info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 2. 2009

Sverre Fehn 1924-2009

Matevž Čelik
V ponedeljek je v 84 letu starosti umrl norveški arhitekt Sverre Fehn. Fehn je verjetno javnosti najbolj poznan kot arhitekt Nordijskega pavilijona v Benetkah (1962), slovenska javnost pa ga ima v lepem spominu po njegovem nastopu na Piranskih dnevih arhitekture.

Fehn je bil rojen v Kongsbergu na Norveškem. Diplomiral je kmalu po II. svetovni vojni v Oslu in kmalu postal vodilni arhitekt svoje generacije na Norveškem. Med potovanjem po maroku v letih 1952-1953 ga je navdušila tamkajšnja ljudska arhitektura, ki je kasneje imela močan vpliv na njegovo delo. Po vrnitvi iz Maroka se je naselil v Parizu in dve leti delal z Jeanom Prouvéjem. V Parizu se je spoznal tudi z Le Corbusierjem. Na Norveško se je vrnil leta 1954 in odprl svoj studio.

Fehn je postal slaven po tem ko je leta 1958 postavil norveški pavilijon za Svetovno razstavo v Bruslju. Kasneje je načrtoval še muzej Hedmark v Hamarju na Norveškem (1967–1979). Ta je postal tudi njegovo najbolj znano delo. Muzej je zasnovan v betonu, lesu in steklu kot kontrast kamnitim strukturam srednjeveških ruševin. Preko ruševin je postavljen nekakšen stekleni skedenj, s katerim je arhitekt skušal poudariti originalno srednjeveško strukturo in obenem pokazati povezavo s sodobnimi kmečkimi poslopji.

V zadnjih 20 letih je Fehn načrtoval še več muzejskih zgradb. Med njimi sta bila najbolj odmevna Norveški muzej ledenikov v Fjærlandu (1991) in Norveški muzej Fotografije (2001).

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Arhitektka
hvala, 28.2. 2009, 12:23

Matevž, hvala za te strnjene članke o velikih a ne najslavnejših arhitektih. Prijetno širijo mojo ozko splošno razgledanost o arhitektih :)

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Nordijski pavilijon, Benetke, Italija (1962)


Muzej Hedmark, Hamar, Norveška (1967–1979)


Norveški muzej ledenikov, Fjærland, Norveška (1991)

na vrh