info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 6. 2003

Gorenjski "Housespotting"

Matevž Čelik
Slovenija je dobila prvi zaresen arhitekturni vodnik. Obravnava njeno najbolj alpsko severo-zahodno regijo, Gorenjsko.

Spričo omejenega števila občinstva in napornega zbiranja gradiva je izdajanje tovrstnih publikacij ponavadi prepuščeno entuziastom, tudi kadar uspejo najti uveljavljene in dobro stoječe založnike. Tako je bilo tudi v tem primeru. Gorenjskega "housespottinga" se je lotil Robert Potokar. V primeru Gorenjske gre v Slovenskem okviru prav gotovo za posebno pokrajino, ki je v naši podzavesti prisotna kot dežela slovenskih kulturnih mitov. Tu sta se ljubila Črtomir in Bogomila, tu je pesnil Prešeren, od tod kroparski kovači, bohinjski planšarji, Zlatorogovo kraljestvo, Kekec, Cvetje v jeseni, Elanove smuči, dražgoška bitka, brezjanska Marija, jeseniško jeklo, karavanški predor, planiške skakalnice… Vsi ti miti so povezani tudi z določenimi prostori, arhitekturami in ureditvami. Gorenjska je nedvomno pomemben kamenček v mozaiku slovenske identitete.

Arhitekturni vodnik obravnava celoten sistem prostorskih kvalitet, ki predstavljajo pomemben del slovenske kulturne identitite: hiše, spomenike, prostorske ureditve, znamenja, cerkve, tovarne, trge, domačije. Avtor arhitekturnega vodnika po Gorenjski je uspel sestaviti zelo dober almanah arhitekturnih stvaritev, ki je pomemben za krepitev naše kulturne samopodobe v družbi močnejših in premožnejših evropskih narodov.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

andrej ržišnik
vodnik, 8.12. 2003, 19:53

Res je Robert entuziast, je pa tudi pripadnik ljubljanske akademske (zaprte skorajda samozadostne) sredine, ki rada spregleda ustvarjanje arhitektov izven širšega fakultetnega konteksta. Vseeno čestitamo Robertu za pogum in marljivost.
Tudi na gorenjskem nastaja mlada in nič manj dobra arhitektura, (morda manj akademska ?), ki je vredna pozornosti. Šest arhitektov skupine Ržišnik & Perc razstavlja 30, v zadnjih 5.letih realiziranih projektov (prostorskega načrtovanja, visokih gradenj, notranje opreme ter scen in sejemskih ureditev) do 15.01.2004, več na www.rzisnik-perc.si.


ivan
Brez naslova, 24.1. 2009, 14:41

G.Potokarju čestitam,se pa bojim,da bodo naši zanamci težko govorili samo o tem kar piše Robert ampak bodo na žalost morali vmes umestiti tudi kakšen merkator,tuš,merkur na najbolj rodovitni zemlji,in se bo almanah glasil tajkuni na rodovitni zemlji.lp Ivan iz Kranja

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Robert Potokar
Gorenjska : arhitekturni vodnik

Saving Ljubljana


na vrh