info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 2. 2009

Zlata doba v Arhitekturnem muzeju

Uredništvo
Grafično oblikovanje na Nizozemskem ima dolgo in edinstveno tradicijo in je produkt številnih nadarjenih posameznikov ob podpori izredno dovzetnih naročnikov in javnosti. O tem se bomo lahko prepričali na razstavi, ki jo bodo otvorili v četrtek v Arhitekturnem muzeju Ljubljana.

Vizualne komunikacije, ki prihajajo iz dežele ob severnem morju slovijo kot inovativne in so pogosto vzor grafičnim oblikovalcem po vsem svetu. Razstava, ki prihaja v Slovenijo prinaša pregled tega področja od približno leta 1890, ko je grafično oblikovanje vstopilo v dobo velikih tehnoloških inovacij, do leta 1990. Na ogled bodo tako najpomembnejši dosežki nizozemskega grafičnega oblikovanja 20. stoletja.

Slogi, ki so v tem obdobju doživeli največji razcvet, so art nouveau, De Stijl, ekspresionizem, nizozemski konstruktivizem in povojni racionalizem. Razstavljena so dela Jana Tooropa, Thea van Doesburga, Barta van der Lecka, Pieta Zwarta, Paula Schuiteme, Willema Sandberga, Dicka Elffersa, Jana Bonsa, Pietra Brattinga, Jana van Toorna, Wima Crouwela in drugih nizozemskih oblikovalcev. Njihovi osebni in skupinski dosežki predstavljajo edinstveno in presenetljivo prepleteno kulturno tradicijo. Zaradi izvirnosti ali pretanjene kompleksnosti so številna njihova dela še vedno vir navdiha sodobnemu jeziku grafičnega oblikovanja. Na razstavi je to predstavljeno na mizi za branje, na kateri so razstavljeni primeri knjig, ki pomenijo vrhunce nizozemskega oblikovanja ob koncu zadnjega desetletja 20. stoletja.

Razstavo z naslovom Zlata doba bodo otvorili v četrtek 19. februarja ob 20.30 na gradu Fužine, na ogled pa bo do 22. marca 2009.


Več:
>>Arhitekturni muzej Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Arhitekturni muzej LjubljanaPaul Schuitema, plakat. Centrale Bond 30000 Transportarbeiders (Sindikat 30000 transportnih delavcev), 1930


Zlata doba: vrhunci nizozemskega grafičnega oblikovanja 1890-1990, plakat.

na vrh