info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 2. 2009

V sredo dvakrat o arhitekturi

Uredništvo
Razstava Društva arhitektov je končana, ob zaključku pa bo v sredo v Cankarjevem domu še pogovor z arhitekturnimi kritiki. Istega dne se bo pogovor o arhitekturi popoldne nadaljeval z razpravo o sodobnih arhitekturnih posegih v zgodovinske zgradbe na Ministrstvu za kulturo.

Okroglo mizo DAL v Cankarjevem domu bo povezovala Maja Vardjan. Na njej bodo skušali oceniti stanje arhitekture v Sloveniji, kot ga odražajo projekti na razstavi. O tem kako se načrtuje, kako se gradi in kakšni so rezultati pa bodo spregovorili Matevž Čelik (Trajekt), Miha Dešman (ab), Andrej Drapal (Pristop), Tadej Glažar (Oris), Maja Ivanič (Hiše) in Andrej Hrausky (DAL). Okrogla miza bo v sredo, 4. marca ob 12.00 uri ob razstavnem prostoru v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Pogovor na ministrstvu za kulturo bo osredotočen na projekte, kjer je bila prenova zgodovinskih stavb začinjena s sodobno arhitekturo. Meta Hočevar, Aleš Vodopivec, Ana Kučan, Peter Gabrijelčič, Vasa Perović in Boštjan Vuga bodo predstavili nekaj svojih projektov ter idej, kjer so skušali z novimi posegi ustvariti sinergijo z obstoječo arhitekturo in se pogovarjali o sožitju dediščine z novo tehnologijo in z novimi materiali. Pogovor bo potekal ob 17.00 uri v veliki sejni sobi Ministrstva za kulturo. Forum so na MK poimenovali Oživljeni prostori spomina in je del razprav Divje misli, ki naj bi se mesečno odvijale na MK.


Več:
>>DAL
>>Ministrstvo za kulturo

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
trije hudo zafrustrirani profesorji, 4.3. 2009, 22:47

spet so vlekli strahove iz omare... aj ajaj, kaj ko bi se malo sprostili, šli na dopust, v penzijo.

Edvard
Arhitekti..., 4.3. 2009, 23:57

Kar naprej govorijo o problemih, ki se normalnemu človeku pri milem bogu ne zdijo problematični. Kvečjemu obratno... Globalni kapital v Slovenskem prostoru naj bi bil škodljiv? Hvala bogu, da ga je sploh kaj ! Pojavljala naj bi se inflacija ikoničnih projektov? Mi kdo zna povedati za eno arhitekturno ikono v Sloveniji?! Bilbao efekt naj bi bil v zatonu? Koga briga Bilbao efekt! Dajte nam že enkrat eno arhitekturo, za katero se bo dalo izmeriti neke pozitivne učinke, ki ne bodo samo estetski ampak vsaj gospodarski in okoljski. Najbolj neokusno pa je navduševanje nekaterih nad ekonomsko krizo, češ hvala bogu, da zdaj ne bodo zgradili tega in onega... Če ima arhitektura v Sloveniji kje še kakšnega zadržanega podpornika, ga bo s takimi izjavami definitivno izgubila... Te okrogle mize bi organizatorji res lahko bolje pripravili, da bi se vedelo, kaj je njihov uporaben namen in katere teme se želi razčistiti.... Brez tega se vse skupaj konča v nekih frustracijah o tem kako je Mihevc pred 50 leti zajebaval Ravnikarja... Pa ne vi nas zajebavat, arhitekti!

Držanič
No, ja, vsaj dvema, 5.3. 2009, 10:09

je dogodek sprožil tako bolečino, da nista mogla spati (oziroma kaj zabavnega početi) in sta jo kanalizirala na splet:) in če se vsaj kakšna reakcija sproži, potem neka je bila neka kvaliteta v dogodku (ma što god to značilo).

Se mi pa zdi recikliranje in vedno vnovično produciranje konflikta med kapitalom in arhitekturo rahlo do pretežno naporno. To stalno identificiranje arhitekuture z vlogo žrtvije pa res ni seksi (in v tem delu se strinjam z Edvardom).
To spravljanje arhitekture v vlogo žrtve na eni strani in idolatrično referiranje na Plečnika na drugi strani - to dvoje sestavlja en staromoden mentalni sklop, ki bi ga morda veljalo reflektirati bolj v duhu prejšnjih Divjih misli (ko je bil tam Žižek), kot pa v duhu arhitekture.


