info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 11. 2008

Natečaj v Kranju

Uredništvo
Prvič po osamosvojitvi se je tudi gorenjska prestolnica odločila, da arhitekturne rešitve pridobi z javnim natečajem. V Kranju iščejo rešitve za ureditev javniih površin v mestnem središču in ureditev kanjona reke Kokre.

Kranj je neuradno tretje največje mesto v Sloveniji. Zgodovinsko mesto je locirano na ozkem pomolu visoko nad rekama Savo in Kokro. Razpisani natečaj je razdeljen v dva sklopa. Prvi obsega javne površine starega mestnega jedra ter most čez Kokro, zanj pa je predvidena prva nagrada v znesku 12.000,00 €. Drugi sklop je namenjen ureditvi kanjona Kokre z navezavo na mestno jedro, prva nagrada za ta del pa znaša 5.400,00 €.

Ureditev javnih površin starega mestnega jedra obsega zlasti tlakovanja in urbano opremo Glavnega trga, Poštne ulice, Cankarjeve ulice, Trubarjevega trga, Vodopivčeve ulice ter vrta gradu Kieselstein v ožjem območju starega mestnega jedra. Pri tem natečajniki morajo upoštevati obstoječe ureditve Maistrovega trga, Prešernove, Tavčarjeve in Tomšičeve ulice ter predlagati morebitne dopolnitve teh ambientov. Predlagati je potrebno tudi obnovo mostu čez Kokro (tlakovanje, ograja, urbana oprema), ki predstavlja glavni vstop v staro mestno jedro z vzhodne strani.

V sklopu, ki se nanaša na ureditev kanjona Kokre je potrebno zasnovati urejanje novih dostopov do kanjona, opremo obstoječe sprehajalne poti, ureditev nove poti od središča mesta do elektrarne in postavitve novih brvi preko reke.

Rok za oddajo natečaja je 16.1.2008. Ocenjevalni komisiji predseduje dr. Aleš Mlakar, vključuje pa tudi izvedenca za področje varstva narave in izvedenko za področje kulturne dediščine. Organiziran ogled lokacije bo v petek 21.11.2008.


Več:
>>Arhiforum.si
>>Mestna občina Kranj

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Tomaž
Po gorenjsko..., 6.11. 2008, 10:38

Prva nagrada za sklop B: 4.500 EUR, odškodnine pa po 1000 EUR??? Saj se za ta denar niti študentom ne splača delati natečaja! Prva nagrada za sklop A (12.000 EUR) se morda sliši bolj mamljivo, vendar pa - za ta denar bo naročnik dobil idejno zasnovo (in to najboljšo med več prispelimi!) za ureditev starega jedra in zraven še mostu!!!!!! Ali se sploh komu sanja, koliko dela je potrebno za oboje? Kdo je ta na ZAPSu, ki dovoljuje takšno poniževanje stroke?

Hvala lepa za tak natečaj!!


ales princic
saj smo samo arhitekti, 6.11. 2008, 19:40

dragi tomaz se strinijam s takim komentarijem. veckrat stranke mislijo da .....saj je samo skica....in zaradi tega le taka ne potrebuje truda. nobeden se ne vprasa koliko truda, studija, papirija je potrebno za to skico. nobeden se ne vprasa koliko truda je vlozil g.tintoretto ko je risal benetke. morda bi bilo lepo da stranka ali politicna oblast ki zivi se vedno v arhitekturnem prostoru koncno ugotovi da vsi arhitekti niso enaki in da treba cenit in spostovat dobrega arhitekta.

zakaj umsko delo nima vrednosti?


Boris
Brez naslova, 6.11. 2008, 19:47

Potem bodo pa čez dobrih deset let za isto območje ponovno razpisali natečaj (kot so ga pred dobrimi desetimi leti že!), ker bodo ugotovili, da niso dobili kakovostnih rešitev ... Kako je lahko ZAPS pristal na take nagrade in kako je lahko ocenjevalna komisija podpisala natečajno gradivo s tako revnimi nagradami?

Fedja
Saj ste res samo arhitekti..., 6.11. 2008, 21:26

... in moram povedati, da ne poznam nobenega revnega arhitekta, čeprav se vsi neprestano pritožujejo nad honorarji in cenami. Niti še nisem slišal, da bi moral kdo na zavod ali po socialno pomoč... V Kranju so letos zaprli dve tekstilni tovarni in na cesti je ostalo 400 ljudi. Ko je občina interventno razdelila po 150 eur vsakemu od njih, se je videlo, da jim to veliko pomeni.

Če je ponujena nagrada prenizka, naj ne bi bilo udeležbe.... pa najbrže ne bo tako, ker je veliko takšnih, ki se jim 17.000 € ne zdi malo... 4 MIO bi bila v času tolarja lepa nagrada.

Prepričan sem, da se Tintoretto ni pritozeval nad honorarjem ali zahteval, da je bi ga morali obravnavati posebej, kot nekoga izjemnega, ki ni enak drugim...

Sramota gospodje arhitekti...


Tomaž
Fedja,, 7.11. 2008, 10:55

Verjamem, da se v primerjavi z nekom, ki je ravnokar izgubil (slabo plačano) službo, in nima nobene perspektive, da bo kmalu dobil novo, zdi življenje vsakega, ki službo ima, kot čista nebesa. Ne vem pa, če je takšna primerjava na tem mestu koristna za karkoli. Morda zgolj za poceni demagogijo...

Veliko primernejša se mi zdi primerjava z nepremičninskimi posredniki. Vzemimo recimo izgradnjo nekega večstanovanjskega objekta. Dober arhitekt se bo uspel dogovoriti, da je cena projekta približno 5% stroškov gradnje objekta. Ti načeloma ne presežejo 1000 eur/m2, od tega projekt stane 50 eur/m2, pri čemer sem zelo pretiraval navzgor. Posrednik, ki prodaja stanovanja, zaračuna okrog 2% prodajne vrednosti (sem šteje poleg stroškov gradnje še delež cene zemljišča in seveda vsi dobički vseh vpletenih), ta je zdaj v Ljubljani dosegla že 3000 eur, od tega gre posredniku 60 eur/m2! Več kot za projektiranje! In pozor - za projekt je poleg ekipe arhitektov, ki dela na njem nekaj mesecev, potrebna še celotna plejada ostalih strokovnjakov: statik, elektro inženir, strojni inženir, projektant požarne varnosti, zunanje in prometne ureditve,... In vsi skupaj dobijo manj, kot nepremičninski posrednik, ki potrebuje mogoče še kakšno tajnico, nima nobene odgovornosti in delo v celoti opravi v kakšnem tednu!

No, če smo že zašli v primerjavo s tekstilnimi delavkami: morda bi se bilo potrebno vprašati, zakaj naše tekstilne tovarne propadajo, italijanske pa ne. Ali niso naši sosedje tako uspešni ravno zato, ker pri njih noben niti pomisli ne, da bi primerjal plačo tekstilne delavke s plačo oblikovalca, torej plačo tistega, ki opravi dejansko fizično delo, s plačo tistega, ki 'samo' nekaj riše?


Anonimnez
Ups, Fedja..., 7.11. 2008, 11:13

Mešaš hruške in jabolka in manipuliraš s številkami. Če so te nagrade res tako bajne se boš zagotovo udeležil natečaja in zmagal kar na obeh lokacijah in postal bogatejši za 17K €. Potem, pa ko boš odpisal vse stroške, boš ostanek samaritansko razdelil med odpuščene delavce. Upam, da ostalo toliko, da boš lahko vsakemu kupil po eno žemljo.

Fedja
Ubogi arhitekti, 7.11. 2008, 12:57

...njim pa res nikoli nič ne ostane...
P.S. Aquasava, ki je ena od likvidiranih tekstilnih tovarn v Kranju, je bila Italijanska. Toliko o uspešni italijanski tekstilni industriji.


