info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 11. 2003

Belgijske razmere v Plečnikovi predavalnici

Uredništvo
V torek 11. novembra 2003 ob 18.00 TrajekT v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo vabi v Plečnikovo predavalnico na predavanje mladih belgijskih arhitektov. B-architecten so belgijska arhitekturna pisarna iz Antwerpna. V njej delajo trije arhitekti: Evert Crols, Dirk Engelen and Sven Grooten, ki se poznajo še iz časov svojega študija na Inštitutu Henry van de Velde v Antwerpnu in Berlagejevem inštitutu v Rotterdamu. Po študiju arhitekture je Evert Crols delal v pisarni W. J. Neutelingsa v Rotterdamu, Dirk Engelen pa je sodeloval z West 8. V letu 1997 so ustanovili svojo pisarno in si kar kmalu ustvarili Ime z načrtovanjem trgovin (WALTER, Antwerpen,1998), preurejanjem industrijskih objektov (BSBbis, Bruselj, 2001), scenografijo (Sterremix, 2002), postavitvami razstav (Landed, Antwerpen Mode 2001), pa tudi stanovanjsko arhitekturo (hiša Tyteca-Peeters, Brecht, 1999) in natečaji (Beursschouwburg, Bruselj, 1997).

Najbolj očiten element pri delu B-architecten je njihov odprt in konceptualen pristop k projektom, katerih narava je zelo različna. Ta pristop je tudi izrazito pragmatičen in pogosto pripelje do zelo inovativnih rešitev, ki so zaznamovane z novimi opredelitvami določenih funkcij in neortodoksnim prilagajanjem materialov in prostorskih struktur. B-architekten ne nastopajo z visokoletečimi teorijami ali tehnološko osupljivimi prijemi temveč se z ustvarjalnim razmišljanjem skušajo znajti tudi v najbolj nemogoči situacji.

Zanimivo pri razmišljanju B-architecten, katerih ime se ponaša kar z avtomobilsko registrsko oznako njihove domovine, Belgije, je njihov pogled na posebnosti belgijskih razmer. Ta pogled so si izostrili pri svojem delu na Nizozemskem. Nizozemci s stališča "arhitekturne velesile" pogosto zviška ocenjujejo stanje pri svojih sosedih, Belgijcih, posebej še na področju urbanističnega načrtovanja.

V letošnji 31. številki revije Frame B-architekten pravijo, da jih je tako omejeno gledanje na Nizozemskem presenetilo. V njihovih očeh fizična fragmentacija belgijskega prostora ustvarja iz Belgije idealen laboratorij. Kritizirati je lahko, vendar ne prav konstruktivno. B-architekten se zato sprašujejo, kaj lahko storijo v zvezi s tem in zdi se jim, da je Belgija odlično polje za eksperimentiranje.

Spomladi v mednarodnem umetnostnem centru De Singel v Antwerpnu načrtujejo prvo samostojno monografsko razstavo. Prav v tem času podo potekala zaključna dela na projektu Beursschouwburg v Bruslju, ki so ga pridobili z zmago na natečaju 1997.

Na torkovem predavanju bo B-architekten predstavil Evert Crols. Pričakujemo pa tudi, da nam bodo B-architekten na podlagi svojih izkušenj razložili, zakaj se včasih ni dobro ozirati na Nizozemce.


Več:
>>B - architekten
>>De Singel umetnostna galerija Antwerpen
>>The rough guide to Belgium Frame, mar/apr 2003

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Trgovina s konfekcijo WALTER, Antwerpen,1998


Hiša Tyteca-Peeters, Brecht, 1999


Ureditev prostorov Broussels Bourse Theater (BSBbis) v nekdanji industrijski hali, Bruselj, 2001


Zanimivo pri razmišljanju B-architecten, katerih ime se ponaša kar z avtomobilsko registrsko oznako njihove domovine, Belgije, je njihov pogled na posebnosti belgijskih razmer.

na vrh