info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 11. 2008

Prostor prevzema Karel Erjavec

Matevž Čelik
Prostorsko ministrstvo je ob delitvi koalicijske pogače že po tradiciji ostanek, za katerega nihče ne kaže niti najmanjše ambicije. Ime ministra za okolje in prostor je tudi tokrat prišlo na koncu. Novi prostorski minister bo predsednik upokojencev Karel Erjavec.

Po dolgih pogajanjih ostaja občutek, da so ga v koaliciji na koncu prepričali, da je ministrstvo, za katerega se ne poteguje nihče, njegova edina karta za vlado. Morda pa nas minister Erjavec utegne presentiti s svojim pravnim znanjem, izkušnjami s področja varstva človekovih pravic, marljivostjo in gorenjsko trmo.

Karl Viktor Erjavec se je rodil 21. junija 1960 v Aiseauju v Belgiji. Maturiral je na gimnaziji v Kranju, diplomiral pa leta 1985 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Do leta 1990 je bil zaposlen v gospodarstvu. Leta 1990 je postal član Izvršnega sveta Skupščine občine Kranj in bil imenovan za sekretarja za občo upravo in druge pravne zadeve. V strankarsko politiko se je aktivno vključil leta 1993, ko se je včlanil v SKD. Leta 1995 ga je strankarski kolega Ivo Bizjak povabil k sodelovanju pri vzpostavitvi urada varuha človekovih pravic. V uradu je delal med letoma 1995 in 2000, najprej kot vodja Bizjakovega kabineta, pozneje pa kot direktor strokovne službe. Od leta 2001 do leta 2004 je bil državni sekretar za pravosodno upravo na Ministrstvu za pravosodje. Karl Erjavec je avtor številnih člankov o varstvu temeljnih človekovih pravic in delovanju pravosodnega sistema. Pogosto je predaval na različnih strokovnih seminarjih in posvetih. Leta 2004 je po združitvi SKD in SLS izstopil iz združene SLS in se za kratek čas včlanil v LDS. 20. maja 2005 je postal predsednik stranke DeSUS.

Tudi v odhajajoči Vladi je Erjavec pričakoval drugo ministrsko mesto kot ga je na koncu dobil. Ciljal je na mesto ministra za pravosodje, a se je na koncu moral zadovoljiti s funkcijo ministra za obrambo. Na tej funkciji se je proslavil v zgodbi o vojaških oklepnikih, ki ga je dolgo časa nosila po naslovnih straneh medijev.

Erjavec si je v mladosti menda želel postati slikar, a so ga doma na koncu pregovorili k študiju prava. Kot pravi, pa se se človek, ki se rodi in mladost preživi v deželi Rubensa, Van Dycka, Brueghela, Theunincka, Van Eycka, zaljubi v slikarstvo in slikarstvo je ostalo njegov najljubši hobi. Novi minister govori francosko in angleško.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Marko Močnik
Zanimivo., 10.11. 2008, 21:34

Ta izbor je sicer presenetljiv, pa vendar, vseeno muo dopuščam možnost, da dobro dela. Če bo odprt do idej stroke, je to lahko zelo dobra izbira. Pomembno je, s kakšnimi ljudmi bo obdan in kakšno vizijo bo sestavil. Počakajmo na kakšno njegovo izjavo, preden ga po krivem kritiziramo.

Anonimnez
Brez naslova, 10.11. 2008, 21:51

...kdo pa se ne spozna na mešalec in lopato v tej deželici, zato se vsakemu dozdeva da je ravnopravšnji za to funkcijo, saj mu je bila prostorsko gradbena zakonodaja takorekoč položena že v jasli.

Maja
državotvorni resor, 10.11. 2008, 22:04

Sporočila o tem, kaj stroka pričakuje od resornega ministrstva v času volitev ni bilo slišati. Stranke pa so bile v glavnem na temo tudi skromne, vsekakor pa so bolj dopolnjevale vsebinski primanjkljaj kot bile radikalne. Morda so se zavedale, da je reformnih nastopov na temo bilo v zadnjih petnajstih letih že preveč, ali pa celo tega, da je prihodnji čas lahko bolj prelomen kot so pripravljeni državljani slišati in jih ni vredno preveč razburjati. Da v nobeni stranki ni mislecev, ki bi razumeli zagatno stanje, skoraj ni verjeti.

Nova vlada in minister lahko iz tega ministrstva naredita državotvorni resor. Če le priznata, da je prostor dobrina, ki je bila zadnja leta namerno pretirano prepuščena tržnim mehanizmom in privatizaciji in da je prostor nosilec narodne identitete in kot tak osnova splošne blaginje . Tako priznanje bo nujno vodilo v politiko omejevanja, ker je le to tudi osnovni moto, ki ga v trajnostno naravnani smeri razvoja zapoveduje mednarodna skupnost razvitim državam med katere sodi, v dobrem in slabem, tudi Slovenija. Problem razvitih je zamejiti in prestrukturirati potrošnjo in z njo povezane življenjske navade in prakse. To bo vplivalo na razsežnost in strukturo posegov v prostor, sprožilo procese prenove izgrajenega in urejanja okolja za zdravo mobilnost. Pozornost bo z razlogom usmerjena v naselja in predvsem v mehko tkivo, odprt prostor in zelene površine. Restriktivno omejevanje širitve naselij in gostote poselitve bo zakon. Načrtovanju na parcelo bo slej ko prej potekel rok. Prostor in okolje sta zato vredna velike pozornosti visoke politike in slehernega državljana.


Tomaž
Patria II, 18.11. 2008, 17:45

Sem zelo zelo črnogled. Že sam izbor človeka in zanimanje za ta kompleksen resor, ki zahteva dobrega poznavalca, povesta vse... Kdor je vsaj malo znotraj tega sistema, ve, da je to en sam velik kaos in nered. Izguba slovenske krajine, nekvalitetna pozidava in anarhija se bosta še povečali.

Stanko
podataknjenec, 20.11. 2008, 08:46

Človek se sprašuje kdo je Erjavca podtaknilt v to Vlado. Očitno o urejanju prostra nima blage veze in se tudi ni sposoben na to temo posvetovati, se pa dobrohotno spogleduje z okoljskimi vprašanji in bo, glej čudo, pruisluhnil stroki pri vprašanjih prostorskega načrtovanja. Navada je že, da se pri nas na stroko sklicujemo ob najmanj priemrnih trenutkih in v najbolj čudnih kadrovskih kombinacijah, zato prostorci ne bomo nasedli. Urejanje prosotra je prestižno razvojno vprašanje in varstvo okolja je ključna razvojan paradigma, ki prav v urejanju prostora zahteva preobrat za sto peocentov. Erjavcu in Vladi bomo iz naslvoa spodbujanja trajnsostnega razvoja dihali za ovratnik in do konca mandata bo Sloveniji jasno, da se take vrste razvoj odraža v poseltiveni strukturi, kakovosti gradnje in prenove, umestitvi dejavnosti v prostor in preglednem odločanju o posegih v prostor!

miha
Prihaja črn scenarij, 24.11. 2008, 08:58

Generalna direktorica Direktorata se je že včlanila v Desus.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh