info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 11. 2008

Mednarodna kritiška nagrada Petri Čeferin

Matevž Čelik
Arhitekturna kritičarka Petra Čeferin je letošnja prejemnica pomembne mednarodne lovorike na področju arhitekturne kritike. V Rimu ji bodo podelili nagrado Bruna Zevija za zgodovinsko kritični esej. Njeno besedilo z naslovom "Preoblikovanje realnosti z arhitekturo: finski prispevek" ("Transforming Reality with Architecture: Finnish Contribution"), v katerem raziskuje razvoj finske arhitekture v 1950-ih, je bilo ocenjeno kot najkakovostnejše.

Fundacija Bruno Zevi je bila ustanovljena v čast italijanskega arhitekta, zgodovinarja, kuratorja in urednika Bruna Zevija (1918-2000). Med kandidati za nagrado, ki jo podeljuje fundacija je letos drugič izbirala žirija, ki so jo sestavljali priznani arhitekturni kritiki in zgodovinarji: Peter Blundell Jones, Roberto Dulio, Aldo Loris Rossi, Robert McCarter in Luciana Miotto.

Esej Petre Čeferin se ukvarja s posebnimi kakovostmi finske arhitekture 1950-ih. Osredotočen je na delo Alvarja Aalta in konkretne rezultate prizadevanj preoblikovati realnost skozi moderno arrhitekturo, ki je v tem primeru z uporabo naravnih materialov organsko vstavljena v kontekst okolja. Obenem esej prikazuje način, kako je skupen odziv finskih arhitektov na politična vprašanja in finske vladne programe tistega časa vodila podobna senzibilnost.

Ocenjevalna žirija je nagrajeni esej posebej izpostavila zaradi "zanimivosti obravnavane teme, korektnih argumentov in pravilne strukture, dokumentacije, sloga ter predstavitve obravnavane teme." Esej je člane žirije prepričal tudi z odličnim izborom slikovnega gradiva in izčrpno bibliografijo, zato so ga priporočili za široko mednarodno publiciranje.


Več:
>>Fundacija Bruno Zevi

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

JK
Brez naslova, 11.11. 2008, 17:15

Bravo!

Jure
Brez naslova, 11.11. 2008, 18:44

Čestitke!!

a
Brez naslova, 12.11. 2008, 12:31

Ni kaj! ta nagrada ima v italiji res "težo"! častitam!

Anonimnez
nivazno, 12.11. 2008, 15:54

tako luštna, ampak tako grdo gleda... ko da bi bla arhitektka.

aleksandra
čestitke.radovedni., 17.11. 2008, 11:35

čestitam!
publikacijo lahko torej še pričakujemo, pa vendar; ali je mogoče vsebino eseja v skarjšani obliki prebrati na spletu?


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Petra Čeferin


Alvar Aalto: Vila Mairea
na vrh