi finančno. Očitno pa ga kljub temu nezadržno vleče v njegov stari - novinarski poklic. Ne zmore brez pisanja, ki mu pomaga razumeti okoliščine naročenih projektov. Tako kot novinar, kadar želi napisati dober članek, mora v kratkem času konceptualizirati bistvo nečesa, o čemer še ne ve prav veliko. V Contentu, tako kot že prej v Harvard Design School Guide to Shopping pa ugotavlja, da mu ni potrebno vsega napisati sam. Lahko se postavi v vlogo urednika, ima pregled nad večjo količino informacij in jih uporabi tako kot mu ustreza.

Kar se torej tiče načina dela in seveda ovitka, se zdi, da je Content nekaj povsem nasprotnega kot S,M,L,XL, saj izgleda kot poceni revija za krajšanje časa v frizerskem salonu. Vendar gre pri obeh predvsem za znane in učinkovite propagandne namene, s katerimi si Koolhaas skuša izboriti boljše in jasnejše pozicije v javnosti, pri kritikih in seveda pri naročnikih. Content odkrito priznava, da je arhitektura bolj kot stvar odrešitve sveta stvar politike, ekonomije, mode, celo nastopaštva... Koolhaas si ne zakriva oči pred dejstvom, da je uspeh v arhitekturi danes bolj odvisen od strategij javnega nastopanja, kot od ponujenih rešitev. Skratka: dogaja se, da je arhitektura bolj odvisna od tistih, ki znajo prodati tisto malo pameti, kar je imajo, kot od tistih, ki je imajo dovolj, pa se jim zdi za malo, da bi jo prodajali.

Content se ne glede na naslovnico, na podlagi katere bi ga prej postavili na police z rumenim tiskom, kot z resno literaturo, ne imenuje zaman tako kot se. Koolhaas nam je tudi s svojo arhitekturo že nekajkrat pokazal, da ima cenena forma lahko več dobre vsebine kot tista, ki se skriva za imenitno fasado. Intervjuji, članki, (nekateri že prej objavljeni) grafični prikazi in drugi v Contentu objavljeni dokumenti razkrivajo le nekaj tega, kar se mu je pletlo po glavi v zadnjih sedmih letih. Resnici na ljubo je treba reči, da povprečna arhitekturna revija z dvomljivo lepimi celostranskimi fotografijami in pazljivo postavljenimi teksti pač ne zmore toliko kot nam v tej ne knjigi - ne reviji za 9.99 evra prodaja Koolhaas.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

boštjan vuga
kontent na kvadrat, 26.7. 2004, 13:17

matevž, zelo kul članek. posebno v slovenskem prostoru, kjer ghostwriting in demistificiranje arhitekturne produkcije velja še vedno za nekaj skoraj bogokletnega. content kaže, kakšni so lahko socialni učinki arhitekturne produkcije, pa naj bo to lifestyle, tok kapitala ali varstvo pred terorizmom. branje za investitorje, pravnike, ekonomiste in sociologe.in arhitekte, ki jim 'yellow pages' procesa in nastanka arhitekturnega produkta povejo včasih več o trenutnem stanju družbe, kot sam končni rezultat. sicer pa, kot drugi pol, nature history h&de m. drugi pol le grafično, kontent podoben: research in proces kot sredstvo komunikacije z javnostjo.

zeljko
..., 27.7. 2004, 16:11

...javnost ki se bo morala privajati in se privaja(zakaj ze??)na jezikovno lepljenko anglescine in slovenscine(beri zgoraj)...

miha volgemut
Brez naslova, 30.9. 2004, 11:51

samo njegova arhitektura je pa še vseeno uboga

rvelik
sam eno vprašanje, 1.10. 2004, 12:53

me sam zanima kje bi se dalo content kupit, naročit, če kdorkoli kaj ve naj mi prosim sporoči. Se to da kupit tudi pri nas al sam kje v tujini? (če pa kdo ve, če si ga lahko kjerkoli sposodim -knjižnica,...- bi bilo skoraj se najboljše )
Hvala

RV


Anonimnež
nakup, 1.10. 2004, 15:06

Pred kratkim so jo imeli v KOnzorciju, a se mi zdi, da je zmanjkala.
Drugace pa na Amazoon.com


Domen Zupanicic
:), 10.10. 2004, 13:11

Decko Rem pove to kar mnogi ne upajo verjeti! Ze slavni Rollingi so povedali: Sex drug and Roc&roll - kar se v celofanu bere:
Law + Money = Power. Arhitektura je Titainement (tits+entertainement) prostora!


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Content

Rem Koolhaas / AMOMA
TASCHEN, Koeln 2004, 544. str., 9.99 EURna vrh