info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 1. 2009

Traffic Kids, avtoceste in otroci

Uredništvo
Traffic Kids je fotografska razstava dveh serij fotografij, ki jih je Peter Rauch ustvarjal v preteklem letu. V seriji fotografij Traffic je v ospredju arhitekturni prostor avtocest, v drugi seriji, Kids, pa nastopajo otroci v starosti od 7 do 11 let, ko se formira njihova osebnost. Otvoritev razstave bo v frizerskem salonu Robert (Poljanska 6) v sredo, 14. januarja 2008, ob 20. uri.

Prostor avtocest s predimenzioniranimi volumni in nedefiniranimi vmesnimi območji, je sistem, ki se zlije s kontekstom oziroma se skrije v krajino in ki predvsem DELUJE. V ta (pol)vidni prostor Peter Rauch sem ter tja vstavi človeka v neki (pol)skriti ali čudni aktivnosti in na ta način prostor re-definira. Obenem pa razmišlja o temeljnem razmerju v fotografiji: figura - prostor ali objekt - ozadje. Tehnično v tej seriji posega v fotografijo z dodatnim osvetljevanjem filma in na ta način deformira arhitekturni prostor z "umetno" svetlobo, ki deluje kot fotografska tehnična napaka.

V drugi seriji, Kids, je v ospredju otrok v starosti od 7 do 11 let. S stališča avtorja je to obdobje formacije osebnosti, ko otrok postopoma ponotranji svoj svet in se odcepi od družine s pomočjo vključevanja v druge družbene strukture. Bistvena pri tej starosti je nedefinirana in mestoma zmedena identiteta, ko je otrok še otrok in obenem že zrel mladostnik. V tej seriji je avtor najprej izbral figuro, portretiranca, ki mu je v izbranem prostoru bolj sledil, kot pa ga vodil. Gre za sodelovanja oz. za režijo, kjer je avtor vnaprej določil le kontekst in izhodišča, ostalo pa prepustil, da se zgodi in dogajanju sledil s fotoaparatom v roki.

Peter Rauch pravi: »Traffic je serija arhitekture/krajin, Kids je serija portretov. Z veseljem pa ti dve opredelitvi obrnem in gledam na fotografije popolnoma drugače. Poleg prej naštetih podobnosti in razlik, je tudi to obrnjeno razmerje razlog, da seriji razstavljam skupaj.« Ob razstavi bo izšla tudi knjiga Traffic Kids.

Peter Rauch je leta 2005 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, leta 2007 pa je v Londonu na Central Saint Martins College of Art & Design zaključil podiplomski študij vizualnih komunikacij, smer fotografija. Svoje fotografije je do sedaj predstavil že na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v tujini.


Več:
>>Snabyrow Studios TM

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Snabyrow Studios TMna vrh