info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 12. 2008

Praznična revitalizacija Gornjega trga

Uredništvo
Slikoviti ljubljanski Gornji trg predstavlja najstarejšo še ohranjeno urbano potezo v Ljubljani. Decembrski čas so v Ljubljani izkoristili kot priložnost, da na odmaknjeni, zaspani in pogosto popolnoma zaparkirani trg napolnijo z začasnimi prazničnimi projekti, ki naj bi vzpodbudili tudi pozitivne spremembe v prihodnosti. Hiša na Gornjem trgu 29 je zaživela z instalacijami oblikovalke Tanje Radež, vodnjaki pa so dobili zimsko preobleko arhitektk iz ProstoRoža. Že od 15. decembra na 10. stojnicah poteka Art sejem, na katerem se predstavljajo mladi umetniki.

Staro zapuščeno in razpadajočo hiša, ki prebivalce Gornjega trga že dolgo žalosti, je s projektom "Pozabljena" oživila Tanja Radež. Pri tem se je poslužila fotografij in plakatov iz Digitalne knjižnižnice Slovenije "dLib". V hišo je za mesec dni naselila izmišljene prebivalce iz preteklih dni. Luči v pozabljeni hiši spet žarijo, skoznje pa je mogoče videti različne zanimive predmete in igrače. V nadstropju prebivajo otroci s plakata Razstava brezalkoholnih pijač, družina s knjižice Kako preživimo v vojni, gospodična Anita, Tajno društvo PGC in živali iz Mladega vedeža, v pritličju pa živijo Tetka Čajna, znanstenik Ego Živ in Miki, ki s prijatelji praznuje svoj osemdeseti rojstni dan.

Poleti so vodnjaki središče dogajanja na trgih, okrog njih se zbirajo ljudje in tudi ptice, ki se v njih pogosto okopajo ali odžejajo. Skupina prostoRož je zato lesene zaščite vodnjakov na Gornjem trgu popestrila s ptičjimi hišicami. Vodnjak na Levstikovem trgu je preurejen v pravljično deželo ptic s petdesetimi ptičjimi hišicami različnih barv, ki sestavljajo ptičje mesto. Vodnjak na Gornjem trgu je namenjen predstavitvi hrane, ki jo pticam lahko ponudimo pozimi. Na vodnjaku so poleg nekaterih receptov in fotografij ptic, navodila, kako pozimi pravilno hranimo ptice, čistimo krmilnice in opazujemo ptice.

Pred sv. Florjanom potekajo tudi glasbene in gledališke prireditve, ki jih organizira Zeleni zajec v sodelovanju z drugimi gostinskimi lokali in ob podpori Zavoda turizem. Danes zvečer bo postavljena tudi razstava predlogov za nove urediteve na Gornjem trgu, ki jo je pripravil Aleksander S. Ostan, v ponedeljek zvečer ob 20.00 pa se bodo na spremljevalnem dogodku obiskovalci razstave lahko ogreli s kuhanim vinom in posladkali s praznično potico. V delu je še okrasitev Gornjega trga, ki jo pripravlja Zmago Modic, njen glavni poudarek pa bo "kozmična smreka" v njegovem zaključku.

Konec Gornjega trga je včasih zapiralo obzidje s Karlovškimi vrati, ki so jih zaradi barvnih grbov na obzidju imenovali tudi Pisana vrata. Sredi 18. stoletja so obzidje podrli, sredi 20. stoletja pa po nekdanjem jarku speljali cesto s tunelom skozi grajski grič. Ta je presekala staro cesto, ki je iz Ljubljane vodila proti Zagrebu, Sisku, Beogradu in Istanbulu. Takrat je Gornji trg postal slepa ulica in počasi pričel odmirati. To dejstvo je izhodišče razstavljenih predlogov za nove ureditve v območju Gornjega trga, ki bodo na ogled te dni. Projekti predlagajo podaljšanje Gornjega trga preko ceste pod grajskim hribom z brvjo za pešce in kolesarje in odpiranje trga v prečni smeri, kjer je nekoč potekalo grajsko obzidje: torej po zelenem hribu navkreber proti Šancam, pa tudi navzdol proti Ljubljanici. Šele ko bo Gornji trg ponovno v vse smeri pretočen, bo po mnenju pripravljalca razstave Aleksandra Ostana, "skoznjo stekel tudi tok življenja".


Več:
>>Ljubljana.si

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Ljubljana.si


Ptičje mesto nad vodnjakom na Levstikovem trgu


Pozabljena, na Gornjem trgu 29


Miki praznuje 80. rojstni dan
na vrh