info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
25. 11. 2008

Piranesi 2008 za betonski kristal

Matevž Čelik
Nagrado Piranesi za leto 2008 sta prejela slovaška arhitekta Ján Studený in Martin Vojta za enodružinsko hišo v Černošicah na Češkem. Hiša, ki stoji v pobočju, je oblikovana kot železobetonski modularni kristal in je letos že prejela češki Grand Prix, nagrado, ki jo podeljujeta češko združenje arhitektov in češka arhitekturna zbornica.

Kakovost zasnove nagrajene hiše se odraža v bivalnih prostorih, ki so dvignjeni nad strehe sosednjih zgradb in omogočajo nemoten razgled proti Pragi in v dolino Berounka. Mednarodna žirija, sestavljena iz predavateljev na 26. piranskih dnevih arhitekture, je nagrado utemeljila z besedami: "Stavba s svojo obliko poudarja nasprotje med naravo in grajeno strukturo, ki se održa v minimalnem stiku s tlemi."

Žirija je podelila tudi tri priznanja Piranesi. Querkraft Architekten so bili nagrajeni za stavbo muzeja Liaunig v Suhi (Neuhaus) na Koroškem, ki "s svojo linijsko strukturo , zasekano v hribovito pokrajino, prepriča s svojo konstrukcijsko drznostjo." Maruša Zorec in Martina Tepina sta prejeli priznanje za Odprti oltar na Brezjah, ki predstavlja subtilno intervencijo in "vnese v že izoblikovan prostor z močno historično identiteto novo prostorsko dimenzijo." Tudi tretje priznanje je odšlo na avstrijsko Koroško. Prejela ga je dunajska arhitekturna pisarna Jabornegg & Palffy za hotel ob grajskem kompleksu v Vrbi (Velden). Arhitekti so novo arhitekturo z obsežnim programom uspešno umestili v historično okolje gradu in okrog njega oblikovali nov sodoben kompleks.

V Piranu že nekaj let podeljuje tudi študentsko priznanje. Letos so ga prvič, enako kot glavno nagrado in priznanja, izbirali člani mednarodne žirije. Študentske projekte so prispevali študentje ljubljanske Fakultete za arhitekturo in mariborske Oddelka za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo v Mariboru. Priznanje je prejel projekt Tomaža Mlinariča z ljubljanske fakultete, ki je pod mentorstvom Miloša Florijančiča obdeloval Center sodobne umetnosti ROG v Ljubljani. Po mnenju žirije "kompleksen program generira novo strukturo, ki ima spoštljiv odnos do konteksta v katerega je umeščena, a hkrati ustvarja novo identiteto prostora."

Letošnje Piranske dneve arhitekture, ki so se iztekli v nedeljo, je ob novi organizacijski ekipi zaznamoval velik obisk študentov, ki so s predstavitvami svojih projektov v soboto dopoldan tudi otvorili dogodek.


Več:
>>Piranski dnevi pod žensko taktirko TrajekT 14.11.2008
>>Piranski dnevi arhitekture 2008

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

ruda
_, 25.11. 2008, 14:30

beton je kralj živali!

Anonimnez
Brez naslova, 25.11. 2008, 16:09

mnja, nobenega presežka ne vidim v tem betonskem diamantu.

grega košak
Kaj se nam prodaja pod "različnostjo"?, 25.11. 2008, 17:23

Letošnja nagrada Piranesi je sicer odsev stanja v stroki, kjer vedno bolj šteje le še "još nikada viđeno", a se enostavno ne bi smela "zgoditi" kredibilni žiriji in resnemu mednarodnemu srečanju. Ob ostali nagrajeni in tudi nenagrajeni (Bevk-Perovič in drugi) konkurenci je ponavljanje stare teme: odnosa do terena, ki so jo v preteklosti že prepričljiveje izpričali npr:.B.Fuller (hiša na instalac. peclju, iz tridestetih let) ali kasneje Piet Blom (drevesne hiše v Rotterdamu) je tozadevno nagrajevanje provincialnega zamudništva in nerodne formalistične vaje v "slogu" zaskrbljujoče. Zlasti pa ostaja brez stika z današnjimi resničnimi problemi, ki bi jih, zdaj in tu, upravičeno pričakovali od Piranskih dnevov! Škoda, ki nam je sončen piranski dan ni mogel popraviti!

...
hmm..., 1.12. 2008, 17:25

... tokrat ima grega prav.

jaka
Brez naslova, 7.12. 2008, 12:18

Zgornja hiša je res sama sebi namen, čisti larpurlartizem skratka, s tem da niti ni tako lepa, za kakršno se ima. Konceptualno daleč od kakšenga Villa Savoy efekta, čeprav bo hitro kdo skočil, da to niti ne poskuša biti. Seveda poskuša, samo ji ne uspeva. Pa sploh se ne bi obregnil ob to hišo, če ne bi bila razglašena za arhitekturni presežek. Hiša pač. Povprečna.

Marko Močnik
Odlično!, 4.1. 2009, 06:51

Take stvari so koncept za bodočnost! Ravno to, da hiša skorajda lebdi nad tlemi, je parodija na prepotentne arhitekte, ki kritizirajo vse, kar ni po njihovih subjektivnih kriterijih, ki sami mislijo, da so nad vsem, v resnici pa so podpovprečni kritikanti.
V zadnjih letih je češka arhitektura v razcvetu. Mi smo še zelo zadaj, še posebej miselnost. Zato ni čuda, da povečini komentatorji kritizirajo tako sodobno hišo. Sicer pa kritizirate vse povprek, dragi Slovenceljni.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Piranski dnevi pod žensko taktirko TrajekT 14.11.2008
>>Piranski dnevi arhitekture 2008

Ján Studený in Martin Vojta: Enodružinska hiša (Černošice, Češka)


Querkraft Architekten: Muzej Liaunig (Suha, Avstrija)


Maruša Zorec in Martina Tepina: Odprti oltar (Brezje, Slovenija)


Jabornegg & Palffy: Schlosshotel (Vrba, Avstrija)


Tomaž Mlinarič: Center sodobne umetnosti ROG (Ljubljana, Slovenija)

na vrh