info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 2. 2009

Gradec-Marburg: kulturna prestolnica
Razprave, ki vsak drugi torek v mesecu izmenično potekajo v geleriji Kunsthaus Graz in Umetnostni galeriji Maribor, v tretji seriji nagovarjajo trenutno najaktualnejšo temo mariborskega kulturnega dogajanja – projekt Evropske kulturne prestolnice.

Tako kot Gradec pred 5 leti in Linz letos, se bo Maribor čez 3 leta prelevil v osrednje mesto kulture v Evropi (skupaj s portugalskim Guimarãesom). Priprave za laskavi naziv intenzivno potekajo, načrti dobivajo vedno bolj otipljivo podobo, mesto je željno transformacije in glavni akterji polni idej. Panelna diskusija z najpomembnejšimi predstavniki kulturnih prestolnic iz Gradca, Linza in Maribora je namenjena predstavitvi dobrih praks, izmenjavi izkušenj in prevetritvi smelih načrtov.

Tretja panelna razprava z naslovom Evropska prestolnica kulture – Gradec 2003, Linz 2009, Maribor 2012 bo potekala v torek, 10. marca 2009, ob 19.00 v Umetnostni galeriji Maribor na Strossmayerjevi 6. O kulturnem prestolovanju se bodo pogovarjali Emanuel Čerček, svetovalec župana MOM za investicije, Martin Heller, direktor EPK Linz 2009, Helmut Strobl, član upravnega odbora EPK Graz 2003 in Vladimir Rukavina, predsednik Začasnega sekretariata EPK Maribor 2012. Panelna razprava bo simultano prevajana v slovenski oz. nemški jezik!


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Kunsthaus Graz
>>Haus der Architektur Graz

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Edvard
Paraliza..., 4.3. 2009, 23:35

Na predstavitvah vsebinskih in investicijskih programov za Kulturno prestolnico, ki potekajo v ozračju velikega zanosa in patetike (župan neprestano poudarja, da dela tako kot mu ukazuje njegovo mariborsko (dupleško ?) srce) grejo človeku kar dlake pokonci. Filmi, ki te popeljejo na polet nad mestom z novimi trgi, promenadami, mostovi, koncertno dvorano, galerijo, knjižnico, avtobusno postajo, hotelom, najvišjimi nebotičniki... so pravi sentiči, opremljeni z glasbeno podlago ob kateri se človeku skoraj utrne solza. Občutek je strašljiv. Nihče ne podvomi. Svet se utaplja v krizi, banke propadajo, ljudje so na cestah, gradbišča so obstala... Maribor pa je kot v komi. Zadet od celozaslonskih prikazov mesta, kakršno bi rado bilo. Večje, višje, bolj polno... predvsem pa boljše kot sta Graz in Ljubljana. In potem pridejo ministri in uradniki iz vlade in govorijo o zategovanju pasov in o tem da se je potrebno spustiti nazaj dol, na tla in pogledati kaj je možno v resničnem svetu. Tepci! Ne razumejo! Nočejo postati del te lepe in strašne zgodbe! Lepo je živeti v teh sanjah, pa vendar... Maribor bi se zares moral vzeti v roke. Na koncu bo leta 2012 več vredna ena zares in do konca urejena ulica, kot velike nove zgradbe na papirju. Ne prepustimo se megalomaniji, ker je utrujajoča, odvrača od stvarnih problemov in je kontraproduktivna.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Kunsthaus Graz
>>Haus der Architektur Graz
na vrh