info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 12. 2008

Evropski posvet graditeljev nebotičnikov

Uredništvo
Čeprav je slovenska mesta v zadnjih letih zajela nebotičniška mrzlica, skoraj nobeden od projektov še ni ugledal gradbišča. Soseska s tremi sedemnajstnadstronimi stolpnicami v Mariboru pa bo zaradi finančnih težav investitorja ostala celo nedokončana. Probleme gradnje v višino bodo februarja v Londonu obravnavali evropski graditelji nebotičnikov, ki se bodo zbrali na vseevropski konferenci.

Druga letna vseevropska konferenca o gradnji nebotičnikov bo potekala 12. in 13. februarja 2009 v enem od prestižnih Londonskih hotelov. Organizatorji konference poudarjajo, da je načrtovanje in oblikovanje "ikoničnih nebotičnikov nemogoče brez specifične ekspertize, vizionarskega razmišljanja in inovativnega tehnološkega pristopa." Na konferenci bodo svoje znanje predstavile arhitekturne in inženirske pisarne s številnimi tovrstnimi izkušnjami. Med njimi bodo Skidmore, Owings & Merrill, Davis Langdon, Dynamic Architecture, DEGW, Kohn Pederson Fox Architects, RMJM Architects, Buildings & Data, Gerber Architekten International in drugi.

Udeleženci bodo med drugim lahko spremljali predstavitev izkušenj pri gradnji projekta Taipei 101, trenutno najvišjega nebotičnika na svetu. Organizatorji zagovarjajo stališče, da so visoke zgradbe postale simboli mest s pomembnimi sociokulturnimi posledicami. Ob hitrem razvoju gradnje v višino na Srednjem Vzhodu in v Aziji, nebotičniki s sodobnimi in drznimi oblikami postajajo neizogibno dejstvo tudi v evropskih mestih.

Trajnostne visoke zgradbe so postale ena od modnih smernic gradnje v mestih. Ob trendih, ki se vsebolj nagibajo k zelenim stavbam so nebotičniki postavljeni predvsem pred izzive povezane z energetsko učinkovitostjo. Glavne teme konference bodo tako povezane z oblikovanjem senčil, novimi oblikami visokih zgradb, inovativnimi tehnologijami, tržnimi napovedmi in ekološkim oblikovanjem.


Informacije in prijave:
>> 2. Annual Pan-European High-Rise Buildings

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Fedja
Copy - Paste, 17.12. 2008, 15:44

Mariborski projekt je idejno očitno čista kopija Ljubljanskega...

Anonimnez
Brez naslova, 22.12. 2008, 21:36

" Organizatorji konference poudarjajo, da je načrtovanje in oblikovanje "ikoničnih nebotičnikov nemogoče brez specifične ekspertize, vizionarskega razmišljanja in inovativnega tehnološkega pristopa." - predvsem je potrebna specifična ekspertiza vloge takega nebotičnika v prostoru in njegov vpliv na vse funkcije naselja, kateremu bo "kraljeval". Na to se prevečkrat načrtno pozablja.

Anonimnez
Brez naslova, 22.12. 2008, 21:39

Vsekakor so nebotičniki donosni za investitorje (veliko prodajnih ali koristnih površin na majhni površini zemljišča, ki tako rekoč ne predstavlja več omembe vrednega stroška na enoto), za gradbince, za arhitekte in druge projektante - čim več se zgradi, tem večji kos zaslužka pade vsakemu od njih....

Anin
Mali Manhattan & Mariborski Manhattan, 5.1. 2009, 13:43

Spet denar ! Morda je pa potrebno fenomen nebotičnika pogledati čisto ''po zdravi kmečki logiki'', če ta sploh še obstaja. Namreč zakaj in za koga je potrebno v Sloveniji graditi nebotičnike? Pri vsej tej globalistični konfuziji pa se je potrebno zavedati, da je mad Slovenijo in Ameriko na določenih ravneh velika razlika. Besedica Manhattan nima v Sloveniji kaj iskati.

Anonimnez
Brez naslova, 6.1. 2009, 16:37

nebotičniki se dotikajo neba in denarja

Mare
Brez naslova, 13.1. 2009, 11:31

Kaj nam bodo takšni nebotičniki v tako majhni Sloveniji. Mislim da v tem našem, za enkrat še kolikor toliko lepem okolju nimajo kaj iskati. Projekti naj bodo skladni s potrebami, okoljem, velikostjo krajev, kulturo itd..., ne pa da se vsevprek kopirajo neki tuji vzorci in se prenašaja v naše okole. Kaj nam je tega treba.

Gregor
Senca, 15.1. 2009, 14:05

Nebotičniki so pri nas nepotrebni. Je pa očitno gradnja le-leh neizbežna. Predlagam, da si vsi vpleteni pri gradnji nebotičnikov in njihovi zagovorniki uredijo življenski prostor v senci svojih previsokih zgradb pa bomo videli koliko jih bodo še zgradili.

Anonimnez
Brez naslova, 9.2. 2010, 21:33

Očitno se je vsa kmečka srenja naše ljube Slovenije zbrala tukaj in komentirala. Gospodje, če želite živeti na vasi živite na vasi, ne pa v mestu. Hvala bogu, da se gradi nebotičnike. Če je pa potreba po njih pa ne skrbite, nobenega ne financira država in posledično mi, temveč jih bi/bojo financirali iz biznisa.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>> 2. Annual Pan-European High-Rise Buildings


Mali Manhattan, kot je načrtovan v okviru Partnerstva Šmartinka v Ljubljani (Hosoya Schaeffer Architects)


Mariborski Manhattan v okviru projekta Dravska vrata (Arhitekturni biro Lobnik Podlipnik)

na vrh