info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 1. 2009

Gradec-Marburg: o prihodnosti mest

Uredništvo
S serijo dogodkov Gradec−Marburg, s katerimi želita Umetnostna galerija Maribor in Kunsthaus Graz v sodelovanju s Haus der Architektur Graz izpostaviti dinamiko tega čezmejnega prostora oz. biurbanega položaja mest. Med januarjem in decembrom 2009 napovedujeta 10 panelnih razprav, na katerih bosta sodelovala tudi župana obeh mest.

Obe mesti danes ležita v eni izmed najhitreje rastočih regij nekdanjega mejnega predela med Vzhodno in Zahodno Evropo. Čeprav ju loči le 71,8 kilometrov ali 61 minut vožnje z vlakom: to zanemarljivo razdaljo še kako občutimo, ko potujemo iz enega mesta v drugo. S pomenljivim naslovom serije razprav se organizatorji s humorjem trudijo preseči nekdanje zgodovinsko pogojene razmejitve in prepade ter se ozreti v prihodnost. Prepričani so, da je mogoče ustvariti redno izmenjavo znanja med politiki, načrtovalci, meščani, umetniškimi ustvarjalci in ustanovami. Zraščanje obeh regij skozi vzajemno izmenjavo informacij in izkušenj, čezmejne projekte, pobude in dejavnosti ter spodbujanje zavesti znotraj obeh regij lahko za obe mesti ustvari presežno vrednost.

Napovedane razprave bodo izmenično potekale v geleriji Kunsthaus Graz in Umetnostni galeriji Maribor, vsak drugi torek v mesecu ob 19. uri. Nagovarjale bodo aktualne teme kulturne politike: od evropske kulturne prestolnice, urbanega razvoja metropolitanske regije, do odnosa med univerzami in umetniškimi akademijami in sobivanja velikih kulturnih ustanov in neodvisnih kulturnih industrij v obeh mestih.

Ob vsakem srečanju bo organiziran brezplačen prevoz z avtobusom na relacijah Gradec−Maribor−Gradec oz. Maribor−Gradec−Maribor. Panelne razprave bodo simultano prevajane v nemški oz. slovenski jezik. Projekt so na tiskovni konferenci danes predstavili Peter Pakesch, direktor Kunsthausa Graz, Breda Kolar Sluga, direkotrica UGM in Fabian Wallmüller, vodja Haus der Architektur.

Prva panelna diskusija z naslovom Župani o prihodnosti mest bo potekala že prihodnji torek, 13. januarja 2009, ob 19.00 v Mariboru, v prostorih UGM. Na razpravi bodo sodelovali gostje: Franc Kangler (župan Maribora) in Siegfried Nagl (župan Gradca), Breda Kolar Sluga (direktorica UGM), Peter Pakesch (direktor Landesmuseum Joanneum) in Klaus Kada (arhitekt iz Gradca). Srečanje bo moderirala Melita Hajnšek Forstnerič, novinarka Večera.

Do junija je napovedanih še pet panelnih razprav. 10. februarja se bodo v galeriji Kunsthaus v Gradcu pogovarjali o "Mreženju mest v mednarodnem kontekstu", 10. marca v Mariboru na temo "Evropske prestolnice kulture – Gradec 03, Linz 09, Maribor 12", 14. aprila ponovno v Gradcu o univerzah in umetniških akademijah, maja v Mariboru o "Metropolitanski regiji Gradec−Maribor" in junija v Gradcu na temo "Velike kulturne ustanove in alternativna Kultura".


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Kunsthaus Graz
>>Haus der Architektur Graz

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Kunsthaus Graz
>>Haus der Architektur Graz
na vrh