info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 11. 2008

Predlog za MKC Izola na festivalu maket

Matevž Granda
Madžarski center za sodobno arhitekturo – KEK je organiziral Prvi mednarodni festival arhitekturnih maket. Trajal je od 07. do 09. novembra. Razstava pa bo odprta do 30. novembra. Prostor dogajanja je v izpraznjeni modernistični stolpnici v samem središču Budimpešte, kjer ima center za sodobno arhitekturo svoj sedež. Stavba, Po koncu raztave bodo do novega leta stavbo izpraznili in porušili. Na njenem mestu pa bodo po načrtih Zahe Hadid zgradili novo.

100 nekdanjih pisarn gosti 100 arhitekturnih maket. Skupni imenovalec vsem je, da so bile izdelane za natečajne predloge. Po mnenju organizatorjev dogodka je na ta način arhitekturna misel izražena najbolj brezkompromisno. Raztavljalci so v večini Madžari, po nekaj maket pa je iz Avstrije, Danske, Finske, Italije, Latvije, Litve, Nemčije, Poljske, Portugalske, Švedske,… Slovenijo s(m)o zastopali Adria Domus, z natečajnim predlogom za Mladinski kultirni center v Izoli iz leta 2005.

Izolski projekt, ki je v letu 2005 zmagal na javnem natečaju, se sicer odvija precej počasi, kar je predvsem posledica menjave občinske oblasti, kjer je prihajalo do zapletov. Trenutno ponovno potekajo pogovori o nadaljevanju projekta. Mladinski center Arrigouni naj bi postal pomemben kulturni center, ki bi bil generator kulturnega dogajanja celotne obale.

Predstavitev na festivalu, ki ga je organiziral KEK je bila pomembna, ker je pomemben cilj festivala tudi ponuditi možnosti za predstavitev in uveljavitev mladim ustvarjalnim arhitektom in oblikovalcem v mednarodnem okolju. V Budimpešti želijo vzpostaviti srednje in vzhodno evropsko mrežo za sodobno arhitekturo, ki bi postala vzpodbujevalec in gonilo regionalnega sodelovanja. Dogodek naj bi postal mednarodna tradicija, ki bi vsako leto z drugim konceptom izzival strokovni dialog.


Več:
>>KEK Hungarian Contemporary Architecture Centre
>>Adria Domus
>>Zaha Hadid

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>KEK Hungarian Contemporary Architecture Centre
>>Adria Domus
>>Zaha HadidAdria Domus: Mladinski kulturni center, Izola


Nova zgradba Zahe Hadid na mestu sedanje KEK


Erik van Egeraat: Natečajni predlog stanovanjske gradnje v Köbenhavnuna vrh