info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 11. 2008

Jure Kotnik izdal kontejnersko biblijo

M.Č.
Pri založbi Links International v Barceloni je izšla knjiga o kontejnerski arhitekturi, ki jo je uredil Jure Kotnik. Knjigo, ki predstavlja prvo obsežno monografijo o svetovni kontejnerski arhitekturi, je knjigarna Britanskega kraljevega združenja arhitektov, Riba Bookshop, novembra uvrstila na 10 mesto lestvice 20 najboljših knjig. Delo je sočasno izšlo v angleškem, nemškem, španskem, italijanskem in francoskem jeziku.

Monografija na 260 straneh strnjeno podaja različno gradivo o tej mladi veji arhitekture. Prvo in drugo poglavje knjige sta nemenjena predstavitvi kontejnerske arhitekture in pojasnjujeta njene značilnosti, v tretjem poglavju pa knjiga predstavlja sistem ISO kontejnerjev, ki jih kot lego kocke uporabljajo arhitekti pri 46 predstavljenih kontejnerskih zgradbah. Inventivne arhitekturne rešitve, ki uporabljajo kontejnerje, so dobile številne prestižne arhitekturne nagrade, poslužujejo pa se jih tudi najslavnejši svetovni arhitekti.

Projekti so pregledno predstavljeni na 4-6 straneh v knjigi z besedilom, kakovostnimi fotografijami in načrti. Razdeljeni so v poglavja, ki orisujejo področja, na katerih najpogosteje nastopa kontejenerska arhitektura: javne stavbe, stanovanja in konceptualni projekti.

Kljub temu, da se zdi, da so kontejnerji neprimerni za gradnjo pomembnih javnih stavb, predstavljeni projekti v knjigi dokazujejo, da to ne drži. Ob premišljeni arhitekturi in detajlih je tudi iz kontejnerjev mogoče postaviti zgradbe, ki temeljijo na skladnih arhitekturnih osnovah in se ponašajo z visoko stopnjo estetike. Javne kontejnerske zgradbe dosegajo skladne kakovostne standarde in pogosto je prav škoda, da je njihova postavitev le začasna.

Kontjenerska stanovanjska gradnja pokriva široko področje od majhnih zatočišč do kontejnerskih vil in velikih stanovanjskih stavb. Stanovanjske stavbe se za razliko od klasično grajenih ponašajo z raznolikostjo stavbnih ovojev in prostornostjo dobro osvetljenih interierjev. Na tem področju se pojavlja vse več kakovostnih projektov, posebej v kombinaciji z drugimi materiali, kot so les, steklo in beton.

Kontejenrska arhitektura se je pravzaprav začela s konceptualnimi projekti, ki so predstavljeni v zadnjem poglavju. Z njimi je pritegnila pozornost ter dokazala, da imajo kontejenerji poleg enostavnega transporta tudi druge prednosti. Konceptualni pristop je značilen predvsem za manjše projekte, kjer je včasih dovolj že en sam kontejener. Ti projekti poudarjajo glavne značilnosti kontejnerjev, kot so mobilnost, prilagodljivost. Z razvojem se kontejnerska arhitektura nagiba proti klasičnim in trajnejšim strukturam, toda konceptualni projekti ostajajo področje, kjer se na eksperimentalen nači preverja potenciale kontejenerskih zgradb.

Avtor knjige, Jure Kotnik, je rojen v Slovenj Gradcu in je leta 2006 diplomiral iz kontejnerske arhitekture pri profesorju Janezu Koželju. Diplomska naloga je bila konec leta 2006 nagrajena s študentsko prešernovo nagrado, spomladi leta 2006 pa z nagrado Trimo. Leta 2007 je bil Kotnik sodelavec za področje stanovanjske gradnje na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pri prof. dr. Alešu Vahčiču, danes pa nadaljuje podiplomski študij na Fakulteti za arhitekturo. Svoje znanje in zbrano gradivo o kontejnerski arhitekturi se je odločil predstaviti v knjigi in s temo zbudil zanimanje založnika v Barceloni. Links International je mlada založba, ki ima ambiciozne načrte na področju arhitekturnega založništva. Pokriva teme kot so trajnostna in konceptualna arhitektura, ki se ukvarjajo s prihodnostjo arhitekture in vzbujajo vse več pozornosti. Knjigo Container Architecture so oblikovali v studiu Aparat v Ljubljani.


Več:
>>Arhitektura Jure Kotnik
>>Links International

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

vra
Brez naslova, 18.11. 2008, 12:56

bravo jk!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Arhitektura Jure Kotnik
>>Links InternationalJure Kotnik: Container Architecture (Links International, Barcelona 2008; oblikovanje: Aparat, Ljubljana)


Shigeru Ban: Nomadic Museum


DeMaria Design: Redondo Beach House


Container City

na vrh