info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 1. 2009

Arhitekti treh dežel - združite se!
Ta teden se s konferenco v Gradcu nadaljuje serija dogodkov, ki je pred tremi leti potekala pod naslovom "Arhitekturni fokus (Architekturschwerpunkt) 2006: Slovenia SLO". Arhitekturna konferenca SLO ITA AUT bo serija treh srečanj o arhitekturi v Gradcu, Trstu in Ljubljani.

Konferenca, na kateri bodo predavali arhitekti iz treh sosednjih dežel, je namenjena izmenjavi znanja in vzpodbujanju povezav med arhitekti in ostalo zainteresirano javnostjo ter preseganju državnih meja, ki so, odkar so vse tri države članice Evropske unije, vsaj formalno veliko bolj odprte. Ker so okoliščine v združeni Evropi po mnenju organizatorjev občutno drugačne, je ponovno oživela ideja Trigona, ki se je v poznih 1960-ih in 1970-ih zavzemala za mreženje ter intelektualno ter umetniško izmenjavo preko političnih in ideoloških meja. Tudi danes naj bi eno od glavnih nalog arhitekturne skupnosti treh dežel predstavlalo skupno prizadevanje za plodno izmenjavo arhitekturnega know-howa.

Serija treh srečanj se pričenja jutri 16. januarja v Hiši arhitekture (HDA) v Gradcu, kjer bo 7 arhitekturnih pisarn iz Slovenije in Italije predstavilo svoje delo. Ob koncu predstavitev je predvidena razprava o podobnostih in razlikah, s katerimi se srečujejo arhitekturne prakse v Gradcu, Ljubljani in Trstu. Pozornost naj bi namenili tudi že delujočim mrežam arhitektov, njihovi učinkovitosti in možnostih za njihovo boljše delovanje. Na konferenci v Gradcu bodo nastopili GEZA - Gri e Zucchi Architetti Associati (Videm), Giovanni Damiani (Trst), Dimitri Waltritsch (Trst), Paolo Ceccon + Laura Zampieri (Benetke), Tomaž + Lena Krušec (Ljubljana), Špela Hudnik, Monochrome (Ljubljana) in Ofis (Ljubljana).

Naslednji dogodek je skupaj z arhitekturno ekskurzijo predviden v Trstu 6. februarja 2009, zaključno srečanje pa bo v Ljubljani, predvidoma 13. marca 2009.Tako kot v letu 2006 je pobudnik in koordinator projekta Štajerska osrednja zveza arhitektov (ZV Steiermark) iz Gradca, ki je tri-nacionalno konferenco pripravila v tesnem sodelovanju s partnerji iz Slovenije in Italije.


Več:
>>GAT.ST
Štajerski internetni portal za arhitekturo in življenjski prostor

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>GAT.ST
Štajerski internetni portal za arhitekturo in življenjski prostorStanovanja v Vidmu, Italija (GEZA - Gri e Zucchi Architetti Associati, 1998-2002)

na vrh