info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 12. 2008

Green Building - Boston, ZDA

Matevž Granda
Letošnji osrednji dogodek o ekološki gradnji v ZDA je v organizaciji USGBC (United States Green Building Council) potekal v Bostonu od 18. do 21. novembra. Registriranih je bilo preko 26.000 udeležencev kongresa, večinoma iz Združenih držav. V uvodnem nagovoru je nobelov nagrajenec Desmont Tutu poudaril ponovno vračanje k naravi in skrbi za naravne vire in okolje kot socialni, politični in duhovni temelj prihodnosti sodobne družbe.

V nadaljevanju konference je okrog 100 predavateljev osvetlilo različna področja ekološke gradnje od tehničnih rešitev, razvoja certifikata LEED, praktičnih primerov gradenj, do socioloških vidikov, ekonomskih parametrov, ipd. Kongresa se je iz Slovenije udeležila ekipa revije KLIK. V naslednji številki revije (Februar 2009) si boste lahko preberali več o okoljski zavesti v ZDA, USGBC, LEED certificiranju, primerjavi z evropskimi standardi (Pasivne hiše), komentar o konferenci, prikazani bodo primeri LEED stavb in še mnogo več.

Za Evropejce je zanimiv predvsem ameriški način vzpodbujanja ekološke gradnje z zelenimi certifikati, med katerimi je najbolj uveljavljen LEED (The Leadership in Energy and Environmental Design), o katerem je TrajekT že poročal. LEED je sistem vrednotenja in certificiranja trajnostno grajenih objektov, ki ga uprabljajo v ZDA. Na ta način se vzpostavlja sistem vrednotenja učinkov in delovanja ekoloških objektov in s tem spodbuja »zeleno« gradnjo. Lastnik in uporabnik LEED certificirane stavbe ima »orodje« s katerim nadzoruje in izmeri energetski in okoljski učinek objekta. Učinkovitost je glede na zbrane točke razvrščena v štiri nivoje, od najmanj učinkovitega »Leed Certified« preko »Leed Silver« in »Leed Gold« do najučinkovitejšega »Leed Platinum«. Točke za vrednotenje se zbirajo v petih kategorijah in sicer: 1. umestitev na lokacijo, 2. učinkovito ravnanje z vodo, 3. energija in atmosfera, 4. materiali in viri, 5. kakovost bivalnega okoljla. Dodatne točke doprinesejo inovativnost oblikovanja in doprinos k lokalnemu okolju.


Več:
>>Zelena arhitektura / TrajekT 7.1.2008
>>Klik
>>United States Green Building Council

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Zelena arhitektura / TrajekT 7.1.2008
>>Klik
>>United States Green Building CouncilCalifornia Academy of Sciences v San Franciscu (Renzo Piano Building Workshop), je dobila platinasti certifikat LEED. Zasnovana je kot eksperimentalna zgradba - učni model - na katerem obiskovalci lahko spremeljajo tudi učinke zelenih principov gradnje: "živo streho", fotovoltaične celice...na vrh