info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 1. 2009

Za kakovostno oblikovanje svetlobe

Mitja Prelovšek
V Sloveniji se glede na dokaj mlačno javno mnenje oblikovanje svetlobe nahaja nekje na neznanem teritoriju med Gospodarjem Prstanov in blagodejno oprijemljivostjo elektrotehnike. Ali če poosebimo: nekje med Gandalfom – 'the Wielder of Light' in Inženirjem Razsvetljave, ki ni ravno dober s kalkulatorjem.

Pojav 'nedefiniranosti stroke' Oblikovanja Svetlobe resda ni omejen samo na Slovenijo. Je razširjen je v vseh državah ki nimajo visoko razvite kulture urbaniziranosti ali drugače, (še) ne sodijo v krog 'najbolj razvitih'. V teh delih sveta je cilj Enlighter.org predvsem bolje definirati to stroko s tehtnim in objektivnim izborom objavljenih projektov oblikovanja svetlobe, dogodkov in razstav, novih dognanj in literature ter zakonov in uredb, ki se dotikajo tega področja.

V dokaj zaprtem trgu arhitekture in gradbeništva v Sloveniji se namreč ponuja odlična priložnost za 'nategovanje' pojmov, ki nekako oddaljeno odmevajo v glavah 'decision-makerjev'. Dober primer tega je naprimer pojem in koncept Media Facades. Pred kratkim sem recimo dobil reklamni dopis na to temo, ki je opisoval reklamni pano na Ravnikarjevi stolpnici na Trgu Republike, ki ima s sodobnim konceptom Media Facades bolj malo zveze. A kaj zato? Če ni nobenega, ki bi pokazal, da ta pano ni res čisto nič drugega kot reklamni pano na eni najbolj prepoznavnih arhitektur v Ljubljani, potem pač obvelja glas glasnejšega. Podobna nategovanja se dogajajo pri pojmu Light Pollution , kjer smo prejšnje leto dobili povsem nerazrožljivo Uredbo o Mejnih Vrednostih Svetlobnega Onesnaževanja in nasploh uporabi pojma Lighting Design, ki je(pre)pogosto samo dober prodajni trik.

Enlighter.org je globalni portal o oblikovanju svetlobe. Misija, ki smo si jo zadali je povsem preprosta: 'Biti najbolj relevanten in sodoben vir informacij o Oblikovanju Svetlobe'. Pri Enlighter.org se skratka trudimo omogočiti posameznikom, ki niso 'priklopljeni' na druge, težje dostopne vire informacij o oblikovanju svetlobe, da iz vsem dostopnega in kvalitetnega medija izvejo čimveč o stanju in trendih oblikovanja svetlobe v svetu ter pravem pomenu 'vsemogočnih buzzwordov' s katerimi se marljivo opleta pred očmi nepoučenih.


Več:
>>Enlighter.org

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

martin
'media facades', 8.1. 2009, 22:03

Morda kdo ve kakšne so pravice lastnikov do spreminjanja zunanjščine tako pomembnega spomenika slovenske arhitekture? Ali ne obstaja kak vzvod, ki bi pomagal odstraniti ali pa vsaj preprečiti take korekture v prihodnje?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Enlighter.org je marca 2008 ustanovil Mitja Prelovšek, Master's of Architectural Lighting Design (KTH/Švedska), Oblikovalec Svetlobe, ter organizator in vodja svetlobnih dogodkov in delavnic, trenutno zaposlen kot Lighting Designer v Sydneyu/Avstralija. Jeseni 2008 se mu pridruži Lučka Slatner, u.d.i.a., študirala na Fakulteti za Arhitekturo v Ljubljani ter Facoltá di Archittetura Civile(Milano/Italija), trenutno deluje kot arhitektka in oblikovalka svetlobe v Ljubljani.
>>Enlighter.org

Mitja Prelovšek


Lučka Slatner
na vrh