info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 1. 2009

Slovo Jana Kaplickega

Matevž Čelik
Jutri se bodo v Pragi poslovili od arhitekta Jana Kaplickega, ki je umrl v sredo 14. januarja, med sprehodom po mestu. Ustanovitelj arhitekturne pisarne Future Systems, ki je razvijala inovativno arhitekturo, pogosto bolj podobno vesoljski tehnologiji kot zemeljskim konstrukcijam, je bil pri 71 letih sredi prizadevanj za gradnjo nove narodne knjižnice v Pragi.

Kaplicky, ki je 40 let živel v Londonu, se je po zmagi na mednarodnem natečaju za češko narodno knjižnico preselil v Prago in poleg svojega rednega dela veliko časa posvetil javnim razpravam o Hobotnici, kakor so poimenovali njegov projekt. Drzna futuristična zasnova je namreč naletela na neodobravanje pri konzervativnih čeških politikih in ostro nasprotovanje lokalne strokovne javnosti, zato njena izvedba še danes ni gotova.

Med najbolj znanimi projekti Future Systems sta medijsko središče na Lordskem igrišču za kriket v Londonu in lepo oblikovana, s srebrnimi medaljoni obložena, veleblagovnica Selfridges v Birminghamu.

Smrt Jana Kaplickega je pretresla vso svetovno arhitekturno javnost. Mnogi so ob tej priložnosti izrazili upanje, da bodo projekt za novo češko narodno knjižnico dokončali po njegovih načrtih. Richard Rogers, ki je s Kaplickim sodeloval v letu 1969 je za britanski Guardian izjavil, da je bil Kaplicky "eden redkih briljantnih arhitektov in resničen inovator". Norman Foster ga je opisal kot "velikega arhitekta, cenjenega kolega in dobrega prijatelja".

Amanda Levete, s katero se je Kaplicky razšel kot mož in kot poslovni partner v arhitekturni pisarni Future Systems, je izrazila žalost ob njegovi nenadni smrti. V času skupnega življenja je bil njun dom testni laboratorij za radikalne ideje, ki sta jih aplicirala v svojih projektih.

Kaplicky je bil arhitekt z veliko integriteto. Kljub pesimizmu, v katerega je zapadal zaradi nesrečnih okoliščin, v katerih so le redki njegovi projekti ugledali luč sveta, je ostajal strastno predan svojemu delu. Vztrajal je pri svojih idejah in pri tem ga je gnala fascinacija s preoblikovanjem organskih oblik v uporabno arhitekturo.

Kot energičnega predavatelja se bomo Kaplickega spominjali tudi vsi, ki smo leta 2000 poslušali njegovo predavanje na mednarodnem festivalu Bionični teritoriji v Ljubljani.


Več:
>>Jan Kaplicky / The Guardian
>>Eye above Prague / Kaplicky o projektu knjižnice v Pragi
>>Bionic Teritories / Jan Kaplicky in Future Systems

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Jan Kaplicky / The Guardian


Jan Kaplicky med eno javnih razprav o novi češki narodni knjižnici v Pragi


Lord's Cricket Ground Media Centre (London, 1998)


Selfridges (Birmingham, 2003)


Češka narodna knjižnica (Praga, projekt)

na vrh