Anonimnez
kranjčani, 7.11. 2008, 13:23

me pa res zanima, če bo kak turist čez petdeset let šel v kranj občudovat vaše staro mestno jedro, nov most in kanjon reke, če vam je pa tako vseeno, kdo in kako bo oblikoval prostor, v katerem živite. malo denarja, malo muzike...

Anonimnez
Brez naslova, 11.11. 2008, 08:56

"....nobeden se ne vprasa koliko truda, studija, papirija je potrebno za to skico. nobeden se ne vprasa koliko truda je vlozil g.tintoretto..."
Zakaj pa bi se drugi o tem spraševali? To je vendar cehovska (pardon: strokovna) problematika - že včasih so si cehi izborili in nadzorovali cene in kvaliteto svojih storitev, danes pa ne bi smelo biti nič drugače, sicer pristanemo v situaciji, v kakršni smo v Sloveniji arhitekti danes - zdravniki "štrajkajo", odvetniki se pritožujejo na sodiščih za svoje pravice, arhitekti pa vsak drugemu odžira posel in zbija ceno, skupnega organiziranega nastopa in delovanja v bran materialnega obstoja stroke pa nikjer ni..


Anonimnez
Fedji, 11.11. 2008, 09:05

ki ne pozna nobenega revnega arhitekta. Večina tistih, ki težko "piska" skozi mesec se niti ne razkazuje naokoli - raje se vežejo na pomoč družinskih sorodnikov, plačujejo minimalce za socialno in pokojninsko zavarovanje (penzije so nato prav ušive!), ne hodijo okoli v Armanijevih oblekah, pa tudi sicer gmotni položaj večini "težko sede". Nekaj je res takih, ki so si pridobili ugled in ime in imajo zato več in bolje plačana naročila - za njih pa velikokrat dela truma "podložnikov" brez bolniških, brez socialne varnosti, itd..

Anonimnez
nostalgik, 11.11. 2008, 10:45

Ponovno aktivirati viseči most čez Kokro iz starega dela Kranja do gozdnega zaledja na levem bregu Kokre

Kdaj bo Kranj ustavil svoje gradbinske apetite na prekrasnem polju na vzhodnem robu mesta? Ubogo pokopališče je stisnjeno med bloke, trgovske cone, daljinsko kotlovnico - kje je kakšen odmik s parkovnim obročem, ki bi zagotavljal intimo in mir na pokopališču? V glavnem se z vseh koncev vidi industrijski dimnik tik ob njem, kot spomin na krematorije...
Malo več poetike in duhovnosti pri urejanju prostora, prosim...zaslužkarstvo je seveda v korist, vendar ne v javno in v dolgotrajno za čim širše občinstvo...


Anonimnez
spet kriminalne podloge, 26.11. 2008, 22:35

tole pisem cmokacu fedji pa tudi ostalim potencialnim kandidatom v opozorilo. zaps proti placilu dobrih 60€ prodaja gnile natecajne podloge; brez geodetskega posnetka in s popolnoma napaco risbo plastnic. 3d model ki smo ga narisali na osnovi njihovih podatkov lahko vrzemo v smetnjak in zacnemo znova po principu snađi se. kdo bo pokril nastalo skodo? fedja? zaps? po moje nobeden...

ivan
arhitekti, 24.1. 2009, 14:56

Dragi arhitekti,vidim,da ste vsi zelo motivirani za denarce in govorite o urbanizaciji,kvaliteti..... rajši si oglejte svoje reference na najbolj rodovitni zemlji na Primskovem- Merkur, tuš, Mercator.
Za takšne reference in strokovnost ne zaslužite niti evra na kvadraten meter.Zato vas lepo prosim ne delajte se norca iz Kranjčanov. lp Ivan


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Arhiforum.si
>>Mestna občina KranjKanjon Kokre pod mestnim središčem


Stari Kranj
na vrh