Anonimnez
trio patetika in biznis, 5.3. 2009, 10:26

tisti, ki je organiziral ta miting je vedel kaj dela, zato je tudi povabil te tri kulturne borce, strokovnjake, neomajne in tršate intelektualce, ki so stresali moralno pridigo nam nevednežem. med vrsticami so nam povedali kdo zna in kaj velja. nič novega, le nekoristna demagogija, ki jo trobijo vsaj 30 let in marketing za svoj klan. glava me boli, slabo mi je, bljak.

m.
Brez naslova, 6.3. 2009, 00:51

Zgornji komentatorji se s svojimi stališči želijo distancirati od izrečenega na včerajšnji okrogli mizi, ki je bila vsebinsko res nekoliko prozaična in vse prej kot divjih misli, pri čemer s svojimi komentarji še bistveno bolj banalizirajo aktualno problematiko. Dejstvo, da domači arhitekturni logi vse pogosteje podlegajo interesu nekultiviranih, provincialnih slovenskih kapitalistov vsekakor je in vse bolj postaja problem našega prostora. Arhitektura in kapital nedvomno sta neločljivo povezana in prepletena, zato je dejstvo, da je »Mihevc pred 50 leti zajebaval Ravnikarja« še kako pomembno v luči aktualne arhitekturne prakse, kjer etika kot temeljna vrednota demokratične družbe, kjer javno dobro prevlada nad interesom posameznika, podlega apetitom slednjega, ne da bi ta pri tem naletel na opozicijo stroke, ki naj bi zagovarjala interes večine. Ravnikar je to znal in bil pri tem nadvse prepričljiv, kar samo po sebi nakazuje, da dobra arhitektura ni nujno v konfliktu z interesom kapitala, če je le arhitekt dorasel svoji nalogi mediatorja med javnim interesom in apetiti slednjega. Danes smo vsepovsod priča slabi praksi, ki se uklanja prepotentnim zahtevam kapitalista na škodo širšega kroga uporabnikov arhitekture, ki niti ni več »machine a habiter«, ampak postaja sama sebi namen. Zato je recesija lahko dober moment, da se stroka ponovno zazre sama vase in redefinira svojo paradigmo arhitekture po meri človeka. Zadnje čase je toliko govora o »sustainability«, pri čemer večina pojma sploh ne razume, vseh so polna usta »green architecture« pri čemer so izhodišča slednje zastavljena popolnoma narobe, skratka arhitektura se je oddaljila od svojega bistva in vse bolj postaja servis za peščico na škodo večine, kar je diametralno nasprotje od njenega temeljnega postulata. Zato tisto povedano s strani »zafrustriranih profesorjev« morda ni tako shizofreno kot zveni na prvi pogled, ampak temelji na logičnih principih, ki so nekoč veljali v arhitekturi in bi bilo nujno, da se vrnejo v zavest mladih ustvarjalcev, če želimo arhitekturni disciplini povrniti ugled in postaviti nove temelje za arhitekturo, ki ustvarja kvaliteten prostor tudi v širšem kontekstu in ne podlega zgolj ozkim vidikom posameznika.

Anonimnez
m. res je,, 6.3. 2009, 15:23

vsega je kriv ta proklet kapitalizem, globalizem, amerika, bilbao, dubaj, hollywood, peking, OMA, mcdonald's, mtv in sedaj po novem še celo H&dM. c'mon baby take it easy.

Anonimnez
ops..., 6.3. 2009, 16:56

...pozabil sem še na računalnik.

jaka
Brez naslova, 6.3. 2009, 21:46

Ne anonimnež, je pa tvoj komentar odraz črednega nagona, plod črno-belega videnja sveta, ki ga ima večina. Kdo pravi, da je kriv kapitalizem, kdo pravi, da so krive multinacionalke, kdo pravi, da je kriv Bilbao, meni je BTW všeč, kriv si ti in tvoja ignoranca, ker ne razumeš in ne poskušaš razumeti

Anonimnez
jaka vse ti bo jasno, 6.3. 2009, 23:02

ko bo celotno predavanje v kratkem objavljeno na www.vest.si

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>DAL
>>Ministrstvo za kulturoSadar Vuga arhitekti; natečajni predlog za Mesarski most na Plečnikovi tržnici v Ljubljani (2008)


David Mišič, Ljubo Mišič; Prenova gradu Hompoš v Fakulteto za kmetijstvo (2008)


Atelier arhitekti; zmagovalni natečajni projekt za prenovo Rotovškega trga v Mariborsko knjižnico (2008)
na vrh