info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 11. 2008

Projekt Plečnikov stadion zanima sosede

Uredništvo
V projekt pozidave ob Plečnikovem stadionu se že nekaj časa skušajo vklučiti njegovi sosedje, prebivalci "Fondovih blokov", ki stojijo tik ob severni stranici bežigrajske arene. Nedavno so na ministrstvo za kulturo naslovili svoj apel.

Stanovalcem "Fondovih blokov" se zdi, da se v zvezi s projektom za območje stadiona pojavljajo številni očitki, obtoževanja, podtikanja, zavajanja, groženje, medsebojne zamere in prikrivanja resnice, po njihovem mnenju pa vzrok za to tiči prav v kulturnovarstvenem soglasju na idejni projekt, ki ga je Zavod za varstvo kulturno dediščino Slovenije izdal 22. maja 2008. Po njihovem mneju je to soglasje nezakonito.

Ministrstvu za kulturo predlagajo, glavnemu investitorju Jocu Pečečniku olajša breme naložbe in mu zagotovi vso možno pomoč za črpanje sredstev iz skladov Evropske unije, da bi sprejel in upošteval kulturnovarstvene pogoje, ki ne dopuščajo velikega obsega poslovnih površin, kakršnega predlaga v okolici stadiona.

Obenem priporočajo razmislek o vlaganju javnih sredstev, kot predvideva Zakon o varovanju kulturne dediščine, vkolikor bi tudi z evropskim denarjem subvencionirana naložba presegala finančne zmožnosti investitorja. Pri tem bi morala poleg države sodelovati tudi mestna občina. Po mnenju prizadetih stanovalcev okolice stadiona namreč Ljubljana doslej še ni dovolj izkoristila blagovne znamke Plečnikovega mesta, kar bi se mestu na dolgi rok bogato obrestovalo tudi z vključitvijo stadiona v turistično ponudbo.

Kot je zapisal Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš pa jih s stališča navadnih državljanov najbolj moti sprenevedanje odgovornih. Opozorili so, da je mestna uprava nedavno najavila mednarodni natečaj za prenovo stadiona, vendar še ni razkrila imena sedmih vabljenih arhitektov. Opozarjajo na usklajenost razpisnih pogojev za natečaj z veljavnimi prostorskimi akti in si ne želijo še enega postavljanja javnosti pred dejstva, ki v končni fazi ne bodo vodila do realizacije kakovostne prenove.

V apelu Ministrstvu za kulturo se Bežigrajčani tudi sprašujejo, ali bo investitorju kdo od odgovrnih na razumljiv način pojasnil, kakšen poseg v Plečnikov stadion je v okviru veljavnih kulturnovarstvenih pogojev in prostorskih aktov sploh mogoč.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Martin
What a disaster!!!, 6.11. 2008, 01:13

Stop Elektronček!

Držanič
Tista "zamisel" z evropskimi sredstvi je še en, 6.11. 2008, 11:43

megleni manever.
Namreč, res obstajajo nepovratna sredstva za posege za ohranjevanje kulturne dediščine, vendar je ta budžet omejen in sicer dvakratno:
- v odstotkih od predračunske vrednosti
- z najvišjim možnim zneskom (skratka v odstotkih od predračunske vrednosti vendar NE višje kot. toliko in toliko.., čez 4 milijone EUR pa se ne gre v nobenih slovenskih razpisov za strukturne sklade).
Kar pomeni, da tudi če bi ta projekt po spletu optimalnih okoliščin dobil 4 milijone nepovratnih sredstev, to še vedno ne bi moglo spremenit projekta prenove štadiona v format enega takega cort štadiona. Cort v smislu echt Plečnik, samo malo prebarvano in nič dodano.

Me pa v resnici čudi, če je ta famozna iniciativa iz Fondovih blokov, ki je zdaj tako ekspertna za evropska sredstva, kdajkoli pomislila na to, da bi pometla pred svojim pragom. V smislu, da bi ta ista sredstva izkoristili za obnovo Fondovih blokov. Ker tista okolica je, bodimo odkriti, precej zanemarjena.


Martin
Brez naslova, 6.11. 2008, 12:26

Nehajte se sprenevedati na račun Plečnika. Mislite, da bi sam, če bi danes še živel, v resnici želel, da se njegov stadion ohrani, kakršen je. NE. Konservatorji dojemite že, da je bil Plečnik pragmatik in bi se mu danes obračalo, če bi videl, v kakšnem stanju je stadion. Grajenje mostov po Plečnikovih načrtih in dograjevanje stadionov po Plečnikovih načrtih je velika neumnost in preživeta doktrina. Povsod po svetu je kombiniranje starega z novim nekaj običajnega, če že obnoviti Plečnikov stadion, sam se nagibam, da bi tam stal mestni park, ki ga Bežigrad nima, ampak je mesto pred leti vse skupaj seveda prodalo, potem naj se ga obnovi v sodobni maniri, ne na način kot je prikazan, ker gre za slabo arhitekturo, ampak z natečajem, ne vabljenim, ampak javnim!

Anonimnez
Brez naslova, 6.11. 2008, 12:28

BTW gre za drugega Martina kot zgoraj :)

Anonimnez
Prizidek, nadzidek, podzidek,uzidek,..., 6.11. 2008, 20:12

Slovenci smo res narod zidarjev. Nikoli ni zadosti, pa tudi če vse na cesto visi...

Anonimnez
prizidek, nadzidek, 7.11. 2008, 08:17

Prizidek, nadzidek, uzidek.
GROZIDEK. Slovenija jih je polna


Marko Močnik
Se strinjam..., 9.11. 2008, 21:07

Manjka nam pragmatizma, smo pa polni teorij in protekcionizma. na koncu se ne premakne nič. Žalost.

a
Brez naslova, 12.11. 2008, 12:34

Projekt je res grozen! lahko nas je sram!"stroka" pa nič....

Zmago Müller
Albrehtova 90, Škofljica, 1.12. 2008, 18:59

V sedemdesetih sem živel v fondovih blokih, kjer so živeli tudi stari starši. Dogojanje v zvezi s prenovo občasno spremljam preko medijev. Problematika v zvezi s štadionom se vleče že desetletja. Najprej gradnja zaklonišč in želja spremeniti vrtove o b obzidju v parkirišče, stanovalce so vsi sogovorniki (snovalci projektov) imeli za trn v peti. Ta trn je bil do sedaj kar trdovraten in bo najbrž tudi v bodoče. Poglejte to maketo. Bloki se izgubijo za tribuno in nad njo še dvignjen objekt. Praktično so fondovcem postavili - skušajo postaviti steklenobetonski zid pred nosom. Se sto gospodinjstev strinja s tem, zagotovo ne! Za tak izdelek bi morali nekaj ljudi vprašati po zdravju. Koordinacijski odbor - ne dajte se. Naj to speljejo na način, ki bo sprejemljiv tudi za vas

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh