info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 1. 2009

Atelier Bow Wow v Ljubljani

Uredništvo
V ponedeljek, 26. januarja 2009 ob 18. uri bo v T5 Project Space na Tobačni 5 predavanje Momoye Kaijima – arhitektke in soustanoviteljice ateljeja Bow Wow, danes enega najzanimivejših japonskih arhitekturnih birojev. Praksa biroja presega tradicionalna pojmovanja gradnje in snovanja ter prinaša tako v kontekst arhitekture kot tudi sodobne umetnosti sveže prijeme in aktualno tematiko.

Atelier Bow-Wow sta ustanovila Yoshiharu Tsukamoto in Momoyo Kaijima leta 1992 v Tokiu. Bow-Wow raziskuje urbanistične strukture in arhitekturne prvine današnjih velemest. V projektih analizira sodobna stanja v urbanih središčih, s posebnim poudarkom na parazitskih in hibridnih oblikah prepletanja javnih in zasebnih prostorov ter elementov transporta z bivalnimi elementi. Pri proučevanju fenomenov zanemarjenih stanovanjskih objektov in majhnih hiš Bow-Wow izhaja iz perspektive, v kateri uveljavljena estetska načela izpodrivajo vidiki uporabe in družbene izraznosti. Arhiv del Bow Wow je obsežen, čeprav skorajda ne obsega večjih objektov – za številne zgrajene hiše, manjše in mnogokrat tudi začasne objekte je značilen pristop, ki združuje raziskovalno-prostorske in predvsem sociološke vidike.

Na ljubljanskem predavanju bo Momoyo Kaijima govorila o arhitekturni behaviorologiji oziroma o arhitekturi, ki s široko odprtimi očmi in ušesi spremlja, spodbuja in podpira raznolikost prostorskih praks, tj. o ponovnem odkritju arhitekture.

Momoyo Kaijima se je rodila leta 1969 v Tokiu. Leta 1991 je diplomirala na Japonski univerzi za ženske, potem pa magistrirala na Tokijskem inštitutu za tehnologijo.Od leta 2000 je asistentka na Univerzi v Tsukubi; leta 2003 je bila gostujoča profesorica na Harvardski GSD (Šoli za podiplomski študij oblikovanja) ter med letoma 2005 in 2007 gostujoča profesorica na ETHZ (Švicarskem zveznem inštitutu za tehnologijo v Zürichu).

Predavanje organizira Moderna galerija, gostovanje pa je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>www.bow-wow.jp

Sway House


House Crane


Mado Building
na vrh