info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 2. 2009

Maribor: Čista prestolnica!

Uredništvo
Pred dobrim tednom so v Mariboru predstavili prostorski scenarij razvoja mesta, ki naj bi služil za okvir dogodkom ob Evropski kulturni prestolnici. Scenarij postavlja v ospredje prostor reke Drave kot generatorja sodobnega prostorskega razvoja mesta. Ob tem so se v Mariboru osredotočili na dvig kakovosti bivanja, prenovo notranjega prostora mesta in vzpodbujanje vitalnosti mesta z novo kulturno infrastrukturo. Scenarij so predstavili mestni arhitekt Stojan Skalicky, Uroš Lobnik s Katedre za arhitekturo in prostor Fakultete za gradbeništvo v Mariboru in član začasnega sekretariata, zadolžen za investicije, Emanuel Čerček.

Evropska kulturna prestolnica naj bi bila priložnost za odločnejše korake v smeri trajnostnega prostorskega razvoja Maribora. S tem namenom se mestna uprava s sekretariatom EPK namerava osredotočiti na urbana nabrežja ob Dravi. V ožjem območju mestnega središča naj bi postavili tri nove brvi za pešce in kolesarje. Na zahodnem robu starega mesta ob mestni tržnici naj bi zrasla nova Umetnostna galerija Maribor, na vzhodnem, ob železniškem pa nova koncertna, festivalna dvorana. Bregove Drave čaka celovita prenova tlakov in ukinitev motornega prometa, ki naj bi se razširila tudi na glavne mestne trge: Rotovškega in Glavnega na levem bregu ter Trga Revolucije na desnem.

Gradbišča so že odprta na območju Minoritskega samostana, kjer bo novo lutkovno gledališče, in Naskovega dvorca, ki bo gostil umetnike, projektna dokumentacija pa se izdeluje za prenovo Slomškovega trga, Pekarne, Mestnega Gradu, Mariborskega otoka in Mestne knjižnice z Rotovškim trgom.

Za celotno območje ob Dravi je v pripravi mednarodni arhitekturno urbanistični natečaj, ki bo potekal pod streho Mednarodne zveze arhitektov (UIA) s sedežem v Parizu. Pričel se bo marca, njegove rezultate pa naj bi razglasili jeseni. Pod UIA, ki je bdela tudi nad natečaji za objekte kot sta opera v Sidneyu in Pompidoujev center v Parizu, naj bi Maribor pridobil kakovostne rešitve za novo umetnostno galerijo in koncertno dvorano ter na novo premislil svoj prostor ob reki. Nova umetnostna galerija ob Dravi naj bi postala nov simbol mesta in njegovega kulturnega utripa.

Nova brv v osrednjem območju Lenta bo povezala Glavni trg s Taborskim nabrežjem, s čimer bodo prostori ob Dravi postali privlačnejši in zanimivejši. Prenova čaka tudi bregove vzhodno od Lenta, kjer naj bi pred Kolosejem zgradili plavajoče kopališče na Dravi prostor ob železniški progi pa namenili novi koncertni dvorani. Tudi to območje naj bi dobilo novo brv, ki bo bolje povezala vzhodni del mestnega središča s Pobrežjem.

Predstavljen prostorski scenarij ima štiri strateške cilje, ki so osredotočeni na uresničevanje urbanistične zasnove, nadaljevanje prenove starega mestnega jedra, regijsko središče ob vzhodni avtocesti in trajnostni razvoj zaledja mesta od Pohorja do Slovenskih goric. Priložnost za uresničitev teh ciljev v Mariboru prepoznavajo tudi v novem občinskem prostorskem načrtu, ki je v izdelavi. Z njim naj bi pripravili podlago za implementacijo projektov, ki naj bi mesto preobrazili v pravo "prestolnico".


Več:
>>Maribor 2012

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Marko Močnik
Upam, da se umirijo strasti!, 17.2. 2009, 23:39

Lepo našteto, ogromno stvari je seveda le idejnih, razvojna stopnja Maribora glede na trenutno strukturo miselnosti in seveda problematiko mestne uprave in njeno spolitiziranje, bo na koncu spodjedlo vse smele načrte in bomo lahko srečni, če bomo zgradili 1 brv in eno dvorano, pa še to verjetno kot povezavo z Europarkom, ker je rentabilno. Kultura je v Mariboru zamrla. Sam se po dogodkih v preteklih tednih zelo skeptičen glede vseh teh idej. Upam, da se ne ponovi Vilenica 2001.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Maribor 2012


Pogled na predel zahodno od Lenta z novo Umetnostno galerijo Maribor, Sodnim stolpom in minoritskim samostanom
Vzhodni del z novo koncertno dvorano, kopališčem na Dravi in brvjo ob železniškem mostu.


Središče Maribora z lokacijami projektov.

na vrh