info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 12. 2008

Arhitektura v kulturni prestolnici Linz

Matevž Čelik
V avstrijskem Linzu, ki bo prestoloval evropski kulturi v 2009, se dva tedna pred novim letom trudijo pripraviti vse potrebno za naloge, ki jih bo kulturna prestolnica morala opraviti v prihajajočem letu. Da se kulturne prestolnice uveljavljajo z inovativno arhitekturo, smo lahko že videli in tudi Linz je program podprl z inovativnimi arhitekturnimi projekti.

Naslov kulturne prestolnice Evropska komisija podeljuje z namenom da bi mesta, ki so deležna tega naziva, izboljšala razmere za kulturo in vzpostavila dobre kulturne prakse s širšimi in dolgoročnimi učinkih. Izjemni arhitekturni projekti, ki zagotavljajo nove prostore za kulturo in vzpodbujajo drugačno razmišljanje, so neločljiv del kulturnih prestolnic, ki poleg odlične kulturne podnudbe v enem letu morajo izkazati predvsem dolgoročne učinke svojih projektov.

V Linzu v tem pogledu vsekakor niso zanemarili svoje odgovornosti in že bežen pogled na program razkriva da ta močno temelji na prostorskih danostih mesta in arhitekturi. Najopaznejši primer je vsekakor novi Center Ars Electronica, ki s sodobno osvetljeno fasado ob Donavi predstavlja pomemben del nove arhitekturne pojavnosti Linza. 5.100 m2 steklene lupine osvetljuje sistem posebnih svetlobnih učinkov, ki jih ustvarja 40.000 svetlobnih diod (LED). Ta svetlobna atrakcija naj bi predstavljala tudi največjo tovrstno instalacijo v Evropi. Posebnost uporabljenih diod je, da lahko žarijo v popolnoma beli svetlobi, kar omogoča, da se AEC s pritiskom na gumb lahko spremeni v "beli kristal".

Še en inovativen projekt predstavlja Pixel Hotel. Gostje hotela svojo sobo lahko izbirajo med pestro ponudbo prostorov, ki so jih prenovili v različnih objektih v Linzu, od mestnih stanovanj, do industrijskih hangarjev, pasaž, poslovnih stavb in ladij na Donavi. Tako kot pika predstavlja najmanjšo enoto na elektronskem zaslonu, soba Pixel Hotela predstavlja najmanjšo enoto mesta. Sobe so razpršene povsod po mestu.

V sodelovanju z arhitekturnim oddelkom na linški Univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje je nastala akcija Silence in the City, ki skuša sprožiti polemiko s spraševanjem o vlogi hrupa v sodobni družbi in neprodušnosti arhitekture, ki podpira onesnaževanje s hrupom. S prenovo kinodvorane Ruhepol Centralkino, ki je locirana sredi nakupovalnega središča, so študentje arhitekture ustvarili brezhrupno cono, v katero potrošniki lahko pobegnejo pred vrvežem nakupovalnega središča in se predajo svojim mislim.


Več:
>>Linz 09
>>Pixel Hotel

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

študent
prav, 17.12. 2008, 12:43

zanima me kaj bi se postavilo v ljubljani, ob podobni priliki...

Jasno da ne samo nek beden kubus, ne ne, dobili bi tri in to s premičnimi senčili, morda celo barcode-om!!!

vau.


miha
brez skrbi, ni nevarnosti za ljubljano, 17.12. 2008, 14:55

vau...saj veš, da Ljubjlani kandidatura za EPK ni uspela. Mogoče tud zata, ker se ne bi znala postavit z ustrezno arihtekturo. Bo tokrat Maribor pokazal kako je treba.

Blondie
Žrtev lastnih teorij, 17.12. 2008, 16:53

Je kdo prebral Koželjev manifest v reviji Ljubljana? Itak. Glede na njegovo absolutno čaščenje brezzveznosti še dolgo ne bomo dosegli dna. Bravo profesor...

Fedja
EPK, 7.1. 2009, 15:17

Tale Linz se mi zdi kar poučna zgodba za Maribor. Majhne kulturne prestolnice se ne bi smele zagnati v preveč zahtevnih projektov. Potrebno je biti inventiven in se lotiti manjših zanimivih projektov s širšimi dolgoročnimi učinki na odnos meščanov do svojega življenjskega prostora in posledično na ekonomijo ter povpraševanje po kulturnih dobrinah. Mislim, da si Maribor ne more privoščiti več kot ene novogradnje in ta naj bo "flagship" projekt mednarodnih razsežnosti od začetka do konca! Blondie pa je najbolj brezzvezen komentator...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Linz 09
>>Pixel HotelInformacijsko središče kulturne prestolnice Linz 2009 (Caramel Architekten)
Novi Center Ars Electronica (Treusch Architekten)


Silence in the City


Ena od sob v Pixel Hotelu


Krajevni napisi v vseh pisavah sveta

na vrh