info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 1. 2009

Kandidati za Plečnikove nagrade

Matevž Čelik
Plečnikov sklad je objavil razpis za Plečnikovo nagrado in medalje za leto 2009. Tako kot doslej, se za nagrado lahko potegujejo samo slovenski avtorji in sicer za svoje delo s področja arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme. Prijave je potrebno poslati na Sklad arhitekta Plečnika do 23. februarja 2009.

Plečnikova odličja za leto 2009 bo izbrala žirija, ki jo je že imenovala Skupščina sklada. Imena članov žirije do nadaljnjega ostajajo skrivnost. Za nagrado in medalje lahko kandidirajo izvedeni urbanistični kompleksi, zgradbe, ureditve, uporabni predmeti in vse drugo, kar je bilo izvedeno, zgrajeno ali izdelano v zadnjih petih letih. Poleg nagrade in medalj za projekte iz opeke, jekla, betona ali druge solidne meterije, Plečnikov sklad razpisuje tudi Plečnikovo medaljo za dela, ki bogatijo duha. To so dosežki slovenskih avtorjev s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovnega založništva. Splošen namen te medalje je nagraditi prizadevanja za bogatitev arhitekturne kulture. Priznanja pa bodo deležni tudi gradbinci, saj je posebna medalja predvidena za izvajalce gradbenih in obrtniških del. Posebno nagrado bodo tudi letos podelili študentom.

Kandidate za nagrado, medaljo in priznanje lahko predlagajo podjetja ali posamezniki, strokovna in druga društva, člani žirije in vsi državljani Slovenije. Arhitekti, urbanisti in oblikovalci lahko predlog za svojo nagrado pošljejo tudi sami. Medtem pa kandidata za študentsko priznanje mora predlagati mentor ali fakulteta. V vsakem primeru je zaradi znanih nevšečnosti predlagom potrebno predložiti izjavo o avtorstvu.

Nekaj zgradb in ureditev, najverjetnejših kandidatk za letošnjo Plečnikovo nagrado smo že lahko videli na razstavi ZAPS in Piranskih dnevih arhitekture, priložnost za predstavitev žiriji pa bo tudi razstava Društva arhitektov Ljubljana v Cankarjevem domu, ki se bo odprla 11. februarja.

Ob tem, ko se gradnja novih šol počasi umirja, je med projekti zaslediti vse manj kakovostnih javnih investicij. Prenova gradu Hompoš pod Pohorjem v Fakulteto za kmetijstvo Univerze v Mariboru, ki je nastala v arhitekturni pisarni Styria, je ena večjih in kompleksnejših prenov zavarovane dediščine, ki so se v zadnjih letih zgodile v Sloveniji. Med kandidati za nagrade je prav gotovo tudi Vrtec v Kidričevem, ki je jeseni že prišel v slovensko selekcijo za nagrado Piranesi. Zanimiva je tudi arhitektura zgradbe Avto moto zveze Slovenije na poligonu varne vožnje na Vranskem.

Zato pa arhitekti v Sloveniji dobivajo še nova in nova naročila za bolj ali manj razkošne enodružinskih hiš in med naročniki očitno narašča povpraševanje po arhitekturi, ki bo sodobna in ustvarjena posebej zanje. Med lani dokončanimi enodružinskimi hišami sta kar dve, ki so ju arhitekti poimenovali "Hiša R": prvo so v Brežicah zgradili po načrtu A.biroja, drugo pa so v Bohinju načrtovali Bevk Perović arhitekti. Med večstanovanjskimi projekti izstopata lani dokončani vili v Kosezah Sadar Vuga arhitektov ter novi stanovanjski blok Čipka v Novi Gorici (Ofis).

Leto 2008 je bilo zanimivo tudi z vidika založništva. Knjigo Gradnja z lesom je izdal Oddelek za lesarstvo pri Biotehniški fakulteti, zasnovana pa je kot interdisciplinarni dialog slovenskih strokovnjakov različnih področij, ki se ukvarjajo z leseno gradnjo, ter predstavitev raziskovalnih dosežkov na tem področju javnosti.

Med pomembnimi založniškimi projekti preteklega leta je tudi zbornik predavanj Arhitekturni epicentri, ki je izšel pri Arhitekturnem muzeju in sta ga uredili Petra Čeferin in Cvetka Požar. Še posebej pa nas je konec lanskega leta razveselila knjiga o kontejnerski arhitekturi, ki jo je napisal Jure Kotnik in je kar v petih jezikih izšla pri založbi Links v Barceloni, novembra pa jo je knjigarna Britanskega kraljevega združenja arhitektov, Riba Bookshop, uvrstila na 10 mesto lestvice 20 najboljših knjig.

Če imate tudi vi svojo najljubšo novo slovensko knjigo o arhitekturi ali vas je nedavno pozitivno presenetila ali celo navdušila kakšna nova hiša, ureditev trga ali ulice, ne zamudite priložnosti in oddajte svoj predlog komisiji za Plečnikove nagrade. Do 23. februarja 2009 ga lahko pošljite na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. Besedilo razpisa je dostopno tudi na spletnih straneh Društva arhitektov Ljubljana.


Več:
>>Društvo arhitektov Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Miha Dešman, predsednik UO Sklada arhitekta Jožeta Plečnika
žirija, 27.1. 2009, 13:05

Po statutu Sklada arhitekta Jožeta Plečnika žirija ni tajna, izbrana pa je bila na tajnih volitvah s strani članov skupščine Sklada. Žiranti so Tina Dekleva, prof. dr. Aleš Vodopivec, dr. Bogo Zupančič, Stojan Skalicky in dr. Viktor Pust.

Anonimnez
Brez naslova, 27.1. 2009, 16:29

kdo potem kaj dobi? Mišič. BiPa ali Abiro... a pustimo se presenetiti

Stanko
skupščina skalda, 28.1. 2009, 06:17

Prosim obvestite javnost:
- kdo so člani skupščinei
- kdaj, kje in kako so potekale volitve žirantov
- kdo so bili kandidati za člane žirije
- kako se kandidat za člana te žirije lahko postaneBrez naslova, 28.1. 2009, 17:04

žirija - dream team (se opravičujem dr. Vodopivcu).

Marko
Brez naslova, 2.2. 2009, 15:03

Nekatere od prikazanih arhitektur resnično "izstopajo"! Vprašanje, če zaradi dobre arhitekture!?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Foto: (spletne strani arhitekturnih pisarn in www.mirankambic.com)


Prenova gradu Hompoš v Fakulteto za kmetijstvo, Maribor (David Mišič, Ljubo Mišič)


Poslovni objekt AMZS, Vransko (Sonja Kunčič, Martina Tepina)

Vrtec, Kidričevo (Mojca Gregorski, Ajda Vogelnik Saje)


Stanovanja Čipka, Nova Gorica (Ofis arhitekti)


Dve vili, Koseze (Sadar Vuga arhitekti)


Hiša R, Brežice (Abiro)


Hiša R, Bohinj (Bevk Perovič arhitekti)


Container Architecture (Jure Kotnik)

na vrh