info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 11. 2008

Piranski dnevi pod žensko taktirko
V Piranu bodo 22. in 23. novembra potekali 26. Piranski dnevi arhitekture. Zamenjava organizacijskega odbora, ki so jo napovedovali že nekaj let, se je letos tudi zgodila. Z novo predsednico organizacijskega odbora Majo Ivanič mednarodna konferenca doživlja prve osvežitve. Poleg predsednice je organizacijski odbor dobil še dve novi članici: Špelo Kuhar in Ano Struna Bregar.

Letošnji program prinaša pester nabor evropskih arhitektov, ki se šele uveljavljajo s svojimi zanimivimi rešitvami: Holzer Kobler Architekturen (Zurich), Produkcija 004 (Zagreb), Arquitectos Anónimos (Porto), Yes (Graz), Nieto Sobejano Arquitectos (Madrid). Na sporedu pa bo seveda tudi tradicionalna nedeljska matineja s Francescom Dal Cojem.

V spremljevalnem programu bo na ogled razstava avstralskega fotografa Johna Gollingsa z naslovom Old Land – New Building – Who Cares! Na razstavi Unknown Neighbour bo predstavljena arhitektura avstrijske Gradiščanske, poleg tega pa bo v Piranu na ogled tudi Nova arhitektura v Mariboru.

Kot pravi Maja Ivanič namerava novi organizacijski odbor zadržati tradicionalne Piranske dneve in jih ponuditi v sveži preobleki. Prostor konference se bo odprl preko meja "Alpe Adria" v svet, tako z naborom predavateljev, kot s spremljevalnimi razstavami. Želijo, da bi Piran postal prostor, kjer se predstavljajo različne generacije arhitektov, predvsem arhitekti, ki niso zvezde, oz. še niso popularni, so pa na poti proti vrhu. Piran naj bi bil torej neke vrste "arhitekturni casting".

Novi organizacijski odbor se zaveda, da mora na konferenco privabiti čimveč študentov in mladih, zato se bodo za študentsko nagrado Piranessi letos poleg ljubljanskih potegovali tudi mariborski študenti arhitekture, drugo leto pa vsaj še študentje iz Trsta, Graza in Zagreba. Tudi glavno nagrado Piranessi bodo bolj mednarodno popularizirali in uveljavili, saj si to zaradi svoje dolgoletne tradicije vsekakor zasluži.

Letos imajo Piranski dnevi tudi svojo spletno stran, na kateri najdete vse potrebne informacije, lahko pa oddate tudi elektronsko prijavnico na seminar.


Več:
>>Piranski dnevi arhitekture 2008

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

k.
SAMO angleščina, 14.11. 2008, 14:49

zelo spodbudno, vendar spet ne morem(o)brez kritike oziroma bolj neke vrste opombe: internetna stran je SAMO v angleškem jeziku, obvestila, poslana po pošti na konkretno ime in naslovnika v Sloveniji pa so prav tako SAMO v angleščini...?!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Piranski dnevi arhitekture 2008


Nieto Sobejano Arquitectos: Avditorij in kongresni center za Expo 2008, Zaragoza
foto: www.nietosobejano.com/Maja Ivanič, nova predsednica organizacijskega odbora PDA
na vrh